Annons
Annons

Snabba fakta om matförgiftning

Matförgiftning kan drabba alla oavsett hur noga vi är med hand- och livsmedelshygien. Det finns alltid faktorer vi inte råder över.

Redaktionen

5 augusti, 2018
Snabba fakta om matförgiftning
Dela inlägget

Matförgiftning kan drabba alla oavsett hur noga vi är med hand- och livsmedelshygien. Det finns alltid faktorer vi inte råder över.

Även om matförgiftning i de flesta fall är ofarligt och går över av sig själv kan det bli allvarligt och leda till sjukhusvistelse. Det är därför bra att känna till symptomen och göra sitt bästa för att undvika att insjukna.

Symptom på matförgiftning
Matförgiftning innebär att man fått i sig en bakterie eller toxiner med maten och det yttrar sig vanligen på följande vis:
• Magsmärtor och kramper
• Diarre
• Illamående
• Kräkningar
• Feber
• Trötthet och utmattning

LÄS OCKSÅ: Stort kunskapsglapp hos unga gällande livsmedelshygien

Nedan följer några av de vanligaste exemplen på bakterier som ligger bakom matförgiftning men det finns även andra samt parasiter.

Salmonella och campylobacter
I Sverige har vi förhållandevis få fall av salmonella men ibland dyker det ändå upp, salmonella är annars något man bör vara uppmärksam på när man är ute och reser i andra länder där de i större utsträckning kan finnas i ägg, kött och kyckling som inte är tillräckligt tillagat. Det kan också finnas i råa grönsaker och på frukt som kommit i kontakt med bakterien. Även campylobacter finns främst i kycklingkött.

Klostridiebakterie
Bakterien förekommer i tarmen hos många djur och finns därför ofta i jord och på grönsaker. Kan finnas i tillagat kött, fisk eller fågel som återuppvärmts. 8-24 timmar efter smitta orsakar bakterien vattentunn diarré och magont.

Listeria
Människan kan smittas från infekterade djur eller via livsmedel. Listeriabakterier är tåliga bakterier som kan växa i kylskåpstemperatur. Typiska risklivsmedel för infektion med listeriabakterier är därför livsmedelsprodukter med långa hållbarhetstider till exempel rökt och gravad lax, opastöriserade och pastöriserade dessertostar, färdigrätter och förpackade charkvaror som till exempel smörgåspålägg.

Stafylokocker
Vanlig på huden, frodas i bakverk, såser, dressingar, smörgåsar och konserverad skinka. Orsakar illamående, kräkningar, magont och diarré. Kan sprida sig från en person som har en stafylokockinfektion till maten den tillreder eller rör vid.

E-coli
Malt kött är den vanligaste smittokällan för e- coli. Bakterien kan även spridas till andra livsmedel genom vatten eller smutsiga tillagningsytor. Bästa skyddet är god hygien.

Riskgrupper
Matförgiftning är extra allvarligt för barn under fem år, gamla eller personer med nedsatt immunförsvar samt gravida som är känsligare för vissa typer av bakterier.

LÄS OCKSÅ: Förebygg och bota semestermage

Hur snabbt går det?
Även om det kan variera, symptom kan visa sig så snabbt som några timmar efter en måltid.

Hur snabbt går det över?
Matförgiftning orsakad av bakterier går i vanliga fall över av sig själv efter tolv timmar upp till två dygn men om den däremot orsakats av virus kan det ta upp till tio dagar innan man tillfrisknat helt.

Hur tar man hand om sig vid matförgiftning?
Även om matförgiftning ofta går över av sig själv finns det några väl beprövade knep för att lindra de värsta besvären.
Se till att försöka få i dig mycket vätska då det är lätt att bli uttorkad särskilt om det är varmt ute. Ingefära är bra att ha i vattnet då det kan lindra illamående.
Ät mat som är snäll mot magen och lätt att smälta som ris, kokt fisk och kokta grönsaker. Ät små portioner och undvik fet och stark mat.

LÄS OCKSÅ: Sex tips som håller maten fräsch i värmen

Så förebygger du
• Håll varm mat varm och kall mat kall.
• Låt inte mat stå framme för länge.
• Köttfärs, fläskkött och fågel ska alltid vara helt tillagat.
• Använd inte samma skärbräda för rått kött som färska råvaror.
• Köttfärs, skaldjur och gravad fisk är mycket känsliga. Bör inte ätas efter bäst före datum.
• Rester ska alltid upphettas till minst 70 grader.
• Var noga när du sköljer grönsaker och frukter, jord kan innehålla bakterier.
• Tvätta händerna.
• Rengör skärbrädor efter varje användning.
• Byt disktrasor och diskborstar ofta.

Av redaktionen

Källa: Dr Axe Folkhälsomyndigheten och magsjuka.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons