Varför tappar vi vissa av våra vänner? Vänskap oss kvinnor emellan kan vara både underbar och systerlig, men samtidigt svår att förstå.
Författaren och beteendevetaren Doris Dahlin tar upp ämnet i sin nya bok ”Himlen bar inga moln”– och hjälper oss även att se de bakomliggande orsakerna.
Vissa träffade vi redan i förskoleåldern, andra mötte vi kanske under tonåren eller på arbetsplatsen. Oavsett var man har träffats är väninnor ofta en stor del av livet. En del glider vi ifrån och andra har vi kvar. Men vad är det egentligen som avgör om vänskapen kommer att hålla eller inte?
► Läs också: 10 saker lyckliga par gör varje dag
Huvudpersoner med olika erfarenheter
I boken ”Himlen bar inga moln” tar författaren och beteendevetaren Doris Dahlin upp kvinnlig vänskap. I boken får vi möta vi huvudkaraktären Maria som har en kaxig yta, säger ifrån och tar för sig, men som också mår dåligt på grund av ett trauma. Hennes vän Britt-Inger lider av dålig självkänsla, vilket gör att hon har svårt att ta plats men samtidigt har hon självförtroende och kan säga ifrån.
► Läs också: Människor betyder mest för vår kollektiva lycka
Vikten av klarpråk
Boken tar upp flera exempel läsarna kan känna igen sig i. Vid ett tillfälle när kvinnorna är små, beskrivs till exempel att Britt-Inger har en vänskapsbok som Maria får skriva i. Maria vill efteråt ändra det hon skrivit och försöker sudda bort det texten men utan resultat eftersom delar av blyertsen blir kvar. Då hon istället tar en kulspetspenna för att försöka skriva över texten går pennan igenom pappret och förstör samtliga sidor i boken. Britt-Inger väljer att inte säga något om det inträffade, vilket gör att missförståndet inte reds ut. När hon sedan får en ny bok får alla skriva i den – utom Maria. Britt-Inger ger dock ingen förklaring och händelsen kommer sedan att hänga kvar hos Maria i många år – och hon svär på att aldrig bli vän med Britt-Inger igen.
– Många talar inte klarspråk, vilket ofta istället förvärrar situationen, säger Doris Dahlin till Kurera.
► Läs också: De 5 vanligaste sakerna folk ångrar när de dör
Känslomässiga trauman prövar ofta vänskapen
Vid tillfälle när väninnorna är äldre och befinner sig på en resa i Paris blir Maria blir våldtagen. Britt-Inger vet inte om våldtäkten och tar illa vid sig när Maria drar sig undan. Hon tror att Maria inte längre vill vara vän med henne. Maria i sin tur begraver sig i sin skamkänsla och förmår sig inte att berätta för Britt-Inger vad som hänt.
Väninnorna har varit nära sedan tre års ålder, men glider ifrån varandra efter det Maria är med om.
– Efter ett trauma glider vissa människor ifrån varandra, det är inte alls ovanligt, berättar Doris Dahlin.
Åren går och väninnorna hittar tillbaka till varandra igen – dock med vissa outtalade händelser fortfarande mellan sig…
Vikten av att våga visa sig sårbar – för att behålla intimiteten
– I båda situationerna brister kommunikationen och de förlorar närheten i sin vänskap. Situationer som dessa uppstår lätt, ett missförstånd som inte reds ut kan ligga kvar lång tid efter. Det som är viktigt när sådana situationer uppstår är att ha mod att säga hur man känner, utan att för den sakens skull anklaga sin vän, menar Doris Dahlin och fortsätter.
Hon poängterar att det är viktigt att man talar om sig själv snarare än om andra. Alltså att lägga fokus på ordet ”jag” snarare än ”du”. Då låter det mindre som att man kritiserar och risken för missförstånd minskar.
– Det är viktigt att hålla sig till sina egna känslor. Istället för att säga: ”Du fick mig att känna si och så…”, säg: ”Jag kände så här…”.
► Läs också: Kvinnor med högt blodtryck får inte samma behandling som män
Undvik försvarsposition
Doris alltså att vi tjänar på att berätta vad vi själva känner snarare än att lägga fokus på den andra och då riskera att låta dömande.
– En person som känner sig påhoppad kommer att inta försvarsställning och då kommer det att vara svårt att fortsätta kommunicera. En del människor kan inte ta in andras reaktioner, de kan men vill inte. Om de gör det kommer de att behöva ta ansvar för sitt eget agerande. Det är faran idag, menar Doris Dahlin, att en del människor är oförmögna att se utanför ”sitt eget hus”.
Alla förhållanden har ”skuggor”
Enligt Doris Dahlin skulle vi vinna på att förstå att vi är dem vi är på grund av våra erfarenheter – varken mer eller mindre.
– Generellt befinner sig många människor i en slags ”skuggvärld”, där gamla händelser i livet finns kvar som skuggor och den faktiska verkligheten ligger långt ifrån fasaderna vi visar upp, berättar hon och tar ett exempel:
– Ta till exempel Britt-Inger som hela sitt liv har blivit nedtryckt av sin pappa och inbillad att hon inte är värd något. Det i sin tur påverkar hennes kommunikation med Maria.
► Läs också: Påvens 10 bästa råd för lycka
Visa vem du är
För att få en långsiktig vänskap är det ett flertal faktorer som spelar in, menar Doris Dahlin.
– Att våga vara sig själv är av största vikt. Kanske utvecklas du och din vän åt olika håll, då kanske även vänskapen förändras. Då är det bra att man tar mod till sig och talar om förändringarna och orsaken till dem. På så vis reder man ut eventuella missförstånd och går vidare med en starkare vänskap.
Av Linda Sandberg
Doris Dahlins tips för långvarig vänskap
1. Våga vara dig själv!
2. Välj dina vänner med omsorg.
3. Skaffa ett känslomässigt ”staket” med en grind där du själv väljer vem du släpper in – och vilka du släpper ut.
4. Vårda dina relationer, alla relationer behöver omsorg om de ska fungera.
5. Ställ upp när någon behöver dig. Var heller inte rädd att be om hjälp när du själv behöver den. Våga lita på att andra ställer upp för dig också.