Annons

Naturens apotek för lugn och ro

Press, stress och måsten finns det gott om i de flestas liv. Och möjligheterna till återhämtning är ofta färre än vi skulle behöva. Men varva ner måste vi – och med rätt knep blir det lättare. Här är Kureras lista över örter som motverkar oro och stress och förbättrar sömn och återhämtning – helt naturligt.

Redaktionen

27 augusti, 2019
Naturens apotek för lugn och ro
Dela inlägget

Press, stress och måsten finns det gott om i de flestas liv. Och möjligheterna till återhämtning är ofta färre än vi skulle behöva.
Men varva ner måste vi – och med rätt knep blir det lättare.
Här är Kureras lista över örter som motverkar oro och stress och förbättrar sömn och återhämtning – helt naturligt.

Passionsblommapassionblomma
Adaptogen ört traditionellt använd mot nervositet, oro och sömnproblem. Den fungerar lugnande för centrala nervsystemet och bidrar till avkoppling, ökat mentalt och fysiskt välbefinnande och normal sömn. Växten har i studier visat sig förbättra både längd och kvalitet på sömnen. Sömnsvårigheter och oro beror ofta på för lite tillgängligt GABA – ett av hjärnans viktigaste lugnande ämnen. Dess lugnande effekt sägs bero just på förmågan att öka mängden GABA.

Läs också: Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Humle
humleInom örtmedicinen används växtens kottar som är rogivande och sövande. För lugnande effekt kokas kottar i vatten och dricks sedan som ett lugnande te före sänggående för bättre nattsömn. Humle kan gärna användas tillsammans med vänderot. Ett annat gammalt knep är att lägga kottarna ensamma eller tillsammans med lavendelblommor
i en tygpåse under kudden. Även detta för att lugna.

Läs också: Fem örter som hjälper vid stress och utmattning

Annons

Lakritsrotlakritsrot
En betydande antioxidant som hjälper till att behålla ett mentalt lugn och ett starkt nervsystem. Bidrar även till en normal funktion av binjurarna och verkar stödjande för hypofysens viktiga reglering av stresshormonet kortisol. Vid utmattning är kortisolproduktionen som regel för låg – vilket är vad som gör det svårt att stiga upp på morgonen. Lakritsrot stimulerar frisättningen och bildandet av kortisol.

 

Johannesört
Johannesört, som har det latinska namnet Hypericum, är en hel familj, men det är bara den äkta johannesörten som används medicinskt för att balansera sinnet, ge en känsla av lugn, gladlynthet och ökat välmående. Har i studier visat sig kunna reglera kemin i hjärnan och förbättra läget vid melankoli, nedstämdhet, ångest och lindriga depressioner. Den ökar tillgängligheten av serotonin, noradrenalin och dopamin.

Läs också: Johannesört utmanar SSRI-preparat vid psykisk ohälsa

 

Annons

AshwagandhaAshwagandha
Anses vara ayurvedans främsta ört vid utmattningsbesvär och har använts under mer än 4000 år för bättre sömn, avkoppling och minskad stress. Örten stärker ett utmattat nervsystem, motverkar mental och fysisk trötthet samt ökar kroppens förmåga till återhämtning, bidrar till ökad fysisk och mental energi och hjälper kroppen att hantera stress. Studier visar att ashwagandha minskar kortisolproduktionen.

 

 

 

 

 

L-teanin
l-teaninEn aminosyra som finns i grönt te, vilket dock innehåller lite koffein som kan vara uppiggande. Vid sömnproblem orsakad av stress kan det därför vara bättre att förlita sig till L-teanin i tablettform. Ökar nivåerna av serotonin och dopamin i hjärnan samt gynnar effektivt bildningen av GABA, ett av hjärnans viktigaste lugnande ämnen, vilket i sin tur lugnar nervsystemet och frisätter lugnande må bra-endorfiner.

Citronmelisscitronmeliss
En krydd- och läkeväxt med ursprung i orienten som sedan urminnes tider har använts för sina lugnande egenskaper. Växten kallas också hjärtansfröjd och kan även användas för nervösa magar, för att lugna och lösa kramper. Avkok från torkade blad kan drickas som te. Färska blad kan med fördel användas i sallader eller som krydda till fiskrätter och efterrätter.

Läs också: Så skapar du en må-bra-trädgård

Lavendellavendel
Används inom örtmedicinen främst för sina lugnande och rogivande egenskaper men också utvärtes då den ökar blodgenomströmningen i huden. Torkade blommor kan drickas som lugnande te. Lavendel kan läggas i tygpåsar under kudden för att förbättra nattsömnen – och eterisk lavendelolja kan användas i doftkärl eller aromatiska bad för att lugna. Även att inhalera lavendel anses ha rogivande effekt.

 

vänderotVänderot
Medicinalört som är mera känd som Valeriana och verkar mot oro och sömnsvårigheter – främst insomningsproblem. Det är främst roten som används inom örtmedicinen och dess lugnande effekt har bekräftats i kliniska studier och används idag flitigt världen över. Vänderoten har även visat sig kunna vara bra vid migrän, huvudvärk samt högt blodtryck orsakat av stress. Vänderoten kan drickas som te och finns även i tablettform.

Läs också: Örter som alternativ behandling av depression, PMS och sömnbesvär

Kamomillkamomill
Välkänd läkeört, flitigt använd inom folkmedicinen, främst för sina lugnande och sömngivande egenskaper, men den har medicinsk effekt även vid oro, spänningar och kramper. Anses fantastiskt bra vid stress – och mensvärk. För lugnande och sömngivande verkan kan avkok på kamomill användas som ett rogivande te och örten passar även utmärkt
i aromatiska bad för avslappning.

sömntutaSömntuta
En vallmoväxt som anses behjälplig som återhämtningsknep framför allt tack vare sin förmåga att förbättra kvaliteten av naturlig sömn. Den viktigaste återhämtning vi kan få är nämligenatt sova, och då framför allt djupsömnen. Växten anses även kunna bidra till en bättre stresshantering och förmåga till avslappning. Den har fått sitt namn för att den vaknar – öppnar sin blomma – sent på dagen.

Läs också: 5 teer och oljor du kan göra från din egen trädgård

Schisandraschisandra
Små röda bär som växer vilt på buskar i norra Kina och som traditionellt har använts vid hosta och långdragen trötthet. Används idag framför allt för sina egenskaper att motverka fysisk trötthet, och öka energi och uthållighet. Förbättrar även sömnkvaliteten, motverkar nedstämdhet samt anses med sina adaptogena egenskaper vara effektiv mot olika stressymtom och även kunna öka en persons förmåga att anpassa sig till stress.

 

Av Isabelle G Hedander

Annons