sanna ehdin

Foto: Kate Gabor

Sanna Ehdin: Antioxidanter är inte farligt vid cancer

Slutsatser

  • Ni kan lugnt fortsätta dricka era ingefärashots, gurkmeja, ta kosttillskott, äta blåbär och morötter med mera. Som en del i en i övrigt hälsosam livsstil. Ta gärna antioxidanter, men en panel av dem.

  • Martin Bergö drar för stora växlar på sina mycket begränsande resultat med enbart två antioxidanter, på möss och i cellkultur.

  • Alla som vill undvika cancer och metastaser ska låta bli allt socker. Det är en slutsats man kan dra från hans forskning. Lämplig mat för att undvika metastaser, eller vid cancer, är ketogen kost med nästan uteslutande naturligt fett och protein.

  • Bergös märkliga uttalande i Sveriges Radio P1 säger mer om honom: ”Trossatsen om att antioxidanter är bra är så fruktansvärt djupt rotad att den nästan har religiösa undertoner.” Professor Bergö är tydligt inte ens intresserad av att ta del av alla tiotusentals artiklar om antioxidanter positiva verkan på hälsan och mot sjukdomar inklusive cancer. Och Bergö mottar stora anslag från Cancerfonden – så är det detta ni vill betala till?

  • Den syntetiska ”dramascen” som Martin Bergö återigen konstruerat: En lögn blir inte en sanning för att man upprepar den tillräckligt ofta…
  • Professor Martin Bergö varnade i måndags i Studio P1 för ”ingefära, gurkmeja – och den där shotskulturen. Han påstod att "ju mer mat av detta man äter desto större är risken att man skyddar en tumörcell inne i kroppen – som du ännu inte upptäckt”. Han hävdade vidare att ”vi vet tydligt att tumörer mår bra om man ger dem antioxidanter, varvid tumören tillväxer fortare och sprider sig fortare.” Bergö stöder detta på deras nya studier publicerad i prestigefyllda journalen Cell – men stämmer detta verkligen, frågar sig immunologen, forskaren och författaren Sanna Ehdin? Professor Per-Arne Öckerman menar att Bergös forskning om antioxidanter och cancer är ”ovetenskaplig med oetiska slutsatser”. Andra näringsexperter varnar för hans slutsatser.

    Antioxidanter är väl dokumenterade och erkänt viktiga som skydd mot degeneration och åldrande. De hindrar de fria radikalernas angrepp genom att ge bort eller ta upp elektroner utan att själva omvandlas till fria radikaler. Därmed förhindrar de skador på mitokondrierna, det vill säga energiproduktionen‚ som annars är den främsta orsaken till sjukdomar och åldrande (låg energiproduktion).

    Det finns ett koppel av antioxidanter, uppemot 300 stycken. Antioxidanter är näringsämnen som finns hos mängder av ätbara växter. Exempel på antioxidanter är C-vitamin, bioflavonoider, betakaroten, E-vitamin, selen, magnesium och glutation – vilka arbetar tillsammans som ett team. Det hjälper alltså inte att bara få i sig en eller två av dem utan man måste ha alla för att antioxidationen ska fungera. Inte heller kan man ge en enstaka i hög dos, för det kan få motsatt effekt.

    Andra antioxidanter är betakaroten (i morötter), bioflavonoider (i blomkål, björnbär, citrus, katrinplommon, nypon), indoler i korsblommiga grönsaker (broccoli, brysselkål och grönkål) och limonoider (i citrusfrukter). Magnesium är en annan viktig antioxidant, och brist på magnesium gör att de fria radikalernas aktivitet i cellerna ökar, vilket sätter ner cellernas funktion och bidrar till ett för tidigt åldrande.

    LÄS OCKSÅ: Bör man undvika antioxidanter?

    Bergös forskning om antioxidanter och cancer
    Martin Bergö, professor i molekylär medicin vid Karolinska institutet, har själv deklarerat att ”Antioxidanter kan skydda en frisk cell från att bli en cancercell – och förmodligen också en frisk person från framtida cancer. Forskning på möss från vår och andra forskargrupper har visat att om man ger antioxidanter till en ung frisk mus som är benägen att utveckla cancer senare i livet, så minskar tumörutvecklingen.”

     

    Varför vill Bergö skapa förvirring genom att ge enstaka höga doser i ett multi-system som behöver flera komponenter för att fungera? Martin Bergö hävdar att hans forskning visat att antioxidanter istället för att skydda kroppen mot sjukdomar, kan öka risken för cancer. Bergö påstår att cancerpatienter ska vara försiktiga med blåbär, ingefärashots, gurkmeja och så vidare, ”för där vet vi tydligt att tumörer mår bra om man ger dem antioxidanter”.

    Reportern i Studio P1 undrade: ”Om jag äter mycket morötter, ingefära, blåbär, så kan det faktiskt gynna en dold cancer som jag har?”

    Bergö svarade:Absolut är det så. Det är en dosfråga, det är inte en fråga om vilken typ av antioxidant det är utan forskningen visar att det är en dosfråga helt enkelt.”

    Nej, dessa påståenden är felaktiga och falska. För Bergö drar för stora växlar på sina mycket begränsande resultat med enbart två antioxidanter, på möss och i cellkultur. Vad artiklar från Martin Bergös forskargrupp har visat är att behandling med syntetiska former av antioxidanterna N-acetylcystein (NAcCys) och en vattenlöslig form av E-vitamin (Trolox) har försämrat prognosen för lungcancer och malignt melanom hos möss. Dessutom hade man inte ens injicerat mössen med vitamin E och NAC – utan gett det via vatten och foder, vilket betyder att kontrollen av upptaget och nivåerna som mäts hos mössen är lågt. Där finns inte heller någon blodanalys på mössen angående deras vitamin E-nivå.

    LÄS OCKSÅ: C-vitamin är livsviktigt

    Varna alla cancersjuka för socker
    Martin Bergös artikel, som är publicerad i tidskriften Cell, visar är att socker (glukos) är näring för cancerceller eftersom glykolysering (när glukos omvandlas till energi, ATP) är det som driver metastaseringen av lungcancer.

    Alltså ska Bergö istället för att varna för antioxidanter, varna alla cancersjuka från att äta socker och uppmuntra dem att äta rikligt med en bred variation av antioxidanter, helst via maten.

    Enligt artikeln i Cell är det en enda exponering med NAC och vitamin E en vecka efter tumörexponering. Hela förfarandet med hur han ger dem dessa syntetiska antioxidanterna, vilken dosering och varför den dosen är mycket märkligt och omotiverat. Dessutom om en forskare finner så anmärkningsvärd effekt – så måste man upprepa den med olika doser av dess syntetiska vitaminer. Det är bara 9-15 möss i varje studiegrupp, alltså väldigt få möss. Det är märkligt att tidskriften Cell godkänner Martin Bergös slutsatser för publicering.

    LÄS OCKSÅ: Vilseledande rekommendationer eller inte?

    "Omotiverade, ovetenskapliga och oetiska slutsatser"
    Professor Per-Arne Öckerman debatterade år 2015 med Martin Bergö och sammanfattade diskussionen: ”Bergös slutsatser är omotiverade, rentav ovetenskapliga och oetiska – därför att forskning med en till två antioxidanter medger inga generaliserade slutsatser.” Öckerman motiverade vidare:

     

    1: För att studera antioxidanteffekter måste man arbeta med många antioxidanter samtidigt, inte med bara en till två ämnen.

    2: NAcCys och vissa former av E-vitamin har ingen positiv effekt eller en direkt negativ effekt vid cancerbehandling i kombination med cytostatika eller ensamt. De avviker därmed från många andra antioxidanter eller antioxidantrika koncentrat från växter. Varför har Bergö valt just dessa ämnen, som inte är representativa för alla antioxidanter?

    3: Bergö tar ett stort ansvar med sin rekommendation, som leder till stor oro, inte minst hos cancerpatienter, vilket dessutom försämrar prognosen för patienterna. Det är därför oerhört viktigt att Bergös slutsatser bekräftas eller bestrids vad avser sådana antioxidanter som cancerpatienter verkligen använder.

    4: Omfattande forskning har påvisat förbättrad prognos för cancerpatienter som konsumerat antioxidantrika preparat.

    Öckerman refererade även till ett symposium om fria radikaler och antioxidanter på Medicinska Riksstämman i Göteborg 2006, där huvudtalaren professor Rune Blomhoff, berättade att man nyligen kommit fram till samma slutsats vid en kongress i New York. Det vill säga slutsatsen var att all forskning om antioxidanter måste göras med ett brett spektrum av antioxidanter – och att forskning om enstaka ämnen mycket väl kunde ge motsatt resultat.

    LÄS OCKSÅ: Näringsexperten motverkar cancer

    Internationell forskning bekräftar antioxidanternas effekt
    Den finske läkaren Kaarlo Jaakkola visade redan 1992, att bredspektrum antioxidanter, vitaminer, spårelement och fettsyror i kombination med strålning och/eller cytostatika förbättrade prognosen vid lungcancer hos patienter och minskade biverkningarna. Öckerman gjorde på uppdrag av Socialstyrelsen en genomgång av A, C- och E-vitamin, selen, Q-10, betakaroten, lykopen, melatonin, NAcCys och glutation och visade att samtliga hade förebyggande eller behandlande effekt mot cancer, vilket även gäller i kombination med cytostatika, utom NAcCys och beta-karotin. En studie på vitamin E och bröstcancer visade att det blev en minskad risk för bröstcancer i gruppen som intog störst mängd vitamin E, jämfört med lägst mängd intag via kosten, det vill säga en blandning av tokoferoler och tokotrienoler.

    Vid en litteraturgenomgång på PubMed från 2012 till 2015 fann professor Öckerman 13 publicerade studier om antioxidanter och cancer. Av dessa påvisade tolv vetenskapliga studier att olika antioxidantrika extrakt gav celldöd och cytostatisk effekt på cancerceller och/eller i djurförsök. Melatonin gav apoptos för cancerceller, som är programmerad celldöd och ett sätt för celler i organismer att på ett kontrollerat sätt begå självmord utan att skada sin omgivning. Men det gav antiapoptos för normala celler och kallades därför ”smart killer”. Gamma-tokotrienol, en av E-vitaminets former, påvisades ha anticancereffekt, medan alfa-tokoferol, en annan E-vitamiform, minskade effekten av vissa kemoterapeutika.

    Slutsats: Allt detta motsäger Bergös generaliserade slutsatser och illustrerar ytterligare det märkliga i hans val av just de antioxidanterna som avviker.

    LÄS OCKSÅ: Vi är beroende av vår näringsstatus

    Mindre risk för cancer
    Att göra studier med enstaka antioxidanter i mycket hög dos görs enbart om man vill demonisera antioxidanter och skrämma bort folk från dem. Att dessutom välja storrökare för sin studie, när det är en grupp som har erkänt dålig kost. Ställ då denna snedvinklade forskningen mot världens största studie på 29 000 finska män som följdes under 19 år som visar på en signifikant minskad dödlighet hos de män som hade högst blodnivåer av Vitamin E, samt 20-42 procent minskad risk för de vanligaste cancerformerna. En studie på vitamin E och bröstcancer visade att det blev en minskad risk för bröstcancer i gruppen som intog störst mängd vitamin E, jämfört med lägst mängd intag via kosten, det vill säga en blandning av tokoferoler och tokotrienoler.  Annan forskning från en 20 år lång studie från Harvard Nurses’ Health Study från Harvard Medical School har visat att en kost rik på antioxidanter, såsom vitamin E, vitamin A och betakaroten, avsevärt minskar risken för hjärt-kärlsjukdom.

    Professor Per-Arne Öckermans slutsatser är att effekten av ämnen med antioxidanteffekt är beroende av en rad olika faktorer: vilket ämne, ämnets form, dosen, kombination av ämnen eller enskilda ämnen, försöksdjur, cellinje, humana cell-linjer samt humanförsök. Öckermans råd till personer utan känd eller med känd cancer är:

     

    Ät massor av antioxidantrika födoämnen och ett brett spektrum av kosttillskott. Kombinera detta med gängse behandling, om du har en cancerdiagnos. Ät inte Acetylcystein och Trolox.

    Näringsspecialisten Bertil Wosk skriver i en debattartikel (6,7) att: ”Därför är det lämpligt att äta en näringstät mat som ger ett bredspektrum av dessa potentiella antioxidanter – och att inta kosttillskott.

    Mitt råd är: ät många antioxidanter! Ett säkert sätt att få i sig rikligt med antioxidanter är att äta rikligt med grönsaker, bär och IFD-kryddorna vitlök, ingefära, gurkmeja samt dricka ekologiskt grönt te. Enligt den amerikanske fria radikalforskaren Bruce Ames är då risken att man utvecklar cancer hälften så stor. Det finns många örter med antioxidativa egenskaper, och några exempel är ginkgo biloba, kryddnejlika, salvia, rosmarin och japanskt grönt te.

    Av Sanna Ehdin, immunolog, författare och forskare

    Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa. 
    Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
    Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

    Referenser:

    1. BACH1 Stabilization by Antioxidants Stimulates Lung Cancer Metastasis. Cell.2019 Jul 11;178(2):330-345 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31257027
    2. Replik av Martin Bergö angående antioxidanter och cancer: ”Vårt resonemang är vare sig kontroversiellt eller svårt att förstå” https://newsvoice.se/2015/10/replik-av-martin-bergo-angaende-antioxidanter-och-cancer-vart-resonemang-ej-kontroversiellt/
    3. Schwenke DC. Does lack of tocopherols and tocotrienols put women at increased risk of breast cancer? J Nutr Biochem. 2002 Jan;13(1):2-20.
    4. Higher baseline serum concentrations of vitamin E are associated with lower total and cause-specific mortality in the Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 84, Issue 5, November 2006, Pages 1200–1207  – https://academic.oup.com/ajcn/article/84/5/1200/4649236
    5. Healthy lifestyle in the primordial prevention of cardiovascular disease among young women. J Am Coll Cardiol.2015 Jan 6;65(1):43-51. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25572509
    6. Replik: ”Bergö-studien” på musceller, antioxidanter och cancer inte verklighetsanknuten, av Bertil Wosk https://newsvoice.se/2015/10/replik-bergo-studien-pa-musceller-antioxidanter-och-cancer-inte-verklighetsanknuten/
    7. “Bör man undvika antioxidanter?” Bertil Wosk i Kurera Debatt https://kurera.se/bor-man-undvika-antioxidanter/

     


    Slutsatser

  • Ni kan lugnt fortsätta dricka era ingefärashots, gurkmeja, ta kosttillskott, äta blåbär och morötter med mera. Som en del i en i övrigt hälsosam livsstil. Ta gärna antioxidanter, men en panel av dem.

  • Martin Bergö drar för stora växlar på sina mycket begränsande resultat med enbart två antioxidanter, på möss och i cellkultur.

  • Alla som vill undvika cancer och metastaser ska låta bli allt socker. Det är en slutsats man kan dra från hans forskning. Lämplig mat för att undvika metastaser, eller vid cancer, är ketogen kost med nästan uteslutande naturligt fett och protein.

  • Bergös märkliga uttalande i Sveriges Radio P1 säger mer om honom: ”Trossatsen om att antioxidanter är bra är så fruktansvärt djupt rotad att den nästan har religiösa undertoner.” Professor Bergö är tydligt inte ens intresserad av att ta del av alla tiotusentals artiklar om antioxidanter positiva verkan på hälsan och mot sjukdomar inklusive cancer. Och Bergö mottar stora anslag från Cancerfonden – så är det detta ni vill betala till?

  • Den syntetiska ”dramascen” som Martin Bergö återigen konstruerat: En lögn blir inte en sanning för att man upprepar den tillräckligt ofta…
  • Skriv ut artikel


    Nytt på Kurera

    Ny rapport: Vi äter mindre socker och rött kött

    Kost

    Den koständring som flest svenskar har gjort det senaste året är att minska på sockret. Var fjärde äter mindre kött och en fjärdedel äter mer grönsaker. Samtidigt har mer än var tredje invånare inte gjort några koständringar alls enligt en färsk undersökning.

    Över 700 000 bilister kör med olaglig syn – är du en av dem?

    Hälsa

    Har du kollat din syn nyligen? Visste du att en av tio bilförare kör med olaglig syn? Det vill säga med så nedsatt syn att de är en direkt trafikfara eftersom de har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav. 2019 års Synbesiktning, som är ett samarbete mellan Bilprovningen och Synoptik för att belysa att nedsatt syn är en trafikfara, visade att 700 000 bilister kör med trafikfarlig syn.

    Håller du löftet om minskat midjemått?

    Vikt

    Nystart och nytt år får oss avlägga löften som inte alltid hålls. Framförallt handlar det om löften om en hälsosammare livsstil. Endast en av fem som klarar av att gå ner i vikt lyckas bibehålla den nya vikten efter ett halvår. Brist på inspiration och en stressig vardag är främsta orsaken att man ger upp. Men visst går det att förändra. Det handlar om långsiktigt och bra verktyg. Här får du några tips om hur du ska göra.

    Filmen “The Game Changers – en milstolpe i det gröna kostskiftet”

    Kurera debatt

    Dokumentärfilmen "The Game Changers" har gjort stort avtryck och fått ett stort antal kända och okända personer att ta klivet och lägga om till en mer växtbaserad eller vegansk kost. Den veganska kosten – och filmen – har fått oförtjänt hård kritik av mer eller mindre självutnämnda och insatta experter menar cancerläkaren David Stenholtz i detta debattinlägg där han uppmanar alla att se den kontroversiella filmen.

     

    Kinesiskt nyårsfirande ställs in på flera platser på grund av coronaviruset

    Virus

    Under helgen skulle råttans år firas i Kina men nu ställs firandet in på många platser på grund av rädsla för spridning av de fruktade coronviruset. För att stoppa spridningen av viruset har 18 städer hittills satts i karantän och skolor stängs. Antalet insjuknande ökar snabbt och imorse rapporterades 41 personer ha dött på grund av coronaviruset. Hongkong klassificerar virusutbrottet som nödläge.

    vegetarisk mat

    Så slipper du höga blodfettvärden

    Kost

    Tiotusentals svenskar lider av höga blodfettvärden - många utan att veta om det. Något som kan utvecklas till livshotande åderförkalkning. Men höga blodfetter kan sänkas genom kostomläggning, här kan du läsa mer om vilka livsmedel som kan bidra till att minska risken för infarkt.

     

    Lennart är smärtfri med hjälp av nypon

    Hälsa

    Golf är en stor del av livet för Lennart Andersson, 78 år. För snart ett år sedan satte en smärta i axeln stopp för golfandet, och Lennart trodde han att skulle behöva hitta andra intressen. Men tack vare ett extrakt av nypon är han numera smärtfri och tillbaka på golfbanan.

    Rapport: “Renare luft ger snabbt goda hälsoresultat”

    Eko/miljö

    Minskade utsläpp och förbättringar av vår luftkvalitet ger snabbt positiva effekter på folkhälsan, visar en rapport. Exempel från bland annat städer som stått värd för OS, visar att problemen med astma, hjärt-kärlsjukdom men också för tidig födsel minskade som ett resultat av åtgärder för att förbätta luften i samband med evenemanget.

    Ny studie: Fåglar flyttar tio dagar efter fullmåne

    Övrigt

    Svårt att sova vid fullmåne? Ja, hävdar en del och är tvärsäkra, men analyser och vetenskapliga studier säger oftast, men inte alltid, det motsatta. Och huruvida månen påverkar oss människor eller inte är en debatt som lär fortsätta. Flyttfåglarna, de rör i alla fall på sig i måncykler. Vid Lunds universitet har man sett att nattskärror påverkas av månens sken och de synkroniserar sin flytt söderut tio dagar efter fullmånen.

    Därför påverkas du av mörker och sömnbrist

    Forskning

    Sömnen är enormt viktigt för hälsan och den som sovit dåligt några nätter kan vittna om att både kropp och själ inte mår bra. Och när mörkret sänker sig över vårt vinterlandskap – ja, då blir vi ännu tröttare. Maria Nordin som är forskare vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet berättar varför och ur den mörka årstiden påverkar oss och varför en dålig sömn är så farligt för oss.

     

    Glutamin kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt

    Forskning

    En studie gjord vid Karolinska Institutet och universitet i Oxford visade att aminosyran glutamin kan reducera fettvävnad men också minska inflammation i fettväven. Överviktiga personer hade i genomsnitt lägre nivåer av glutamin i fettväven än normalviktiga personer. Mer forskning krävs innan glutamin kan rekommenderas som ett kosttillskott vid fetma.

    Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

    Forskning

    Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare i Skåne jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

    Maria Helander: “Hälsa börjar med en vilja att ta hand om sig själv”

    Mental hälsa

    Att vara snäll mot sig själv, vad är det egentligen? Är det att unna sig bakelser och shopping? Nej, det är betydligt mindre glamouröst men mer angeläget och innebär bland annat att bli bättre på att säga nej till andras önskemål och att känna efter vad du själv vill. Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander som skrivit boken ”Självsnäll” om varför det är viktigt och tipsar om hur vi kan bli bättre på det.

    Detta händer i hjärnan när vi slutar vara kära

    Mental hälsa

    När vi blir kära sätter det igång en rad reaktioner i kroppen men också i hjärnan. Ett flertal hormoner och signalsubstanser är inblandade och bildar tillsammans en veritabel cocktail i hjärnan som gör att förälskelsen slår de flesta känslor. Men vet du vad det är som händer när vi slutar vara kära?

     

    kvinna i mössa

    Därför gör hampa under för din hud

    Hälsa

    Trendingrediensen hampa är på allas läppar och används i alltifrån kläder till livsmedel. Men även hud, hår och naglar får en rejäl boost av hampa. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du använder oljan på bästa sätt.

    Finalisterna i “Årets matbluff” utsedda

    Eko/miljö

    För fjärde året i rad har den ideella konsumentföreningen Äkta vara tagit fram fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Sojagrädde med två procent soja och glutenfritt teff- och bovetemjöl med tre procent teff är två av finalisterna av de totalt 162 nomineringarna som kommit in från allmänheten.

    Ny rapport ska öka kunskap om minnessjukdomar

    Forskning

    Idag har ungefär 160 000 svenskar en demenssjukdom. Antalet demenssjuka väntas öka till 250 000 inom 30 år. Detta på grund av att det stora antalet personer som föddes på 1940-talet då uppnår en hög ålder. Alzheimerfonden har därför tagit fram Sveriges första vetenskapliga alzheimerrapport som ska kunna läsas av gemene man för att öka kunskapen om minnessjukdomarna.

    Hittade du också en halsduk eller ett par vantar?

    Allmänt

    Medlemmar i svenska kyrkan har stickat vantar, halsdukar och strumpor och lagt ut för att visa på kraften i goda handlingar. I gryningen till den 14 januari lades deras stickade alster ut i hela landet. På lapparna stod det till exempel: Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad, den handgjord. Ta den, varsågod.

     

    Studie: Apor föredrar socker framför alkohol

    Forskning

    Har du någonsin undrat varför djur äter jäst frukt som innehåller alkohol? Vi drar ofta slutsatsen att det beror på att de i likhet med oss människor skulle tycka om att berusa sig. Nu har forskare undersökt om apors beteende kan avlöja något om människans benägenhet till alkoholism.

    Hella gör rent hus utan gifter och kemikalier


    Eko/miljö

    För tre år sedan kom Hella Nathorst-Böös ut med boken "Häxans hus" full av tips på hur man lever mer giftfritt både när det kommer till hemmet men också hygien och hudvård. Sedan dess har intresset bara ökat och nu ges boken ut på nytt. Kurera växlade några ord med Hella om varför det är så viktigt att detoxa sitt hem och fick några användbara tips.

    Nu kan Maja svälja sina tabletter

    Övrigt

    Maja, 11 år, har alltid haft stora besvär att svälja tabletter, som till exempel Ipren och Alvedon. Sedan provade Majas mamma Eva att trä över tabletterna med ett litet hölje med god smak. Då kunde Maja svälja utan problem. – De smakar jättegott. Mina har kolasmak, säger Maja.

    Ann-Kristin Sundin: “Mjölk är fortfarande hälsosamt”

    Kurera debatt

    Alla har en åsikt om mat, oavsett vilka vi är och vad vi arbetar med. Anledningen är så klart enkel – alla äter, och alla påverkas av maten vi väljer att lägga på tallriken. Då är det desto viktigare att de budskap som konsumenter nås av är vetenskapligt behäftade och tål att utmanas och kritiseras. Inte minst diskuteras mjölk och mjölkprodukter i många sammanhang när gäller allt från hjärtkärlhälsa till skeletthälsa, och felaktigheterna som vi möts av är flera.