Har du någonsin försökt att rosta kärnorna från en pumpa eller butternut squash? Om inte måste du prova. Det är ett gott, nyttigt snack och perfekt för den som gillar att ta tillvara sådant de flesta andra slänger. Som till exempel skal eller proteinrika pumpakärnor, som är rika på bland annat zink, A – och E-vitamin samt nyttiga fetter.
Här är ett sätt att få kärnorna perfekta.
Lyssna nu noga…
► Läs också: Här är 10 skal du bör äta
Ingredienser
Kärnor från en pumpa eller en butternut squash (eller båda – som i just detta recept).
Det går att rosta alla typer av pumpakärnor.
► Läs också: 10 anledningar att sluta äta godis
Gör så här
1. Rengör kärnorna. Plocka bort pumpakött, trådar och skölj med vatten.
2. Lägg kärnorna i en kastrull med vatten – ihop med en tesked salt – och låt koka upp. Minska sedan värmen så de istället får sjuda i cirka tio minuter på låg till medelhög värme. Täck inte med lock. Detta görs för att kärnorna ska bli lättare för magen att smälta samt för att det ska bildas ett krispigt yttre skal vid rostningen.
3. Häll av vattnet och torka dem lätt med en pappershandduk eller vanlig handduk. De kommer att fastna på handduken så bara plocka loss dem.
► Läs också: Krönikan: ”Jag äter det som andra kastar”
4. Häll över kärnorna i en skål och ringla cirka en tesked ekologisk rapsolja på dem. Sedan ”masserar” du in oljan i kärnorna med hjälp av dina händer.
5. Placera kärnorna på en plåt och sprid ut dem så mycket som möjligt (med så lite överlappning som möjligt).
Strö sedan över en generös mängd Herbamare eller havssalt. (Du kan också prova att lägga till andra kryddor naturligtvis, som vitlökspulver, paprikakrydda, Chili Explosion etcetera.)
► Läs också: Skillnaden mellan olika sorters salt
6. Rosta dem sedan i ugn – eller i torkugn – under cirka tio minuter på cirka 165 grader. Rör sedan om innan du fortsätter rostningen under ytterligare fem till femton minuter (lite beroende på din ugn). Kärnorna ska bli lite gyllene till färgen och krispiga.
OBS! Var försiktig så du inte råkar bränna kärnans inre kärna, vilken är väldigt lätt att bränna vid. Försiktig är du genom att ta bort några kärnor cirka fem minuter efter att du rört om, öppna kärnan och kontrollera att den inre kärnan inte är brun utan bara lite gyllene.
Sist men inte minst: Ät och njut! De är goda kalla men ännu godare när de fortfarande är lite varma.
Ett tips!
…är att avnjuta dem tillsammans med någon du älskar – för du har just gått igenom ganska mycket jobb för en förhållandevis liten mängd kärnor. Det är dock värt mödan – både när det gäller smak och näringsvärde. Pumpakärnor är bland annat en källa till järn så ät dem tillsammans med C-vitamin för att se till att din kropp absorberar så mycket av järnet som möjligt. Pumpakärnor är förutom järn även fulla av fiber, zink, magnesium, kalium, protein, tryptofan, A- och E-vitamin.
► Läs också: 10 livsmedel (i skördetid) som hör hösten till
Inspiration till fler naturliga, tillsatsfria helgmys-snacks?
Varsågod! 🙂
• Hemmagjorda rotfruktschips
• Ta tillvara dina äpplen – gör mumsiga äppelchips
• Grönkålschips
• Supergoda och nyttiga päronchips
• Tolv nyttigare snacks till tevesoffan
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!