Annons

Nutritionisten: Faktorer som påverkar hälsan

Förståelsen och acceptansen för att kosten och livsstilen påverkar hur vi mår och vilka sjukdomar vi utvecklar har ökat på senare år. Här berättar näringsterapeuten Lina Åhlén mer om inflammation, tarmfloran och hur du själv kan påverka din hälsa.

Redaktionen

29 januari, 2019
Nutritionisten: Faktorer som påverkar hälsan
Dela inlägget

Förståelsen och acceptansen för att kosten och livsstilen påverkar hur vi mår och vilka sjukdomar vi utvecklar har ökat på senare år. Här berättar näringsterapeuten Lina Åhlén mer om inflammation, tarmfloran och hur du själv kan påverka din hälsa.

På senare år har kunskapen om att hur vi äter och hur vi lever påverkar vår tarmflora, eller mikrobiomet, vi har också fått lära oss att det påverkar allt ifrån immunförsvaret, hormoner och hjärnan.
– En obalanserad tarmflora förknippas med diverse immunologiska sjukdomar, som allergier och autoimmuna sjukdomar och många neurologiska sjukdomar, säger Lina.

Inflammation ligger bakom mycket
Något som det talas mycket om är inflammation och hur det påverkar hälsan.
– Kronisk inflammation är kopplat till i stort sett alla våra stora kroniska sjukdomar som hjärtkärlsjukdom, cancer, diabetes, depression och Alzheimers.
Det finns en stark koppling mellan tarmens hälsa och tarmflora med kronisk inflammation och forskare har enligt Lina sett direkta kopplingar mellan tarmflora, inflammation och neurologiska sjukdomar, bland annat depression och bipolär sjukdom.
Exempel på kost som triggar inflammation är socker, processad mat, snabbmat och mat som innehåller mycket omega 6-fettsyror som är vanliga i vegetabiliska oljor och charkuterier. Även stress kan bidra till ökad inflammation i kroppen.

LÄS OCKSÅ: Ny studie visar att grönsaker dämpar inflammation

Antiinflammatorisk mat
– Forskning visar att grönsaker, bär och frukter har kraftigt antiinflammatoriska egenskaper, säger Lina.
Även kryddor som gurkmeja, ingefära och kanel minskar inflammation.
– I motsats till omega 6-fettsyror motverkar omega 3-fettsyror inflammation i kroppen.
De finns bland annat i fet fisk som sardiner, lax och makrill, gräsbeteskött, linfrön, linfröolja, valnötter och tillskott av fisk- eller krillolja.
– Spårämnet zink och vitamin D reglerar immunförsvaret och påverkar på så vis utvecklingen inflammation i kroppen, säger Lina.
Det är också viktigt med en fungerande tarmflora poängterar Lina, något hon går in på mer i nästkommande delar.

Annons

LÄS OCKSÅ: Zinkbrist bakom autoimmuna sjukdomar?

Lina Åhlén

Vi kan styra våra gener
En annan faktor som det forskas mycket på är epigenetik. Epigenetiken handlar om olika faktorer som styr aktiveringen av våra gener.
– Även om vi ärver en viss gen är det våra val av kost och livsstil som avgör om genen aktiveras eller inte, säger Lina.
Detta synsätt innebär att vår kost och livsstil till stor del styr vilka gener som aktiveras och något som är viktigt för hur vi åldras och eventuell utveckling av olika sjukdomar. Epigenetiken styrs bland annat av så kallad metylering.

Näringsämnen som är viktiga för metylering
Metionin – en aminosyra
Betain
Kolin
Folsyra
B6
B12
Folsyra finns bland annat i gröna bladgrönsaker, sparris och lever. Metionin finns i kött, ägg, fisk, frön, nötter och ost. Mat som innehåller kolin är kött, ägg, kyckling, fisk och gröna grönsaker. Betain hittar vi i rödbetor, quinoa och fullkornsris.

LÄS OCKSÅ: Anslag till forskning om rödbetans gynnsamma hälsoeffekter

B12 inte bara för veganer
För att bildningen av metylgrupper ska fungera behövs även vitamin B12 som finns i animaliska produkter som kött, kyckling, fisk och ägg. Vitamin B6, järn och magnesium krävs också för att metyleringscykeln ska fungera normalt.
– Bakterier i tarmen reglerar gener via epigenetiska mekanismer och därför är en fungerande tarmflora viktig för en hälsosam epigenetik, avrundar Lina.

Annons

I nästa del ger Lina tips som främjar tarmfloran, minskar inflammation och bidrar till en hälsofrämjande epigenetik.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Lina Åhlén
Bor: Uppsala
Ålder: 40
Familj: Sambo Johannes, döttrarna Julia, 4 år och Klara, 2 år.
Yrke: Grundare av utbildningsverksamheten Nutrition Matters Sverige som erbjuder webbkurser, föreläsningar och workshops inom området kost, näring och hälsa. Redaktionsmedlem Näringsmedicinsk Tidskrift samt kursledare på Medborgarskolan,
Utbildning: BSc (Hons) Nutritional Science från CNELM och Middlesex University.

Erbjudande: Med Linas onlinekurser kan du lära dig hur kosten och näringen påverkar hälsan och få en större förståelse för hur kroppen fungerar. Fram till och med 31 mars får du som läser Kurera får 25 procent rabatt. Skriv bara KURERA2019 när du kommer till kassan. Klicka på länken ovan för att anmäla dig!

Annons