Livsmedelsverket

Foto: Google maps

Så många litar på Livsmedelsverket

41 procent uppger att de litar mycket på Livsmedelsverket – och var fjärde svensk uppger att de litar helt på information som kommer från myndigheten.
Det visar branschorganisationen Svensk Egenvårds undersökning om vad allmänheten anser om kost, kostråd och kosttillskott. 

En ny undersökning visar att så många som 24 procent av svenska folket uppger att de litar helt på information som kommer från Livsmedelsverket. Och 41 procent uppger att de litar mycket på myndigheten.

Läs också: Ny riskvärdering efter info om föroreningar i oljor och livsmedel

 

Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson

“Ett gott betyg som innebär ett stort ansvar”
Det är branschorganisationen Svensk Egenvård som har gjort en undersökning för att kontrollera vad allmänheten anser om kostråd och vad deras syn – och vanor – är när det gäller kost och kosttillskott. Livsmedelsverket är den källa till information som svenska folket litar mest på, visar undersökningen. Bland annat.
– Livsmedelsverket har ett mycket högt förtroendekapital. Det är Livsmedelsverket som är den källa människor i allmänhet litar på. Det är ett gott betyg som naturligtvis också innebär ett stort ansvar, kommenterar Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson.

Färre än hälften känner väl till kostråden
Samtidigt visar undersökningen att färre än hälften väl känner till Livsmedelsverkets kostråd, berättar Mats Nilsson.
– Och av dem som verkligen känner till råden är det bara cirka 30 procent som följer dem.

► Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Livsmedelsverket missar 95 procent av befolkningen”
Av undersökningen framgår också att endast fem procent av befolkningen svarar att de äter så mycket fukt och grönt som Livsmedelsverket rekommenderar.
– När Livsmedelsverket slentrianmässigt säger att det räcker att äta en varierad och mångsidig kost enligt deras rekommendationer så missar de alltså 95 procent av befolkningen, säger Mats Nilsson.

statistik-grafer

Om studien
Det är en kvantitativ undersökning som har genomförts av Novus på uppdrag av Svensk Egenvård.
Syftet med undersökningen är att kartlägga den svenska allmänhetens syn och vanor gällande kost och kosttillskott.
Målgruppen för undersökningen var allmänheten 18-79 år.
Totalt har 1 046 intervjuer genomförts under perioden 23-29 augusti 2016. Resultaten har efterstratifierats. Deltagarfrekvens 60 procent.
Detaljresultat: Signifikanta skillnader mot kön, ålder och ort är kommenterade i rapporten.

Av Isabelle G Hedander 

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.

Nu kan jag äntligen njuta av solen!

Hud

Tuula Gunnarsson älskar solen på alla sätt. När hon för många år sedan fick soleksem så var det en katastrof. Rådet var att ha långärmat och sitta i skuggan, vilket Tuula inte ville. När hon hittade ett tillskott för pigment och solbränna, med bland annat betakaroten, kunde hon njuta av solen igen. 

“Storasyster? Nej, jag är hans mamma!”

Hud

Annette fyller snart 45 år men får ändå inte sällan frågan om hon är storasyster till sin son som är 19. Hemligheten bakom Annette Carlssons ungdomliga utseende är en kombination av bra gener, positiv livssyn och en svensk, patenterad hudkräm.