Med mjuka drag masserar Anette Selberg sina klienter med en sten av rosenkvarts och utför den tusenåriga traditionella massagen – Gua Sha. Den avkopplande behandlingen kan släppa på spänningar och minska svullnad i ansiktet. Därför pratas det om naturligt ansiktslyft.
Inom den kinesiska medicinen har Gua Sha-behandlingar tillämpats långt tillbaka i tiden. Gua betyder att skrubba eller skrapa och Sha betyder rött märke, och rött syftar på att stället man behandlar rodnar – blir rött.
Anette Selberg är ört- och fytoterapeut. Hon jobbar med olika kroppsbehandlingar och har de senaste fem åren lagt fokus på Gua Sha-behandlingar.
– Jag har gjort flera tusen Gua Sha-behandlingar och resultaten är verkligen fina. När jag drar stenen över ansiktet med en viss teknik bidrar det till att öka blodcirkulationen, reducera överskottsvätska och minska svullnad. Det är därför behandlingen kallas för faceliftmassage, säger Anette Selberg som lärt sig tekniken av Gua Sha-gurun Clive Witham.
Gua Sha-behandlingar går på djupet och jobbar med lymfa, bindväv och muskulatur. Eftersom massagen bidrar till att öka blodcirkulationen mjukar det upp spänningar. Efter en behandling kan man både se och känna förändringar.
LÄS OCKSÅ: Carina lär oss mer om naturlig hudvård
Ett regelbundet underhåll
– Metoden hjälper lymfsystemet att dränera slaggprodukter och lösa blockeringar. Det gör att cellförnyelsen stimuleras och ansiktet kan få mer lyster, bättre spänst och tydligare ansiktskonturer, förklarar Anette Selberg.
Hon berättar att Gua Sha-tekniken under 1800-talet användes som behandling mot kolera och virus och inom den kinesiska traditionella medicinen stöttades kroppen vid diverse åkommor som värk, smärta och stelhet.
– I dag har Gua Sha blivit mer känt som ett naturligt ansiktslyft utan att man behöver använda kniv. Jag anpassar behandlingen efter varje individ och framför allt jobbar jag med ansiktet, skalpen, nacken och dekolletaget, säger Anette. Och hon poängterar att man behöver göra flera behandlingar för att få ett bra resultat och sedan underhålla det regelbundet.
Och som med så mycket annat handlar det ju om att ha goda vanor och sund livsstil. Att bygga hälsa inifrån för att komplettera med bra hudvård och stimulerande behandlingar.
LÄS OCKSÅ: Hannah tipsar om näringen som stöttar huden och hälsan
Lättar på spänningar i kroppen
Med en Gua Sha-sten kan du behandla dig själv. Googla på Gua Sha så hittar du många bra instruktionsfilmer på nätet. Det räcker med några minuter per gång. Gua Sha-metoden kan appliceras på ryggen, låren, fötterna, armar, mage och händer. Den kan också aktivera akupressurpunkter.
Men tänk på att om du har hudsjukdomarna rosacea och vitiligo så ska du inte behandla själv, eftersom de kan förvärra problem i ansiktet. Du kan däremot använda stenen och massera spänningar i nacken, i hårbotten och på kroppen. Har du munsår, en ögoninflammation eller väldigt inflammerad hud ska du heller inte behandla samt om du fyllt på med fillers eller botox de senaste fyra veckorna.
LÄS OCKSÅ: Hudterapeutens recept för att åldras vackert
Massera dig själv
– Den typiska kunden som söker sig till mig är stel och har värk i kroppen som kan sitta i stumma vader, stelhet i käken och skulderbladen. De önskar också få mer lyster i ansiktet. Gua Sha-behandlingen kan förstås inte trolla bort bekymmersrynkan i pannan. Däremot kan jag ibland se att fåror i ansiktet kan bero på spänningar i skulderbladen, och då behandlar jag ryggen, vilket kan förhindra att rynkan blir djupare, säger Anette och fortsätter:
– Jag brukar uppmuntra mina kunder att behandla sig själva. Även om det är en helt annan sak att massera hemma så ger det resultat och du får en fin och avkopplande stund.
Gua Sha-behandlingen kan liknas vid yoga för ansiktet, och på sikt kan du som hemmabehandlar se resultat. Det första som syns i ansiktet är att du ser piggare ut på grund av att blodgenomströmningen blir bättre. Och det som känns först är att spänningar i käken och pannan lättar.
– Gua Sha är ett jättebra verktyg för oss terapeuter eftersom de jobbar med vävnadens textur. Massagen kan stimulera kollagenbildandet. Nedåtgående mungipor och rynkor i pannan kan ha blivit tydligare på grund av allt från problem med matsmältningen till spänningar i rygg och bröstkorg och det kan bli bättre med hjälp av massagen, förklarar Anette.
Av Inger Palm
Anette Selberg
Ålder: 43 år.
Bor: Göteborg.
Gör: Ört- och näringsterapeut samt Gua Sha-behandlingar.
Familj: Man och två barn.
Så mår jag bra: Umgås med familjen, tycker om löprundor i skogen och mediterar regelbundet.
Gua Sha
… är en uråldrig massageteknik som har sitt ursprung i den kinesiska traditionella medicinen. I västvärlden har den blivit känd som det naturliga ansiktslyftet på grund av att behandlingen bidrar till att släppa på spänningar, stimulera blodcirkulationen och minska svullnad.
Det finns terapeuter som jobbar med Gua Sha-metoden och du kan själv massera ansiktet och hela kroppen. Har du hudsjukdomar som rosacea eller vitiligo ska du inte massera själv.