Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

“Rädslan är din värsta fiende – stärk dig med källkritik och sunt förnuft”

Tanja Dyredand

Yrke: Journalist, författare, yoga- och meditationslärare
Aktuell med: Boken ”Skratta&Pausa”.
Mer info: Läs mer om Tanja på hennes hemsida stressaav.nu Det går även att följa henne på Instagram under @mindfully_tanja
Bonus: På Tanjas youtube-kanal finns övningar att ta del av gratis.

Oro, stress och rädsla för coronavirus och pandemi lamslår världen just nu. I många fall är rädslan värre än viruset. Hysterin skapar ännu mer stress som i sin tur påverkar dig negativt. Satsa istället på källkritik, sunt virus-förnuft och det som stärker dig, skriver yogalärare och skrattinstruktör Tanja Dyredand i denna krönika där hon uppmanar till att sprida glädje och omtanke.

När baron Karl Drais Von Sauerbronn från storhertigdömet Baden gav sig ut på världens första cykeltur 1815 dök genast rädslo-pådrivare upp. ”Nu kommer världen fördummas helt”, rapporterade de med röst i falsett, ”ingen kommer längre sitta inne och förkovra sig i böcker, alla kommer vara ute och cykla”.

När tåg med ångmaskin introducerades övergick hysterispridarna istället till att kvinnor absolut inte skulle kunna åka dessa ”snabba tåg” då deras själar var så ”lätta” att de skulle åka ut från fönstret.
Nu har jag varken statistik eller insidesinformation på exakt hur många som trodde på dessa dåtidens ryktesspridare, men så snart man även idag länkar ut ”nyheter” med hänvisning till forskning eller professor/läkartitlar sväljer många dessa med hull och hår.
Att känna dig rädd, orolig och stressad är du inte ensam om. Det är en helt normal reaktion i rådande situation.

 

Rädsla är en normal reaktion
Att ha och känna rädsla och oro är djupt rotat i våra cellminnen och aktiverar våra äldsta delar av hjärnan. Då, i jägar-samlar-tiden när vår hjärna utvecklades, var känsla av rädsla och oro förknippat med överlevnad. Vi kunde med hjälp av vår rädsla och oro kalkylera ett eventuellt hot. Idag, aktiveras således denna hjärna med gamla programmeringsmönster, men kastas obarmhärtigt in i den moderna tidens extrema informationsflöden och innan vi hinner tänka till är vi slukade av hysteri, rädslor och oro: som många gånger inte ens är vår egen.

LÄS OCKSÅ: Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

Aktivera ditt "lugn-och-ro-system"
Att känna oro och rädsla är alltså okej. Det är din försvarsmekanism. Din egen överlevnad. Din egen urhjärna som säger att du ska vidta försiktighet vilket så klart är korrekt. Vad som däremot du kan minska, är att dras in i rädslans hysteri, den oro som istället påverkar dig negativt och skapar mer stress. Forskning visar att när du blir orolig eller rädd skapas inre stress och ”ditt kamp-eller-flykt- nervsystem” kickar igång, det så kallat sympatiska nervsystemet. Rent praktiskt sätts all sans och reson åt sidan, hjärnan blir som gegga, du kan inte göra mer än en sak åt gången, hjärtat får jobba dubbelt upp, all tarmfunktion från midjan och nedåt avstannar, upptag av vitaminer, mineraler minskar, du blir pigg initialt men svårt sedan att komma ned i varv och sova om natten och immunförsvaret sätts åt sidan.

Vad forskning istället visar minskar på stress, oro och rädsla: är att aktivera ditt ”lugn- och ro-system”, eller det parasympatiska nervsystemet. För när du pustar ut och faran är över, då lugnar sig hjärtat igen, tarmarna börjar fungera, vitamin och mineraler kan tas upp av kroppen bättre och immunförsvaret boostas igen. Nu kan du göra smartare val. Din kropp kan återhämta sig i lugn och ro och börja läka.

LÄS OCKSÅ: Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Vi har alltid en valmöjlighet
Så bästa fantastiska du, jag vill inte bagatellisera din oro alls, denna situation är unik. Du har all rätt till dina känslor där oro och rädsla ingår. Låt den däremot inte äta upp dig och ge dig mer stress. När yttre hot dyker upp trycktestas vi som människor och vi agerar ofta inte utifrån fakta eller hur saker är, utan utifrån vilka vi är och våra egna värderingar.

Jag själv är exempelvis i riskgrupp för just covid-19 med bakomliggande sjukdom (hjärtflimmer/stroke) och jag är inte ensam. Du behöver inte ens vara i riskgrupp för att påverkas av världsoron. Vi människor är sociala flockdjur och påverkas av varandra. Börjar en hamstra toapapper, handsprit följer fler efter. Men istället för att gripas av panik, kan du stanna upp i tillvaron och titta på objektivt på situationen utifrån: kolla fakta/expertutlåtanden, vara virussmart, använda sunt förnuft och sedan se till att boosta dig med det som får dig att må bra.

 

LÄS OCKSÅ: Örterna som hjälper vid halsont och förkylning

Tanja Dyredand
Foto: Björn Falkevik

Det som gör dig glad stärker dig
Din bästa medicin därför just nu är att minska på hysterin och rädslan. Byt sedan vad du GER energi till i dina tankar, ”where attention goes, your energy flows”, som yogacitatet säger. När oro/rädsla kommer, flytta fokus till: VAD VILL jag ha MER av i MIN tillvaro, snarare än vad jag är RÄDD för. Fråga dig själv: VAD stärker mig? Vad aktiverar mitt ”lugn-och-ro-system”? Vad ger dig mer glädje? Vad är du tacksam för i det lilla? Vad får dig att skratta?

Vad som fungerar bäst för dig vet du bäst själv. Du kan gå ut och andas frisk luft, få sol på näsan, ta en skogspromenad, läsa en god bok, baka, ordna sådant du skjutit undan, träna hemma, meditera, hitta tacksamhet i det lilla, skratta mer, umgås med familjen eller dansa ohämmat till bästa låten du vet. Kom ihåg att det som gör dig glad, stärker dig, gör dig hel: är också det som ger dig läkning visar forskning. Det är då du kan pusta ut, du är ok, allt är ok.

Tillsammans är vi starka
Sprid mer glädje mitt i eländet, helt enkelt. Vi såg det i nu i veckan där italienare i karantän stämmer upp i gemensam sång, var och en från sin balkong. Mitt i reseförbud och ofrivilligt hemmasittande ser vi samtidigt något fantastiskt växa fram ur katastrofen, som så många gånger innan när något oväntat och otäckt händer. Facebookgrupper som vill hjälpa gamla och utsatta startas, vi räcker ut en hand, hyllar vårdpersonal som är våra största hjältar, bryr oss om grannen. En världomspännande värme med omtanke, medmänsklighet och empati för andra människor. Alla är vi i samma gungande båt och vi behöver ta hand om varandra för att rädda oss denna gång. Ett perfekt sätt att utöka empati och vår stärkande helande och största kraft som heter kärlek. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Tillsammans är vi starka och blir ännu starkare av att stärka varandra och oss själva.

Så snälla, bästa medmänniska, elda inte på mer hysteri, utan låt din inre glöd bli din eld som stärker dig. JA, situationen just nu i världen är akut och viktig, men du och ditt mående är viktigare. För du är tillräcklig. Du är fantastisk, glöm aldrig det!

 

Så här aktiverar du ditt ”lugn-och-ro”-system
• Alla övningar där din längsta nerv: vagusnerven aktiveras, exempelvis
• Djupandning
• Sång
• Dans
• Yoga
• Skratt, även låtsasskratt och leenden
• Meditation
• Vila
• Sömn
• Vänliga tankar
• Tankar av tacksamhet
• Skogspromenader

Skön djupandningsövning
1. Sitt eller lägg dig ned.
2. Blunda och le stort. Ett leende skickar endorfiner för välmående.
3. Andas in genom näsan (räkna tyst till fem), håll andan (räkna tyst till sex) andas ut genom näsan (räkna tyst till  åtta).
4. Upprepa minst tre gånger, eller så många gånger du vill.
5. Avsluta med att tacka dig själv och skicka dig själv omtanke.

Av Tanja Dyredand, journalist, författare, yoga- och meditationslärare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Tanja Dyredand

Yrke: Journalist, författare, yoga- och meditationslärare
Aktuell med: Boken ”Skratta&Pausa”.
Mer info: Läs mer om Tanja på hennes hemsida stressaav.nu Det går även att följa henne på Instagram under @mindfully_tanja
Bonus: På Tanjas youtube-kanal finns övningar att ta del av gratis.

Fakta

• Följ myndigheternas råd och uppdateringar
• Ha god handhygien, tvätta händer ofta och noga med tvål och vatten.
• Sprita händer om du inte har tvål och vatten.
• Hosta/nys i armvecket, ha respekt för din omgivning.
• Stanna hemma, även vid lindriga symptom.
• Vid misstänkt virus, ring sjukvårdsupplysningen 1177, åk inte till sjukhus eller vårdcentral utan avvakta vidare information. Vid livshotande tillstånd ring 112.
• För generella frågor kring coronavirus som inte handlar om sjukdomssymptom ring Sveriges nationella informationsnummer 113 13
• Läs mer på Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC). Gällande resor och riskområden läs mer här om UDs råd

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

 

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

 

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen och har svårt att komma till ro? Du är inte ensam, ungefär var tredje svensk har sömnproblem. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen.