Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

“Rädslan är din värsta fiende – stärk dig med källkritik och sunt förnuft”

Tanja Dyredand

Yrke: Journalist, författare, yoga- och meditationslärare
Aktuell med: Boken ”Skratta&Pausa”.
Mer info: Läs mer om Tanja på hennes hemsida stressaav.nu Det går även att följa henne på Instagram under @mindfully_tanja
Bonus: På Tanjas youtube-kanal finns övningar att ta del av gratis.

Oro, stress och rädsla för coronavirus och pandemi lamslår världen just nu. I många fall är rädslan värre än viruset. Hysterin skapar ännu mer stress som i sin tur påverkar dig negativt. Satsa istället på källkritik, sunt virus-förnuft och det som stärker dig, skriver yogalärare och skrattinstruktör Tanja Dyredand i denna krönika där hon uppmanar till att sprida glädje och omtanke.

När baron Karl Drais Von Sauerbronn från storhertigdömet Baden gav sig ut på världens första cykeltur 1815 dök genast rädslo-pådrivare upp. ”Nu kommer världen fördummas helt”, rapporterade de med röst i falsett, ”ingen kommer längre sitta inne och förkovra sig i böcker, alla kommer vara ute och cykla”.

När tåg med ångmaskin introducerades övergick hysterispridarna istället till att kvinnor absolut inte skulle kunna åka dessa ”snabba tåg” då deras själar var så ”lätta” att de skulle åka ut från fönstret.
Nu har jag varken statistik eller insidesinformation på exakt hur många som trodde på dessa dåtidens ryktesspridare, men så snart man även idag länkar ut ”nyheter” med hänvisning till forskning eller professor/läkartitlar sväljer många dessa med hull och hår.
Att känna dig rädd, orolig och stressad är du inte ensam om. Det är en helt normal reaktion i rådande situation.

 

Rädsla är en normal reaktion
Att ha och känna rädsla och oro är djupt rotat i våra cellminnen och aktiverar våra äldsta delar av hjärnan. Då, i jägar-samlar-tiden när vår hjärna utvecklades, var känsla av rädsla och oro förknippat med överlevnad. Vi kunde med hjälp av vår rädsla och oro kalkylera ett eventuellt hot. Idag, aktiveras således denna hjärna med gamla programmeringsmönster, men kastas obarmhärtigt in i den moderna tidens extrema informationsflöden och innan vi hinner tänka till är vi slukade av hysteri, rädslor och oro: som många gånger inte ens är vår egen.

LÄS OCKSÅ: Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

Aktivera ditt "lugn-och-ro-system"
Att känna oro och rädsla är alltså okej. Det är din försvarsmekanism. Din egen överlevnad. Din egen urhjärna som säger att du ska vidta försiktighet vilket så klart är korrekt. Vad som däremot du kan minska, är att dras in i rädslans hysteri, den oro som istället påverkar dig negativt och skapar mer stress. Forskning visar att när du blir orolig eller rädd skapas inre stress och ”ditt kamp-eller-flykt- nervsystem” kickar igång, det så kallat sympatiska nervsystemet. Rent praktiskt sätts all sans och reson åt sidan, hjärnan blir som gegga, du kan inte göra mer än en sak åt gången, hjärtat får jobba dubbelt upp, all tarmfunktion från midjan och nedåt avstannar, upptag av vitaminer, mineraler minskar, du blir pigg initialt men svårt sedan att komma ned i varv och sova om natten och immunförsvaret sätts åt sidan.

Vad forskning istället visar minskar på stress, oro och rädsla: är att aktivera ditt ”lugn- och ro-system”, eller det parasympatiska nervsystemet. För när du pustar ut och faran är över, då lugnar sig hjärtat igen, tarmarna börjar fungera, vitamin och mineraler kan tas upp av kroppen bättre och immunförsvaret boostas igen. Nu kan du göra smartare val. Din kropp kan återhämta sig i lugn och ro och börja läka.

LÄS OCKSÅ: Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Vi har alltid en valmöjlighet
Så bästa fantastiska du, jag vill inte bagatellisera din oro alls, denna situation är unik. Du har all rätt till dina känslor där oro och rädsla ingår. Låt den däremot inte äta upp dig och ge dig mer stress. När yttre hot dyker upp trycktestas vi som människor och vi agerar ofta inte utifrån fakta eller hur saker är, utan utifrån vilka vi är och våra egna värderingar.

Jag själv är exempelvis i riskgrupp för just covid-19 med bakomliggande sjukdom (hjärtflimmer/stroke) och jag är inte ensam. Du behöver inte ens vara i riskgrupp för att påverkas av världsoron. Vi människor är sociala flockdjur och påverkas av varandra. Börjar en hamstra toapapper, handsprit följer fler efter. Men istället för att gripas av panik, kan du stanna upp i tillvaron och titta på objektivt på situationen utifrån: kolla fakta/expertutlåtanden, vara virussmart, använda sunt förnuft och sedan se till att boosta dig med det som får dig att må bra.

 

LÄS OCKSÅ: Örterna som hjälper vid halsont och förkylning

Tanja Dyredand
Foto: Björn Falkevik

Det som gör dig glad stärker dig
Din bästa medicin därför just nu är att minska på hysterin och rädslan. Byt sedan vad du GER energi till i dina tankar, ”where attention goes, your energy flows”, som yogacitatet säger. När oro/rädsla kommer, flytta fokus till: VAD VILL jag ha MER av i MIN tillvaro, snarare än vad jag är RÄDD för. Fråga dig själv: VAD stärker mig? Vad aktiverar mitt ”lugn-och-ro-system”? Vad ger dig mer glädje? Vad är du tacksam för i det lilla? Vad får dig att skratta?

Vad som fungerar bäst för dig vet du bäst själv. Du kan gå ut och andas frisk luft, få sol på näsan, ta en skogspromenad, läsa en god bok, baka, ordna sådant du skjutit undan, träna hemma, meditera, hitta tacksamhet i det lilla, skratta mer, umgås med familjen eller dansa ohämmat till bästa låten du vet. Kom ihåg att det som gör dig glad, stärker dig, gör dig hel: är också det som ger dig läkning visar forskning. Det är då du kan pusta ut, du är ok, allt är ok.

Tillsammans är vi starka
Sprid mer glädje mitt i eländet, helt enkelt. Vi såg det i nu i veckan där italienare i karantän stämmer upp i gemensam sång, var och en från sin balkong. Mitt i reseförbud och ofrivilligt hemmasittande ser vi samtidigt något fantastiskt växa fram ur katastrofen, som så många gånger innan när något oväntat och otäckt händer. Facebookgrupper som vill hjälpa gamla och utsatta startas, vi räcker ut en hand, hyllar vårdpersonal som är våra största hjältar, bryr oss om grannen. En världomspännande värme med omtanke, medmänsklighet och empati för andra människor. Alla är vi i samma gungande båt och vi behöver ta hand om varandra för att rädda oss denna gång. Ett perfekt sätt att utöka empati och vår stärkande helande och största kraft som heter kärlek. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Tillsammans är vi starka och blir ännu starkare av att stärka varandra och oss själva.

Så snälla, bästa medmänniska, elda inte på mer hysteri, utan låt din inre glöd bli din eld som stärker dig. JA, situationen just nu i världen är akut och viktig, men du och ditt mående är viktigare. För du är tillräcklig. Du är fantastisk, glöm aldrig det!

 

Så här aktiverar du ditt ”lugn-och-ro”-system
• Alla övningar där din längsta nerv: vagusnerven aktiveras, exempelvis
• Djupandning
• Sång
• Dans
• Yoga
• Skratt, även låtsasskratt och leenden
• Meditation
• Vila
• Sömn
• Vänliga tankar
• Tankar av tacksamhet
• Skogspromenader

Skön djupandningsövning
1. Sitt eller lägg dig ned.
2. Blunda och le stort. Ett leende skickar endorfiner för välmående.
3. Andas in genom näsan (räkna tyst till fem), håll andan (räkna tyst till sex) andas ut genom näsan (räkna tyst till  åtta).
4. Upprepa minst tre gånger, eller så många gånger du vill.
5. Avsluta med att tacka dig själv och skicka dig själv omtanke.

Av Tanja Dyredand, journalist, författare, yoga- och meditationslärare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Tanja Dyredand

Yrke: Journalist, författare, yoga- och meditationslärare
Aktuell med: Boken ”Skratta&Pausa”.
Mer info: Läs mer om Tanja på hennes hemsida stressaav.nu Det går även att följa henne på Instagram under @mindfully_tanja
Bonus: På Tanjas youtube-kanal finns övningar att ta del av gratis.

Fakta

• Följ myndigheternas råd och uppdateringar
• Ha god handhygien, tvätta händer ofta och noga med tvål och vatten.
• Sprita händer om du inte har tvål och vatten.
• Hosta/nys i armvecket, ha respekt för din omgivning.
• Stanna hemma, även vid lindriga symptom.
• Vid misstänkt virus, ring sjukvårdsupplysningen 1177, åk inte till sjukhus eller vårdcentral utan avvakta vidare information. Vid livshotande tillstånd ring 112.
• För generella frågor kring coronavirus som inte handlar om sjukdomssymptom ring Sveriges nationella informationsnummer 113 13
• Läs mer på Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC). Gällande resor och riskområden läs mer här om UDs råd

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.