Annons
Annons

Ny forskning: Mer sömn ger högre lön

God sömnkvalitet är bra grejer, det är bara att konstatera. Inte bara kan det motverka viktuppgång, hjärtproblem, humörsvaj och ha en förebyggande effekt mot bröstcancer. Det kan också påverka din löneutveckling positivt. En ny studie visar nämligen att ju mer du sover desto bättre blir din lön. Så, det är kanske inte löneförhandling du ska lägga krutet på – utan sömn?

Redaktionen

20 november, 2016
Ny forskning: Mer sömn ger högre lön
Dela inlägget

God sömnkvalitet är bra grejer, det är bara att konstatera. Inte bara kan det motverka viktuppgång, hjärtproblem, humörsvaj och ha en förebyggande effekt mot bröstcancer. Det kan också påverka din löneutveckling positivt. En ny studie visar nämligen att ju mer du sover desto bättre blir din lön.
Så, det är kanske inte löneförhandling du ska lägga krutet på – utan sömn?

Ny forskning från Williams College och University of California visar att mer sömn ger högre produktivitet och effektivitet, vilket i sin tur leder till bättre lön.
Människor som har haft cirka sju dagar med sex timmar sömn per natt presterar nästan lika dåligt som de som inte har sovit alls den senaste natten, säger en av forskarna bakom forskningsartikeln till MarketWatch.

Kan mindre dagsljus ge högre lön?
I områden med mindre dagsljus tenderar folk att sova längre, eftersom vi människor i regel känner oss tröttare när det är mörkt. Ett sådant område är Huntsville i Alaska, där invånarna tjänar i snitt fem procent mer än invånarna i till exempel Amarillo, Texas, som istället sover i snitt en timme mindre per natt. Även om dessa båda städer ligger i samma tidszon skiljer de sig åt på det sätt att Alaska har mindre dagsljus per dag, med längre sömn som följd, skriver MarketWatch.

God sömn förbättrar flera förmågor
Dessutom bidrar god sömnkvalitet till att man blir bättre på en rad saker, menar forskarna.
En regelbunden och utvilande sömn förbättrar din förmåga att jobba i team, multitaska samt avläsa andras ansiktsuttryck, säger sömnforskaren Nitun Verma till MarketWatch.

Relaterad läsning
Sömnbrist påverkar våra tarmbakterier – kan leda till övervikt och diabetes
För lite sömn gör oss fula – och mindre lyckade i arbetslivet
Därför behöver kvinnor mer sömn än män
God sömn gynnar allt – men inte minst upplevelsen av din arbetsdag
Sömnforskare: ”Vi borde börja jobba tidigast klockan 10.00”
Balansera ditt hormonsystem med god sömn
Sömn boostar inlärningsförmågan
Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Av Redaktionen

Källa: Veckans Affärer

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Några tips vid sömnbesvär:

Extra B-vitaminer
Sömnlöshet på grund av stress kan bli bättre av B-vitamin, inte minst vitamin B5, som är ett motgift mot kortisol – vilket ofta är anledningen till att vi ligger sömnlösa. Symtom på B5-brist är bland annat oro, trötthet, depression – och grått hår.

Magnesium
Magnesium har en lugnande inverkan på kroppen, verkar kramplösande och detta mineral är nödvändigt för att vi ska kunna slappna av och bli redo för sömnen. Men vi kan behöva fylla på. När vi stressar formligen rinner magnesiumet ur oss och vi får lätt brist, vilket utöver sömnsvårigheter även kan ge migrän och muskelkramp.

Aminosyran L-tryptofan
L-tryptofan har stor betydelse för sömn och vakenhet – och är viktigt för kroppens tillverkning av serotonin samt melatonin, två hormon som gör dig lugn respektive trött. Ät ett proteinrikt livsmedel med tryptofan ett par timmar innan du ska lägga dig. Det finns i till exempel sojabönor, pumpakärnor och spirulina, råris, jordnötter, sesamfrö och linser. Finns även som tillskott.
Vid sömnbesvär rekommenderas intag 1–3 gram vid sängdags tillsammans med B6 och magnesium.

Örter och naturliga sömnpreparat
Tillskott som innehåller till exempel valeriana, melissa, kamomill, ashwagandha eller johannesört hjälper många vid sömnlöshet.
Här är några av de mest populära sömngynnande tillskott:
• Melissa Dream (citronmeliss/grönt te/kamomill)
• Neurokan, Valerina Forte (valeriana)
• Zenbev (tryptofan – naturligt från pumpafrön)
• Hypermin (johannesört)
• Dormesan (humle/valeriana).
• Somnia – (Ashwagandha, kamomill).
Källa: Kurera.se

Annons
Annons