Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många.
Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror.
Här är nio knep som förbättrar ditt minne.
Styrketräna
Träning kan sätta punkt för växande magar, mildra begynnande ålderskrämpor och effektivt eliminera stresshormonet kortisol. Och, tro det eller ej, även motverka dåligt minne.
Och effekten blir tydlig efter ett enda styrketräningspass, visar en amerikansk studie.
Forskarna tror att det är hormonet noradrenalin som utsöndras i kroppen när vi styrketränar som ger minnet den extra kicken.
Så har minnet börjat att svikta? Då är det dags att börja lyfta vikter. Ett styrketräningspass på knappa 20 minuter kan nämligen boosta din hjärna och förbättra ditt minne med så mycket som tio procent.
Läs också: Dåligt minne? Börja styrketräna!
Förbättra din kondition
Det saknas egentligen inte anledningar att nöta i löpspåret (okej, det skulle vara dåliga knän). För varje extra minut du orkar jogga blir nämligen ditt minne bättre, enligt en studie vid University of Minnesota där nära 3000 deltagare fick springa eller gå på löpband tills de inte orkade mer. 20 år senare fick de göra om testet och orkade då springa 2,9 minuter kortare, i snitt. Fem år senare visade sig det sig att för varje extra minut som deltagarnas hade sprungit på löpbandet hade de 0,12 fler rätt på minnestestet. Även demensrisken visade sig minska med 18 procent för varje extra ord som deltagarna kunde minnas.
Läs också: Forskning: Löpning förbättrar minnet senare i livet
Promenera
Promenader kan förbättra minnet. Hippocampus, den del av hjärnan som är involverad i minneshanteringen, minskar med en-två procent varje år. Om man promenerar en mil i veckan växer den delen av hjärnan. Hos personer som är sjuka i Alzheimer kan åtta kilometers promenad i veckan minska problem med minnet.
Läs också: 10 hälsosamma anledningar att ta en kvällspromenad
Ta en tupplur
Forskning visar att man genom att sova middag kan förbättra både minne och produktivitet. Enligt Natural Society förbättrar en tupplur på eftermiddagen både minnet och ökar inlärningsförmåga och medvetenhet. Och det räcker med 15-20 minuter. För de som inte sover tillräckligt på natten rekommenderas en tupplur på hela 90 minuter. Då reparerar man sin sömncykel och kan öka sin kreativitet.
Läs också: En lur boostar ditt minne och din inlärningsförmåga
Ginkgo biloba
När vi blir äldre försvagas också många biologiska processer i kroppen. Här kan Bio-Biloba vara till god hjälp. Det är ett traditionellt växtbaserat läkemedel extrakt från Ginkgo biloba, för behandling av minnesbesvär, koncentrationssvårigheter, yrsel, öronsusningar och trötthetskänsla, dock efter att läkare först konstaterat att allvarlig sjukdom inte föreligger.
De karaktäristiska bladen på Ginkgo biloba innehåller aktiva ingredienser som utgör grunden för flera av de mest sålda läkemedlen i västvärlden.
Läs också: Ginkgo biloba mildrar ADHD-symtom hos barn
Fettsyran lecitin (helst ihop med B-vitamin)
Har du problem med minnet, känner dig nervig och okoncentrerad? Då kan du ha brist på fettsyran lecitin, fettsyran som hamnade i skymundan då fiskoljan i mitten av 1990-talet fick sitt stora genombrott. Tillskott med fettsyran kan tillsammans med B-vitaminer få bukt på minnesproblem och ge ökat välmående på bara några veckor.
Fettsyran utgör huvuddelen av det fett som hjärnan består av och förekommer även i leverns fettvävnad, nerver, benmärg, njurar, könskörtlar samt är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran. Uppstår en hormonell obalans i hjärnan – vilket i sin tur gör att noradrenalinet ökar hastigheten på de kemiska processerna i kroppen – märks detta genom att hjärtat klappar fortare. Acetylkolin, som är en viktig signalsubstans i hjärnan som behövs för bland annat minne och koncentration, bildas av lecithin och fungerar som en broms i denna process. Har du för lite lecithin kan inte acetylkolin bildas. Lecithin kan med fördel kombineras med ett B-vitaminer då de förstärker varandra och ger en bättre koncentration och får minnet att fungera normalt igen.
Läs också: Okoncentrerad och dåligt minne? Det kan vara brist på lecithin
Tillskottet Clear Brain
Ett kosttillskott med inriktning på minne och kognitiv förmåga. Innehåller granatäpple, grönt te, oregano, valnöt, tallbark plus B-vitaminer och jod. Jod bidrar till normal kognitiv funktion. Vitamin B5 (pantotensyra) bidrar till normal mental prestationsförmåga.
Läs också: Förbättra minnet med 5 enkla knep
Upptäck grönt te
En kemikalie i grönt te har visat sig förbättra minne och flera vardagliga kognitiva förmågor hos personer med Downs syndrom. Det framgår av en årslång klinisk forskningsstudie, publicerad i den ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet Neurology. Behandling med grönt te visade sig ge bättre minne och förbättrade resultat vid olika beteendetester. Dessutom kvarstod den positiva effekten sex månader efter studien avslutades, rapporterar forskarna bakom studien som publiceras i The Lancet Neurology.
Det är inte första gången vetenskapen visar att grönt te är gynnsamt för denna typ av förmågor. Tidigare har man sett att aminosyran l-theanin som finns i grönt te ger ökat lugn och lättare att varva ner.
Läs också: Grönt te kan förbättra minne och kognition hos personer med Downs syndrom
Stressa ner
Stress under längre perioder är direkt farligt. Det kan ge djupa skador såväl fysiskt, emotionellt som intellektuellt. Stress stänger till exempel ute hormonet noradrenalin från hjärnans känslocentrum och det kan framkalla en biologisk ångest, livströtthet och depression.
Skadligast av allt anses överproduktion av stresshormonet kortisol vara. Detta förhindrar hjärnan från att fungera optimalt och påverkar minnet negativt. För mycket stress leder till att hjärnans främsta minnescentrum, hippocampus, inte längre kan använda sig av blodsocker. Finns det inte tillräckligt med blodsocker i minnescentrat uppstår energibrist, vilken gör att hjärnan inte kan skapa ett minne. Man kan alltså uppleva en händelse men inte minnas den. Även gamla minnen kan vara svåra att komma åt. Signalsubstanserna fungerar inte som de ska och hjärncellerna kan inte kommunicera med varandra. I ett sista skede börjar hjärnceller att dö.
Läs också: För lite sömn kan ge försämrat minne
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!