När Lena Månsson gick i pension såg hon fram emot att ha tid för långa härliga promenader. Men drömmen grusades när fötterna började värka. Ett tag gjorde de så ont att hon knappt kunde gå och ingen läkare kunde ge svar eller bot. Till sist hittade hon ett preparat med ingefära och gurkmeja – och nu kan hon njuta av långpromenader igen.
Det är tolv år sedan Lena Månsson i Ystad gick i pension. Hon håller förstås inte lika högt tempo som när hon jobbade som chef inom skola och barnomsorg. Men hon gillar att hålla sig aktiv. Att bli ”gammal i huvudet” har hon inga planer på. Numera fyller hon sina dagar med kurser och diskussionsgrupper, trädgårdsarbete, politiska möten och ideellt arbete på kvinnojouren.
LÄS OCKSÅ: Tre tips för smidiga muskler och leder
Ingenting hjälpte
Problemet med smärtande fötter har hon haft i flera år. Under en period skickades hon runt mellan olika läkare, men ingen kunde svara på vad det berodde på eller vad som kunde göras för att hon skulle bli bra.
– Det var en plåga att inte kunna gå. Men ingen av läkarna jag gick till visste vad det var frågan om. Någon trodde att det var gikt och jag fick en medicin som bara hjälpte i några dagar. En annan doktor ryckte bara på axlarna och sa att det hade med åldern att göra och att jag fick acceptera smärtan. Det råd jag fick var att skaffa specialskor med anpassade inlägg, och det kostade jag på mig. Men det gjorde ingen skillnad, berättar Lena.
När smärtan var som värst kunde hon bara gå en liten bit i taget och hon var alltid tvungen att sätta sig ner och vila. Livet blev verkligen begränsat och de efterlängtade promenaderna kändes långt borta. Lena bestämde sig för att försöka hitta lösningen på egen hand.
LÄS OCKSÅ: Styrketräning för friska leder
Hämmar inflammation
– När jag inte fick hjälp av någon av läkarna jag besökte bestämde jag mig för att bli min egen doktor och ta reda på vad som kunde hjälpa. Det var då jag hittade ett ledpreparat med ingefära och gurkmeja, och plötsligt hände det något under fötterna. Redan efter några dagar kände jag mig bättre och efter två veckor var smärtan under fötterna helt borta. Det var lika oväntat som fantastiskt. Jag har ju haft ont i flera år. Nu har jag bunkrat upp med kapslar här hemma för jag vill inte bli utan, säger Lena.
Ledpreparatet Zincumin innehåller gurkmeja och ingefära som tillsammans hämmar inflammation i lederna och bromsar den nedbrytning av ledbrosket som orsakas av artros.
Varför våra leder blir inflammerade och slitna är fortfarande inte helt klarlagt, men kända riskfaktorer är ålder, övervikt, stress, inflammatorisk miljö och en kraftig påfrestning på en led som exempelvis en sport- eller arbetsskada. Det som sedan sker över en längre tid är en komplicerad process där prostaglandiner, leukotriner och cytokiner som är speciella signalsubstanser, samverkar i ett inflammatoriskt förlopp som bland annat ger smärta, stelhet och ödem. Dessa processer leder till att leden inflammeras och brosket snabbare bryts ned eller till att ett sämre brosk bildas.
LÄS OCKSÅ: Artros? Så får du hjälp!
Bättre livskvalitet
Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap, har i mer än 20 år varit involverad i forskningen kring Zincumin.
– Det har gjorts många studier på både gurkmeja och ingefära som visar att de dämpar inflammation i lederna. I Belgien gjordes nyligen en studie på 200 patienter som visade att Zincumin minskar svullnad och smärta i lederna hos sex av tio patienter redan inom två veckor. Hos nio av tio förbättrades ledvärken med i genomsnitt 50 procent efter åtta veckor. Patienterna kunde dessutom minska sitt intag av smärtstillande läkemedel när studien avslutades, och efter åtta veckor mådde en majoritet bättre. Patienterna upplevde att de hade fått en bättre livskvalitet, säger Lars.
LÄS OCKSÅ: Naturens ”mirakel” vid artros, inflammation och ledvärk
Njuter av livet
Lena Månsson njuter av livet igen. Nu när hon äntligen kan gå utan att det gör ont, så går hon väldigt mycket. Varje morgon gör hon medicinsk yoga under 30 minuter och lite andra övningar med boll och gummiband. Det fick hon lära sig av en sjukgymnast när hon hade problem med ryggen. Lena har tänkt tanken att delta i olika gympapass, men sjukgymnasten har avrått henne från att hoppa och studsa och Lena känner att det är rätt för henne.
– Jag har inte ont i knäna eller några andra stora leder, men jag har haft värk i händerna och haft svårt att knäppa knappar. Både svullnad och värk har gått tillbaka sedan jag började med kosttillskottet och jag har inte längre några problem att knäppa de små knapparna i blusen, säger Lena.
– Jag mår bra av mjuk träning och tycker att jag har hittat mitt sätt att hålla kroppen igång. Och jag tror på det här med kryddor och örter. Jag äter inga läkemedel och när någon läkare vill skriva ut medicin så tackar jag nej. Jag tror att man ska försöka leva så att man slipper mediciner. Då mår man nog bäst och lever längre. Nu njuter jag av livet som pensionär och jag har inga planer på att bli gammal, säger Lena och skrattar.
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Lena Månsson
Ålder: 77 år.
Bor: Ystad.
Familj: Man och två vuxna barn samt deras familjer.
Yrke: Pensionär, tidigare chef inom skola och barnomsorg. Politisk aktiv inom kommunen.
Gör för att hålla sig frisk: Tränar medicinsk yoga och gör andra mjuka övningar, promenerar så mycket hon hinner och orkar. Tar hjälp av sjukgymnast om det börjar göra ont någonstans.