Inget tillsatt socker alls till barn under två år och max 25 gram per dag till de större barnen. Så lyder de nya amerikanska sockerråden framtagna av en expertpanel som gått igenom den senaste forskningen på området.
Barn i åldrarna 2-18 år bör äta högst 8 sockerbitar per dag och som mest dricka 2,5 deciliter sockersötad dryck i veckan. Barn bör, upp till två års ålder, inte få i sig något tillsatt socker alls.
► Läs också: 10 anledningar att sluta äta godis
Inte mer än 25 gram per dag
Så lyder de nya rekommendationerna om tillsatt socker – från den amerikanska hjärtorganisationen American Heart Association (AHA), som SVT nyheter rapporterar om. Organisationen har satt ihop en expertpanel som har gått igenom den senaste forskningen på området. Den har kommit fram till att barn i åldrarna 2-18 år bör få i sig högst 25 gram tillsatt socker per dag.
Många hälsofördelar med att minska sockerintaget
I Sverige är rekommendationerna samma som hos WHO, det vill säga att högst tio procent av det dagliga kaloriintaget bör komma från tillsatt socker.
– Men vi är också noga med att säga att det inte finns några hälsofördelar med att äta tillsatt socker, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT – uppger TT.
WHO betonar dock att det finns hälsofördelar med att få ner intaget ytterligare till högst fem procent, eller 25 gram, per dag.
En burk läsk = cirka 35 gram tillsatt socker
Tillsatt socker är socker som inte finns naturligt i råvaror utan som tillsätts till livsmedel. Till exempel innehåller en burk läsk ungefär 35 gram tillsatt socker och 100 gram smågodis ungefär 60 gram.
► Läs också: ”Barn blir sjuka av för mycket socker”
USA satsar allt mer på hälsa
Omvärlden har länge förknippat USA med fetma och ohälsa till följd av ett ohälsosamt leverne. Nu satsar landet dock mer och mer på hälsa. På vissa ställen i USA har till exempel läsk försetts med varningstext, bland annat sedan det blivit allt mer känt att det räcker med en enda läsk om dagen för att kraftigt öka sin risk för diabetes.
I juni förra året beslutade även det amerikanska livsmedelsverket FDA att inte längre tillåta industriellt framställda transfetter i mat, eftersom transfetter helt enkelt anses för dödliga. År 2018 ska livsmedelsproducenterna ha eliminerat samtliga transfetter ur sina produkter.
► Läs också: Forskning: Socker ligger bakom hjärtproblem – inte mättat fett
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!