Skräpmat skapar beroende

Tillhör du de som öppnar ett paket kex för att ta en bit men som efter en stund tömt hela paketet? Nu finns en förklaring till beteendet. Forskare i Kanada har i en studie visat att skräpmat kickar igång belöningssystemet.

Det har debatterats mycket och ofta om mättat fett är bra eller dåligt för oss. Mättat fett finns i till exempel kakor, kex, smör, bacon, korv, ost, grädde och palmolja.
Läs också: Bättre hälsa med rätt sorts fett

Mer vill ha ännu mer
I en studie gjord vid University of Montreal i Kanada ville man undersöka vad mättade och enkelomättade fetter gjorde med råttors vikt och beteende. Forskarna kunde påvisa att de mättade fettet triggar i gång belöningssystemet i hjärnan som gör att man får en kick när man äter och att man vill ha ännu mer mat. Forskarna menar att det är liknande mekanismer som utlöses för en missbrukare när denne måste öka dosen får att få samma kick. I sin rapport skriver de att mättade fettet påverkar hjärnan på samma sätt som heroin, kokain och LSD.
Läs också: Sju frågor om fett, fisk och fiskolja

 

De som åt mättat fett blev avtrubbade
I studien använde man sig av råttor och delade in dem i tre grupper. Den första råttgruppen fungerade som kontrollgrupp. De fick en mager diet innehållande ungefär lika mängder av enkelomättade som mättade fettsyror.
Den andra gruppen fick en enkelomättat fettrik kost, varav 50 procent av kalorierna kom från olivolja.
Den tredje gruppen fick en mättad fettrik kost och 50 procent av kalorierna var från palmolja.
Den fettrika kost var den samma när det gällde socker, proteiner, fett och kalorier. Djuren fick äta så mycket eller så lite som de ville. Efter åtta veckor, var vikten oförändrad men beteendetesterna indikerade en stor skillnad. Signalsubstansen dopamin, som ansvarar för belöningssystem i hjärnan, blev nämligen avtrubbat i gruppen som hade ätit mycket mättat fett.
Läs också: Maximera dina träningsresultat med rätt kost

Negativa effekter på hjärnan
Studiens författare Cecile Hryhorczuk, vid University of Montreal i Kanada tror att ett högt intag av mättat fett kan jämföras med läkemedelstolerans. Det vill säga att man över tid måste öka dosen för att få samma effekt. En kaka gör att man vill ha fler.
Deras forskning visar att oberoende viktökning eller inte så kan de mättade fettet leda till förändringar i hjärnan som i sin tur leder till humörsvängningar, överätande och drogmissbruk.
Studien visade att olivolja, som innehåller enkelomättat fett, inte påverkar hjärnans belöningssystem.
Forskarna säger att studien är den första i sitt slag som visar att ohämmat intag av mättade fetter har negativa effekter på hjärnan.
Studien publicerades i tidskriften Neuropsychopharmacology.
Läs också: Vad är det som styr vår aptit?

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

 

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

 

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.

Karin Björkegren Jones

”Det är aldrig för sent att investera i sin hälsa”

Intervju

Aldrig förr har det pratats så mycket om klimakteriet och kvinnors hälsa som nu. Yogaläraren, författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones har under 30 år belyst kvinnohälsa i artiklar, böcker, via yogan och nu i podden Kvinnoliv. Karin tycker att kvinnor ska kräva att bli lyssnade på när de söker vård. Det ska vara en självklarhet att ha rätt till olika behandlingsmetoder och mediciner och kanske det allra viktigaste – vi ska lära av våra erfarenheter och varandra och jobba förebyggande för att bibehålla hälsan långt upp i åren.

Nypon håller Sofies artros i schack

Hälsa

Artros i fingrarna höll på att sätta stopp för Sofie Turses dröm att bli fysioterapeut. Hon ville inte långtidsbehandla sin artros med traditionella värktabletter. Ett extrakt av strandnypon blev hennes räddning.