Annons
Annons

Minska värken i lederna med ingefära och gurkmeja

En halv miljon svenskar har inflammation i lederna och var fjärde svensk över 45 år lider av ledvärk som begränsar dem i vardagen. Artros är idag vår vanligaste kroniska sjukdom. Med en kombination av superkryddorna gurkmeja och ingefära kan man få lindring, studier visar att nio av tio får en bättre ledhälsa på bara två månader. Här berättar Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap mer.

Redaktionen

2 april, 2018
Minska värken i lederna med ingefära och gurkmeja
Dela inlägget

En halv miljon svenskar har inflammation i lederna och var fjärde svensk över 45 år lider av ledvärk som begränsar dem i vardagen. Artros är idag vår vanligaste kroniska sjukdom. Med en kombination av superkryddorna gurkmeja och ingefära kan man få lindring, studier visar att nio av tio får en bättre ledhälsa på bara två månader. Här berättar Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap mer.

Stelhet och smärta orsakad av inflammerade leder innebär en inskränkning i vardagen. Det märks framförallt när du stiger upp på morgon och känner dig stel och öm, när du ska greppa om något litet eller när du går upp- eller nerför en trappa.

Växter med antiinflammatoriska egenskaper
Artros är ovanligt före 40 år, även om det förekommer. Vanliga siffror är att vid 50 år så har 50 procent någon typ av symtom och vid 60 år har 60 procent symtom och så vidare. Att försöka hitta läkeväxter med antiinflammatoriska egenskaper som kan minska smärta och ge tillbaka rörligheten och därmed öka livskvaliteten hos de med ledvärk har intresserat forskare världen över.

Under 1990-talet började svenska och danska forskare intressera sig för ingefärans anti-inflammatoriska potential. Det resulterade i kosttillskottet Zincumin, som innehåller bioaktiv ingefära. Dagens produkt är en vidareutveckling och nu innehåller den även gurkmeja (kurkumin) och har en bättre formuleringsteknologi. Tillsammans hämmar gurkmejan och ingefäran inflammation i lederna och bromsar nedbrytningen av ledbrosket ännu bättre.

Forskaren och doktorn i medicinsk vetenskap, Lars Lindmark, har i mer än 20 år varit involverad i forskningen och utvecklingen av tillskottet.

Lars Lindmark
Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap.

LÄS OCKSÅ: Naturens ”mirakel” vid artros, inflammation och ledvärk

Vad är det som händer i kroppen när leder blir inflammerade?
– Grundorsaken till varför leden blir inflammerad och sliten är fortfarande något dunkel. Bland riskfaktorerna finns övervikt, ålder, stress, inflammatorisk miljö och en kraftig påfrestning på en specifik led, till exempel en sport- eller arbetsskada. Det som sker över tid är en komplicerad process där prostaglandiner, leukotriener och cytokiner som är speciella signalsubstanser, samverkar i ett inflammatoriskt förlopp som bland annat ger smärta, stelhet och ödem. Dessa processer leder till att leden inflammeras och det viktiga brosket snabbare bryts ned eller att ett sämre brosk bildas, säger Lars Lindmark.

Hur kan kosttillskottet Zincumin hjälpa patienter med ledvärk?
– Ingefäran och gurkmejan minskar svullnad och smärta i lederna hos sex av tio patienter redan inom två veckor. Det visar en produktspecifik studie som nyligen gjordes i Belgien på 200 patienter. Ledvärken förbättrades med i genomsnitt 50 procent efter åtta veckor hos nio av tio. Patienterna kunde dessutom minska intaget av smärtstillande läkemedel. Efter åtta veckor, när studien avslutades, mådde en majoritet bättre och uppvisade en ökad livskvalitet, säger Lars Lindmark.

LÄS OCKSÅ: Träning bästa medicinen vid artro

Vad är det i ingefära och gurkmeja som är så starkt antiinflammatoriskt?
– Bland de aktiva ämnena finns bland annat gingeroler, shogaoler, zingeroner, gingeroner och curcuminer samt ett flertal eteriska oljor. Forskare har undersökt mer än 100 olika varianter av ingefära för att ta reda på vilken variant som innehöll mest och starkaste antiinflammatoriska ämnen. Den bästa ingefäran fann man i Indien. Utmaningen för oss var att framställa ett tillskott med högsta möjliga biotillgänglighet, det vill säga att kroppen kan ta upp så mycket som möjligt av de aktiva substanserna. När vi blandande extrakten i det unika formuleringssystemet, som huvudsakligen utgörs av en speciell oljebaserad emulgator, ökade lösligheten för gurkmeja med ytterligare 30 procent. Hemligheten bakom den kraftiga smärtdämpande effekten är kombinationen av de antiinflammatoriska ämnen och den höga lösligheten, det man också kallar biotillgängligheten, säger Lars Lindmark

Vad kan man mer göra som artrospatient för att få bättre livskvalitet?
– Att generellt minska det inflammatoriska trycket i kroppen är gynnsamt. Kanske är det viktigaste att minska på kroppsvikten, om man väger för mycket. Det finns flera bra danska studier som visar att viktminskning har god effekt. En viktreduktion på tio procent kan ge upp till 28 procent förbättrad ledhälsa. Förklaringen är främst att lägre vikt ger lägre tryck på leden och att man därför rör leden bättre. En hälsosam kost är också bra för artrospatienter. Det vill säga att man minskar på sockerintaget, är försiktig med salt, vitt mjöl och stekt mat. Det kan också vara en fördel att minska på mjölkkonsumtionen. Alkohol i för stora mängder kan vara negativt, däremot kan rödvin i måttliga mängder ha en antiinflammatorisk effekt. Ät mer av alla grönsaker, välj gärna färgglada grönsaker som till exempel tomater som innehåller mycket antioxidanter. Ät även mer frukt, bär, nötter, olivolja och fet fisk, säger Lars Lindmark.

LÄS OCKSÅ: Ny syn på vad som orsakar artros och hopp om ny bot

Hur ska man tänka gällande motion och träning?
– Det finns bra studier som visar att fysisk aktivitet är gynnsamt för personer med ledbesvär. All rörelse är bra för leden, fast man ska aldrig träna med smärta. Men bara en enkel liten rörelse gör att ledvätskan rör sig. Eftersom smärtan minskar med ett kosttillskott som Zincumin blir det lättare att komma ut och röra på sig. Har du till exempel problem med smärta i knäet så stärker styrketräning musklerna runt knäleden, vilket gör dig mer stabil och rörlig. Men man ska tänka på att träna lagom för att nå bästa möjliga resultat. Det vill säga, tränar du för mycket och det gör ont – dra ner på aktiviteten tills det känns bra igen, avslutar Lars Lindmark.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons