Annons
Annons

Nu sover Kent gott om natten

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Redaktionen

14 juli, 2019
Nu sover Kent gott om natten
Dela inlägget

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

För tio år sedan startade Kent Hernsell, 42 år, en ventilationsfirma tillsammans med en kompis. I dag har verksamheten vuxit så mycket att de har tolv anställda. Hans affärspartner sköter kontoret och det administrativa arbetet medan Kent själv håller i kundkontakter ute på plats. I perioder innebär jobbet en hel del resande runt om i världen, eftersom företaget även sysslar med nya lösningar och lanserar nya produkter.

Att arbeta tolv timmar om dagen och sedan ha tid och ork för familjen och för att skjutsa sönerna till innebandyträningar flera gånger i veckan betyder att Kent är beroende av en god sömn. Men just sömnen har det varit lite si och så med för Kent ända sedan han var liten.

LÄS OCKSÅ: Den livsviktiga sömnen – en bortglömd hälsofaktor

Gick i sömnen
– När jag var liten gick jag ofta i sömnen. Ibland vaknade jag av att jag stod i ett annat rum, men lika ofta gick jag tillbaka till mitt rum och fortsatte att sova. Det har mina föräldrar berättat. Tack och lov har ingen olycka skett när jag gått i sömnen. Som vuxen har jag fortsatt att vandra. Ibland flyttar jag på saker och min sambo säger att jag pratar för mig själv. Oftast handlar pratet om saker som händer på jobbet. När jag var som mest aktiv och orolig på nätterna kände jag mig aldrig utvilad när jag vaknade, säger Kent.
Själv störs han förstås inte speciellt mycket av sitt nattvandrande eftersom han sällan vaknar, men när han pratar i sömnen, så vaknar hans sambo.

LÄS OCKSÅ: Vad du äter påverkar din sömn

Missat djupsömnen
– Det som varit jobbigast har varit att jag inte kommit ner i den så kallade djupsömnen, vilket gjorde att jag vaknade trött och seg. Min sambo, som är insatt i hälsokostpreparat, har köpt olika tillskott som jag provat, men ingenting har hjälpt, inte förrän jag provade en produkt som heter Natt. Vad som finns i tabletterna vet jag inte säkert, men det gör att jag sover bra hela natten, säger Kent.

Tillskottet som Kent tar är sammansatt för att förenkla och förbättra kvaliteten på sömnen. Redan efter att ha tagit de första tabletterna märkte Kent skillnad. Han somnade djupt och fick sova lugnt. Hans vandrande i sömnen har nästan helt upphört och han kommer oftast ner i djupsömnen, som är den fas där kroppen reparerar och förnyar sig. När den delen av sömnen blir störd påverkar det hälsan och livskvaliteten negativt – men när den fungerar så känner man att man kan tackla dagen med bästa möjliga mentala och fysiska förutsättningar.

LÄS OCKSÅ: 18 bra knep för bättre sömn!

Vaknar pigg och utvilad
Kent har ätit tillskottet i drygt ett år. Han tar inte tabletterna varje kväll, utan gör uppehåll när han sovit bra ett tag. En vanlig arbetsdag ställer Kent väckarklockan på halv sex och jobbar i regel till sex på kvällen.
– När jag sov dåligt var jag jättetrött när klockan ringde, men nu känner jag mig på hugget direkt på morgonen och orken håller i sig hela dagen. Det är verkligen stor skillnad jämfört med innan, säger Kent.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Kent Hernsell

Ålder: 42 år.
Gör: Driver en ventilationsfirma.
Bor: Löddeköpinge utanför Lund.
Familj: Sambo och två söner.
Yrke: Egen företagare inom ventilation.
Så mår jag bra: Har ett aktivt arbete och rör på mig hela dagarna. Tycker om trädgårdsarbete.

Så fungerar Natt

Natt innehåller vitamin B6, inositol, L-teanin som finns i grönt och vitt te, citronmeliss, kamomill och GABA, en signalsubstans som finns naturligt i kroppen. GABA har en lugnande effekt och hjälper oss att handskas med stress och ångest. Forskare har upptäckt att personer som är deprimerade har låga nivåer av GABA, som är en icke essentiell aminosyra som tillverkas av glutaminsyra. Den kan också bildas av teanin.

Detta är GABA
• Reglerar nervernas funktioner.
• Ger en ökad effekt av B3 precis som magnesium.
• Känns lugnande för de som har högt blodtryck, lider av ett maniskt beteende och epilepsi.
• Om vi sover dåligt eller har ont i musklerna så kan en tillräcklig mängd GABA reducera ämnen som orsakar dessa tillstånd.
• Signalsubstansen är den mest distribuerande neurotransmittorn i hjärnan. 40–50 procent av hjärnans synapser innehåller GABA.

Natt innehåller också citronmeliss som är känt för att dämpa nervositet, oro, migrän och hjärtklappning och är till hjälp för en bättre nattsömn.
Kamomill har en rovigande effekt och rekommenderas ofta vid sömnsvårigheter. Kamomill har även en lugnande inverkan på magen.
Teanin är en aminosyra som finns i grönt te och kan stimulera bildningen av GABA, men den påverkar även serotonin och dopamin. Teanin kan ge välmående, lugn och avslappning samtidigt som man behåller fokus. Teanin skapar något som kallas för alphavågor i hjärnan som åstadkommer de lugnande effekterna. Dessa vågor gör oss mer motståndskraftiga mot stress vilket gör det lättare att slappna av på kvällen och sova bättre.
Vitamin B6 dämpar stress, men är också inblandad i nästan 100 olika processer i kroppen. Inositol tillhör B-vitaminsläktet och är ett ämne som även det dämpar stress när man går på högvarv.

Annons
Annons