Annons

Så skyddar du dig mot virusinfektioner

Visste du att virus trivs bäst i 33-35 grader – och att höga temperaturer, som feber, gör att virus dör? Men för oss som inte vill eller har möjlighet att bo i bastun finns det andra sätt. Så här skyddar du dig bäst mot virus.

Redaktionen

10 mars, 2019
Så skyddar du dig mot virusinfektioner
Dela inlägget

Visste du att virus trivs bäst i 33-35 grader – och att höga temperaturer, som feber, gör att virus dör? Men för oss som inte vill eller har möjlighet att bo i bastun finns det andra sätt. Så här skyddar du dig bäst mot virus.

För lite sömn, för hård träning, för mycket stress och näringsfattig kost som ger näringsbrist. Alla är de saker som gör oss mer mottagliga för infektioner. Detta eftersom de bidrar till att sänka vårt immunförsvar. Detta känner många redan till. Men det finns några knep att göra kroppen mer motståndskraftig.

D-vitamin
Många svenskar har D-vitaminbrist på utan att veta om det. Brist kan innebära negativa konsekvenser för allmänhälsan. D-vitamin gör mycket, inte minst reglerar det vårt immunförsvar och hjälper oss att upprätthålla ett stabilt nervsystem. Intag av 50-75 µg D-vitamin dagligen under vinterhalvåret har i studier visat sig ge ett mycket bra skydd mot förkylningar och influensa.

LÄS OCKSÅ: Livsmedelsverket: Vi måste öka intaget av D-vitamin

C-vitamin
Vitamin C är en stark antioxidant som hjälper oss att undvika sjukperiod, förkorta den samt lindra symtomen. Vitamin C är ett av de vitaminer som kroppen verkligen behöver för att immunförsvaret ska fungera. Det behövs för att kroppens ska kunna aktivera och stimulera bildandet av vita blodkroppar, stimulera produktionen av antikroppar och för att ta död på virus.
Genom att ta minst 500 milligram C-vitamin (gärna 1000-3000 milligram) dagligen hjälper vi kroppen att hålla infektioner borta.

Annons

LÄS OCKSÅ: Sjömännens sjukdom på återtåg

Zink
Ett värmetåligt mineral och med sina virusdödande egenskaper viktigt för vårt virusskydd. Det har visat sig att zinkbrist är mycket vanligt när det rör sig om långdragna luftvägsinfektioner och förkylningar, vilka ofta orsakas av virus. Efter genomgång av flertalet vetenskapliga studier beträffande zink har Cochrane-institutet lyft zink som den hittills mest lovande behandlingen mot förkylning, på både kort och lång sikt och både som förebyggande behandling och vid akuta tillstånd. Man noterade bland annat att när zink tas vid första tecken på förkylning blir förkylningen både kortare och mildare.

LÄS OCKSÅ: Sjuk efter träning – ämne i bakjäst hjälper immunförsvaret

Betaglukan
Ett naturligt ämne som utvinns ur bagerijäst, och som kan tas varje dag utan biverkningar, har i studier visats aktivera immunförsvaret och minska risken att insjukna på grund av virussmitta.
Betaglukan tas upp av tarmslemhinnan och binder till receptorerna på ytan av en sorts immunceller, makrofager. Dessa bryter ner betaglukanen till mindre beståndsdelar vilka i sin tur tas upp av så kallade neutrofiler, som är kroppens vanligaste immunceller. När betaglukanen bundits till neutrofilerna aktiveras de att vara på sin vakt för inkräktare och reagerar på så sätt mycket snabbare när hot uppstår. Extraktet Wellmune, som är en patenterad form av 1,3/1,6-betaglukan har i studier visats aktivera immunförsvaret. Wellmune finns bland annat i produkterna ImmunStark och Immunosan. ImmunStark innehåller utöver betaglukanextraktet även vitaminer och mineraler som bidrar till immunsystemets normala funktion till exempel C, D, B6, zink, koppar och selen.

Idrottare särskilt mottagliga
Efter en maxad idrottsprestation har man normalt ett försämrat immunförsvar under 2-6 timmar – vilket brukar kallas ”det öppna fönstret” – immunförsvaret återhämtar sig sedan långsamt under 24 timmar. Under den här tiden är man mer mottaglig för infektioner. Studier visar dock att betaglukanextraktet Wellmune stänger detta fönster.

Annons

Av Isabelle Gard Hedander

Källor: Kurera Bästa knepen för att slippa förkylning och Forskningsknepen som håller dig frisk i vår

Annons
Fakta

Fakta

Virus ingår i vår naturliga flora av mikroorganismer och kallas virom. Viromet börjar bildas snabbt efter födseln och fortsätter under de första levnadsåren. Olika delar av kroppen har alla sin egen sammansättning av virus. De flesta virus orsakar inte sjukdom utan de flesta är så kallade bakteriofager. Bakteriofager är virus som bara infekterar bakterier och inte mänskliga celler. I vår mikroflora sker ett ständigt samspel mellan bakterier och virus.

Källa: Holistic

Annons