När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.
Ashwagandha
Den motverkar trötthet och hjälper dig att bibehålla fokus och koncentration. Inom folkmedicinen har ashwagandha-roten använts i flera tusen år för att motverka stress, ge energi och styrka, samtidigt som kropp och sinne får återhämtning och vila. Ashwagandha är en adaptogen. Den kallas också indisk ginseng, och ingår i släktet withania.
Fänkål
Fänkålsfrön används oftast i te vid hosta och astma för sin lugnande och slemlösande effekt. Fänkål stödjer matsmältningen och lär kunna motverka trötta och inflammerade ögon. I det forna Egypten odlades fänkål som en del i husapoteket och så småningom spred sig vanan till Grekland och Italien och resten av Medelhavsländerna. Fänkål har också använts för att stimulera mjölkbildandet hos ammande kvinnor.
Ginseng
Förr användes ginseng för att lindra astma och stress. I Kina visste man att ginseng kunde minska trötthet och i modern tid har det upptäckts att ginseng har en viss effekt på immunsystemet. Därför används ginseng numera för att motverka förkylning och för att ge ork och pigga upp. Nyare forskning har visat att den mentala prestationsförmågan ökar av ginseng. Även inlärning och ökat välbefinnande kan ses som ett resultat av ginseng.
LÄS OCKSÅ: Naturliga växtbaserade kosttillskott Så blandar du kosttillskott – experten tipsar
Kaffe
Koffeinet i kaffebönorna ger en snabb uppiggande effekt, både hos den vana kaffedrickaren och andra. Dricker du mycket kan du få huvudvärk, och slutar du dricka kaffe, så kan abstinensen ge dig huvudvärk till en början. En kopp kaffe kan göra många saker i kroppen. Vissa kvicknar till och presterar på topp, medan andra känner sig hispiga. Koffeinet kan skärpa våra sinnen när vi behöver det som mest, men det kan också förstöra nattsömnen. Så drick med måtta och inte så sent på dagen.
Guarana
Framställs från växten Paullinia cupana Kunths frön. Den växer i Sydamerika och är populär bland idrottare och finns i sportdrycker och bidrar till att förbättra den mentala prestationen. Guarana innehåller koffein, därav känslan av att känna sig mer vaken. Guarana har en viss temperaturhöjande effekt i kroppen som gör att mer energi går åt och den används av vissa som hjälp att gå ner i vikt.
Reishisvamp
I Kina kallas reishi odödlighetens svamp. Den växer även i Europa, Japan och USA. I den traditionella kinesiska medicinen har den använts i över 2000 år. Svampen har haft en hemlighetsfull stämpel över sig och värderas högt då den ses som ett livselixir med förmåga att ge liv till kroppens alla funktioner. Reishi används för att stödja immunsystemet samtidigt som den har antibakteriella och antivirala egenskaper. Den lär också kunna sänka förhöjt blodtryck och blodsocker.
LÄS OCKSÅ: Örter – från magi till vetenskap
Rosenrot
Samerna tuggade på rosenrot under sina långa vandringar på fjället för att orka mer och hålla sig fokuserade. I Sibiren gavs nygifta par rosenrot i bröllopspresent för att främja fertiliteten. Idag används rosenrot för sina stimulerande och uppiggande egenskaper. Rosenrot är en adaptogen och kan motverka mental stress och utmattning. Rosenrot har i studier visat sig vara lika effektiv vid nedstämdhet och mild depression som antidepressiv medicin.
Rosmarin
Inom folkmedicinen har rosmarin använts för sin avgiftande effekt eftersom växten innehåller saponiner. Den har använts för att minska värken i leder, lugna nerverna och stimulera matsmältningen. I det antika Grekland bar studenter en kvist rosmarin i håret för minnets skull. Om de då visste att rosmarin innehåller ämnen som hindrar nedbrytningen av acetylkolin, en substans som är viktigt för minnet, ska vara osagt.
Rysk rot
Kallas ibland för sibirisk ginseng och är den adaptogen som påverkar den fysiska prestationen mest. Rysk rot ökar syreupptagningsförmågan, vilket ger mer ork. Modern forskning har studerat prestation och uthållighet i samband med ett intag av rysk rot. Studier visar att en uppiggande effekt nås efter enbart en halvtimma. Rysk rot stärker hjärtat, är antiinflammatorisk och kan förbättra både minnet och synen.
LÄS OCKSÅ: Marie-Louise vill hjälpa oss återerövra kunskapen om naturens läkande kraft
Salvia
Salvia är värmevallningarnas fiende nummer ett, men kryddväxten har också en blod-renande och uppiggande effekt. Örten sägs även ha en avslappnande påverkan och kan lindra huvudvärk och stress. Salvia var en populär medicinalväxt i klosterträdgårdarna och är du student eller bara känner dig överansträngd kan du dra nytta av salvians stimulerande egenskaper.
Schisandra
Heter fjärilsranka på svenska och är en buske med röda bär med mycket högt näringsinnehåll som växer vilt i norra Kina. Schisandra har traditionellt använts vid trötthet och klassas som en adaptogen, vilket betyder att den hjälper kroppen att anpassa sig till stress och påfrestningar både kroppsligt som mentalt. Schisandra är leverskyddande och avgiftande. Bären kan stimulera blodcirkulationen och ökar bildandet av kväveoxid i kroppen, vilket bland annat är viktigt för den sexuella prestationen.
Yerba Mate
Guaranifolket i Sydamerika har bryggt te på yerba mate-växten i flera hundra år. Den ger energi och bättre koncentration, vilket också är styrkt i studier. Yerba mate innehåller teofyllin, ett ämne som bidrar att lungorna vidgas och till ökad syresättning, vilket gör det lättare att andas. Växten är antibakteriell, stimulerar immunsystemet och har en viss effekt på produktionen av dopamin.
Av Inger Palm