Kranskärlssjukdom, det vill säga kärlkramp eller hjärtinfarkt, är en av våra stora folksjukdomar och den enskilt vanligaste dödsorsaken i såväl Sverige som USA.
Det höga antalet drabbade tros dock kunna minska drastiskt med ett enkelt knep: vitlök.
Nu bekräftas superlökens hjärt- och kärlskyddande effekter återigen i nya studier.
Högt blodtryck kallas internationellt ofta för ”the silent killer”, den tysta mördaren, och drabbar en av tre vuxna – världen över.
Vitlök och speciellt tillskott med lagrat vitlöksextrakt, så kallat AGE, har i många studier visat sig ha positiv inverkan på tillstånd av kardiovaskulär natur.
► Läs också: Så skyddar du ditt hjärta – med lagrad vitlök
Motverkar åderförkalkning
Det är ingen nyhet att lagrad vitlök har positiv effekt på vår hjärthälsa men nu stärks den tesen ytterligare.
Nya resultat, presenterade i början av sommaren vid den årliga konferensen Science of Nutrition in Medicine and Healthcare i Australien, bekräftar att tillskott med lagrat vitlöksextrakt inte bara sänker blodtrycket utan även har en positiv inverkan på artärstelhet.
► Läs också: Baljväxter och korn kan minska risk för hjärt- och kärlsjukdom
Tydlig sänkning av blodtryck
Den dubbelblinda, placebokontrollerad studien är genomförd av Australiens nationella institutet för integrativ medicin vid Bond University tillsammans med University of Australia.
I studien delades 88 patienter med okontrollerad hypertoni in två grupper. En grupp fick 1,2 gram lagrat vitlöksextrakt (AGE) dagligen och den andra fick placebo. Efter 12 veckor fann forskarna att de patienter som tagit AGE i genomsnitt hade en minskning på 11,5 mmHg av deras systoliska blodtryck och en genomsnittlig minskning på 6,3 mmHg av deras diastoliska blodtryck jämfört med placebogruppen.
► Läs också: Superknepet som skyddar hjärtat
Minskar risken för hjärtinfarkt
Forskarna noterade också minskad artärstelhet, vissa fördelar för inflammationsmarkören TNF-α samt på totalkolesterol, LDL-kolesterol och apolipoproteiner – samtliga faktorer som anses öka risken för framtida hjärtinfarkt.
– Vår studie tyder på att lagrat vitlöksextrakt är en effektiv och uthärdlig behandling för okontrollerad hypertoni och kan vara en säker tilläggsbehandling till konventionell blodtryckssänkande behandling”, säger studiens huvudförfattare, forskaren Karin Reid i ett pressmeddelande.
► Läs också: Avokado sänker kolesterolet och minskar risken för hjärtproblem
Kan mildra många riskfaktorer
Ytterligare en studie, utförd vid Los Angeles Medical Center vid Harbor-University i Kalifornien, bekräftar att man kan lägga även sänkt blodtryck och fördröjd utveckling av åderförkalkning till listan över AGEs kardiovaskulära fördelar. AGE visar sig i studien kunna mildra många kardiovaskulära riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom.
► Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa
Studien
161 personer randomiserades till att antingen ta 1 000 milligram AGE eller placebo dagligen under ett år. Alla försökspersonerna fick sitt blodtryck kontrollerat vid början och slutet av studien. Man kontrollerade även deras utveckling av kranskärlsförkalkning.
Förkalkning av kranskärlen är viktig markör för plackbildning i hjärtats kranskärl. Med tiden orsakar denna uppbyggnad av plack att artärerna bli smala och stela, vilket begränsar blodflödet. När allvarlig förkalkning sker blir det svårare för hjärtat att få det syre det behöver, vilket kan resultera i en livshotande hjärtattack eller stroke.
► Läs också: Magnesium – för hjärthälsa och bra humör
”Ett nytt redskap för hjärtspecialister”
Ett år senare kunde forskarna notera att förkalkningsgraden var signifikant lägre hos dem som hade tagit tillskott med AGE. Forskarna upptäckte även en minskning av det diastoliska blodtrycket (undertryck) bland de deltagare som tog AGE.
– Dessa nya iakttagelser ger kardiologer och specialister i invärtesmedicin ett extra redskap när det gäller patienter som löper hög risk för hjärt-och kärlsjukdom. Det ger också patienter med mild till måttlig hjärt-kärlsjukdom en proaktiv sätt att minska sina riskfaktorer, säger en av studieförfattarna Matthew Budoff, professor och kardiolog vid UCLA, och chef för Cardiac CT på Harbor-UCLA Medical Center i Torrance, Kalifornien.
► Läs också – Alexandra Charles: ”Kvinnor diskrimineras inom hjärtforskning”
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Vanligaste dödsorsaken Under 2014 dog 32 548 personer till följd av cirkulationsorganens sjukdomar, det vill säga hjärt- och kärlsjukdomar.
Det gör det till den absolut vanligaste dödsorsaken i Sverige.
Antalet dödsfall på grund av dessa sjukdomar har dock minskat stadigt de senaste 20 åren – men var under förra året ändå orsak till 37 procent av alla Sveriges dödsfall.
Källa: Socialstyrelsen.
Vitlökens lukt heter allicin och är ett svavelämne som utsöndras när man skär eller krossar vitlöken. Ämnet är lökens skydd mot skadedjur och den hjälper även oss människor på flera sätt, bland annat visar studier att risken att få fästingar minskar med 90 procent när vi ätit rå vitlök. Allicinet är också det som gör vitlöken antibakteriell, vilket gör den effektiv vid förkylning.
Lagrad vitlök mest effektivt
Men – allicinet är flyktigt och bryts ner på väldigt kort tid, vilket gör att det är svårt att få fram effektiva kosttillskott på färsk vitlök.
Japanerna började därför att lagra vitlök, en teknik som sedan kombinerades med västerländsk vetenskap. Resultatet kallas AGE (Aged Garlic Extract), som i många studier visat sig vara enormt effektivt, inte bara mot fästingar utan även hjärt-och kärlsjukdomar.
I Sverige finns det lagrade vitlöksextraktet AGE bland annat i kosttillskottet Kyolic Aged Garlic Extract.