När Livsmedelsverket föreslår nya maxgränser för jod och D-vitamin reagerar egenvårdsbranschen och frågar sig varför man ska åtgärda ett problem som inte finns. Peter Hencz som är ordförande i Svensk Egenvård säger:
– Ingen har kunnat påvisa att den svenska befolkningen lider av för högt näringsintag. Det vore mer naturligt att bekämpa överkonsumtionen av raffinerat socker istället för vitaminer och mineraler.
Livsmedelsverket föreslår att gränsvärdena för D-vitamin ska ligga på 100 mikrogram (µg) och för jod på 200 mikrogram (µg). Ett förslag som dock ska godkännas av EU innan det träder ikraft.
Enligt branschorganisationen Svensk Egenvård finns det inget underlag som indikerar någon överkonsumtion av jod och D-vitamin.
– Livsmedelsverket försöker nu åtgärda ett problem som inte existerar. De svenska hälsokostbutikerna drabbas på så sätt att de inte ges möjlighet sälja produkter som exempelvis vitamin D 125 mikrogram (5 000 IE). Konsumenterna som efterfrågar dessa produkter kommer att söka sig till försäljningsställen som även fortsättningsvis helt lagligt kommer att sälja via nätet, säger Peter Hencz, ordförande för branschorganisationen Svensk Egenvård.
LÄS OCKSÅ: Peter Hencz: Frågan om maxgränser står högst upp på min lista
Försämrat skydd för konsumenterna
Om förslaget går igenom kommer det att innebära att svenska företag inte får sälja vanliga produkter medan utländska företag kan fortsätta att sälja identiska produkter i Sverige.
– Regelverket om ömsesidigt godkännande gör att man kan fortsätta sälja produkter från vissa andra EU-länder till svenska konsumenter. Produkterna skulle bara kunna stoppas om de var hälsofarliga och det finns ingenting som tyder på det, förklarar Mats Nilsson, VD på Svensk Egenvård.
Svenska konsumenter hänvisas till utländska handelsplatser där kontrollen kan vara liten och ibland obefintlig. Hur beter man sig då som konsument?
– Det finns naturligtvis jättebra utländska sajter också men en del av dem är okontrollerade och säljer undermåliga produkter. Det är mycket svårt för en svensk konsument att göra en säkerhetsbedömning av utländska sajter. Produkterna är fortfarande helt lagliga att sälja inom EU, säger Mats Nilsson.
LÄS OCKSÅ: Maxgränser för vitaminer – ett dråpslag mot svenskarnas egenvård
Inget underlag
EU-domstolen har underkänt tillämpningen av flera nationella maxgränser och pekat på det bristfälliga underlaget. Livsmedelsverket presenterar inte heller något nytt vetenskapligt underlag.
Varför föreslår Livsmedelsverket denna ändring utan att ha något underlag?
– Vi förstår inte Livsmedelsverkets vilja att hårdare vilja reglera näringsämnen eftersom det inte finns några problem med för högt näringsintag i Sverige. Det underlag Livsmedelsverket har använt är ett gammalt underlag som den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) har tagit fram och som ska revideras, säger Mats Nilsson.
LÄS OCKSÅ: ”Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”
Begränsar individens rätt
Näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson är kritisk mot införandet av maxgränser på D-vitamin och jod. Han säger:
– Livsmedelsverket bör inte införa maxdoser som begränsar människors rätt att bestämma över sin hälsa. Det finns inga studier som visar att fritt intag av kosttillskott skapar svåra sjukdomar eller dödsfall hos en betydelsefull mängd av människor, speciellt när man jämför med receptfria läkemedel som magnecyl och paracetamol som dödar minst 500 personer per år. Livsmedelsverket vet inte vilka doser du behöver för att må bra eller optimalt.
Av Inger Palm