Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinna ser sig i spegeln

Så vet du om du har torr eller yttorr hud

Kortfattat om hudtypernas behov

Torr hud = behöver mycket fett.
Blandhy = behöver lite fett.
Fet hy= behöver kanske inget fett eller lite fett.

Vad är egentligen skillnaden mellan att ha torr och yttorr hy, och kan man avgöra det själv? Och hur skiljer sig hudvårdsråden åt för dessa? Vi frågade Kureras hudvårdsexpert.

Många upplever att deras hud är torr, inte minst under vinterhalvåret. Men vad är det för skillnad på en torr hy och det som kallas "yttorr" av bland annat hudterapeuter?

Sara Nomberg, Kureras hudvårdsexpert förklarar att skillnaden är att en torr hud är en hudtyp medan yttor är ett hudtillstånd.

 

– En torr hud innebär att huden har brist på fukt och fett och där talgproduktionen (hudens egna tillverkning av fett/sebum) är lägre än önskat. Yttorr kan man vara oavsett hudtyp, och innebär att hudens yttersta lager har brist på fukt.

LÄS OCKSÅ: Så tar du hand om mogen hud

Svårare att ta emot hudvård

Och man kan avgöra detta själv genom att titta på hur väl huden absorberar hudvårdsprodukter.

– Om huden har svårt att absorbera hudvård är det oftast ett tecken på yttorrhet. Man kan smörja och smörja men det känns som om det mest flyter runt. Det tar alltså tid för att huden ska absorbera produkter. Om du framåt eftermiddagen blir glansig, men ändå har en känsla av stramhet eller torr hud. En yttorhet är ett tecken på obalans i huden och ofta upplever man just huden som ur balans, säger Sara Nomberg. Sara Nomberg

Så varför blir man just "yttorr"? Och kan man på liknande sätt ha "ytfet" hy, som inte är fet rakt igenom?

– Man blir yttorr för att man har rubbat hudens yttersta skyddslager, ofta genom att använda för aktiva produkter, exempelvis starka syror. Eller tvättat lite för mycket, antingen för ofta eller med lite för starka rengöringsämnen.

LÄS OCKSÅ: ”Hudvård börjar på tallriken”

Lättare bli yttorr på vintern

På vintern kan vi också lättare få yttorr hud eftersom vi vistas i torr inomhusluft, och utsätter huden för mer vind och växlar temperatur ofta mellan inne och ute. Något som också påfrestar hudens skyddsbarriär, förklarar Sara.

– Hudens yttersta barriär “läcker” fukt kan man säga och ytan känns därför stram. Det kan uppstå oavsett hudtyp, det är vanligt att en person med fet hy tvättar lite för “duktigt” vilket gör att hudens strippas och blir yttorr. Hudtypen är fortfarande fet då huden producerar mer talg än önskat, men ytan upplevs torr. Det brukar man då kalla obalanserad hud.

 

Hur ser hudvårdsrutinen ut för yttorr hud, jämfört med andra hudtyper/hudtillstånd?

– Utgångspunkten är att alla behöver en boost med en massa fukt, därefter kapslar vi in fukten med fett. Men fettmängden beror på hur mycket behov din hud har av fett.

LÄS OCKSÅ: Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Så här tar du bäst hand om...

Yttorr hud:
– Behandlar du bäst genom att tillföra fukt och vara snäll mot hudens yttersta lager. Välj en lättare kräm, ett serum eller liknande produkt för fukt, som steg 1. Det som skiljer sig åt därefter beror lite på vilken hudtyp du har i grunden (torr/fet/blandhy).

Torr hud i grunden:
– Om du har en torr hud kan du ovanpå det som rekommenderas för yttorr hud (i steg 1), lägga till en ansiktsolja eller till och med ett balm eller salva – det vill säga kapsla in med en rikligt fet produkt.

Fet hud:
–Om du däremot har en fet hy, behöver du oftast inte kapsla in med fett, eftersom talgproduktionen (hudens egen produktion av fett) redan är riklig. Då kanske det räcker med steg 1 (alltså en fuktprodukt). 

 

Blandhy:
– Kan ha nytta av att kapsla in lite mer med fett. Ta då en lite fetare produkt som steg två, till exempel en ansiktolja. Välj dock inte den fetaste, fylligaste oljan utan en ansiktsolja som går in rätt snabbt. Om du hellre vill ha kräm så gäller samma sak.

LÄS OCKSÅ: 7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Skippa löddrande rengöring

Något alla också ska tänka på är att inte tvätta med så aktiva tvättämnen, tipsar Sara.

– Så skippa helst löddrande rengöringar om du har yttor hud och behöver balansera upp fukten, det kommer gå snabbast för att få bukt med yttorrheten. Använd istället en rengöringsolja, balm eller mjölk. Om man annars använder syror i toners eller andra produktsteg – skippa dem tills huden kommer i balans.

Av Carolina ErikssonKortfattat om hudtypernas behov

Torr hud = behöver mycket fett.
Blandhy = behöver lite fett.
Fet hy= behöver kanske inget fett eller lite fett.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordgubbstårta

Härlig försommartårta i raw foodstil

Raw food

Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hud

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

Enkel hjälp vid IBS och problemmage

Mage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

 

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

 

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

 

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!