Anledningen till att du känner dig fullkomligt utpumpad och matt mot slutet av dagen kan vara av ett mer lättåtgärdat slag än du trott: D-vitaminbrist.
Genom att höja ditt D-vitaminintag kan du förbättra både din energinivå och sänka ditt blodtryck, visar en ny studie.
Oavsett om det handlar om studier, jobb eller barn är det inte ovanligt att den där känslan av total utmattning dyker upp mot slutet av dagen. Ibland är den berättigad men om den är konstant kan det vara en idé att kolla upp det med din läkare eller näringsterapeut. Det kan nämligen vara så ”enkelt” som D-vitaminbrist.
Vanligt med brist
Nordbor har stor benägenhet att få D-vitaminbrist under vinterhalvåret. Det har med det minskade solljuset att göra. När solens strålar lyser på huden bildas D-vitamin, som även går att få i sig i form av livsmedel som lax, sill och makrill. Det finns även i mini-, lätt- och mellanmjölk samt olika typer av matfettsblandningar. Ägg och kött innehåller också en hel del. På sommaren lagrar kroppen D-vitaminet. Får inte huden tillräckligt med sol under sommarhalvåret är det lätt att drabbas av D-vitaminbrist.
► Läs också: I riskzonen för D-vitaminbrist? Kolla här!
Kan leda till depression och fetma
Brist på vitaminet kan leda till en rad olika hälsorelaterade problem som till exempel rakit (rakitis) – även kallad engelska sjukan, som drabbar barn. Sjukdomstillståndet kännetecknas av att skelettet inte kan lagra kalcium vilket kan leda till upp mjuknat och missformat skelett, samt permanenta skador på de permanenta tändernas emalj. Hos vuxna heter sjukdomen osteoporos, mer känt som benskörhet. Andra sjukdomar som kan uppstå är depression och hjärt- och kärlsjukdomar. D-vitaminbrist är även kopplat till bland annat insulinresistens, fetma, autism, MS, Parkinsons, diabetes och en högre risk för vissa cancerformer.
► Läs också: D-vitaminbrist kan leda till många sjukdomar
Mät dina nivåer
Är du orolig att du går runt med brist? Genom ett blodprov hos till exempel din läkare kan du mäta dina D-vitaminnivåer. Visar det sig att du ligger lågt, vilket är troligt om du bor i norden, kan du genom att äta kost rik på D-vitamin – naturligt eller berikat – samt äta extra tillskott av vitaminet kan du sedan relativt lätt få bukt på problemet. Och får du bukt på problemet förbättrar du inte bara dina hälsoutsikter, du får även mer energi och ökad uthållighet när du motionerar, enligt en ny brittisk forskningsstudie.
► Läs också: Forskare larmar: ”D-vitaminbrist allvarligare än många tror”
D-vitamingruppen orkade längre med mindre ansträngning
I en studie, gjord vid Queen Margaret University i Edinburgh, fick 13 friska vuxna antingen en D-vitamintablett eller en placebotablett om dagen under en två veckors period.
Efter de två veckor blev de tillfrågade att cykla 20 minuter. Gruppen som tagit D-vitamin lyckades cykla sex och en halv kilometer till skillnad från innan då de lyckats cyklat fem kilometer. De var även mindre ansträngda och hade dessutom minskade nivåer av stresshormonet kortisol, vilket kan höja blodtrycket och strama till blodkärlen.
► Läs också: Hälften av svenskarna behöver tillskott av D-vitamin
”Förbättrar konditionen och sänker kardiovaskulära riskfaktorer”
Dr Raquel Revuelta Iniesta är medförfattare till studien.
– Vår förstudie visar att ta D-vitamin kan förbättra konditionen och sänker kardiovaskulära riskfaktorer som högt blodtryck, säger han.
– Vårt nästa steg är att utföra en större klinisk studie under en längre tid både hos friska individer och stora grupper av idrottare som cyklister eller långdistanslöpare.
► Läs också: Livsmedelsverket: D-vitaminberika fler livsmedel – och höj nivåerna!
”D-vitaminbrist är ett tyst syndrom kopplat till insulinresistens, reumatism och högre risk för vissa cancerformer”
Även den skotska studien endast hade 13 deltagare är dess huvudförfattare, Dr Emad Al-Dujaili vid Queen Margaret University, övertygad om vitaminets betydelse.
– D-vitaminbrist är ett tyst syndrom kopplat till insulinresistens, diabetes, ledgångsreumatism och högre risk för vissa cancerformer, säger han.
► Läs också: Koppling mellan D-vitaminnivå och hjärtproblem
Inte överens om det optimala intaget
Genom om att ta ett blodprov kan man få svaret på huruvida man lider av brist eller ej. Även om det inte är helt lätt att avgöra var gränsen går.
Sanningen är att experterna inte är överens om vad som är exakt det optimala intervallet när det gäller intag av D-vitamin, eller ens vad som anses ”normalt”, men 25 nmol/L anses dock vara en allvarlig brist, skriver Daily Mail.
Nutritionist Dr Marilyn Glenville säger till tidningen:
– Vissa laboratorier definierar mer än 75 (nmol/L) som vanligt och 80-100 som optimalt.
► Läs också: Hur mycket D-vitamin behöver man? Experten svarar
D-vitaminbrist: En av de stora hälsobovarna av vår tid
Även Marilyn Glenville anser att D-vitaminbrist är en av de stora hälsobovarna av vår tid.
– Forskning visar vitamin D kan vara antiinflammatoriskt och att dess nivåer, bortsett från osteoporos, även kan påverka vår kondition, diabetes typ 2, bröstcancer, ledvärk, allergier, fertilitet och immunförsvar, säger hon och fortsätter:
– Problemet är att vi har lyssnat så på hudcancerbudskapet – plus det finns solskyddsmedel i kvinnors hudkrämer – så vi (kvinnor) tenderar att vara mer illa ute än män. Vi till och med ser en återkomst av rakit, säger hon.
► Läs också: Debatt: ”Politiker borde ge barn gratis D-vitamin istället för läkemedel!”
Av Linda Sandberg
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta om D-vitamin
D-vitamin är en grupp fettlösliga prohormoner som påverkar balansen mellan kalcium och fosfat i blodet. De två huvudsakliga formerna är vitamin D2 och vitamin D3.
D-vitamin är nödvändigt för oss och brist på vitaminet både sänker vårt immunförsvar och försvårar många processer, bland annat uppbyggnaden av skelettet.
Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan till D-vitamin.
D-vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.
När solljus saknas behövs tillskott eller D-vitaminberikade produkter.
De nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, konstaterar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin för att behålla en tillräcklig nivå av vitaminet i blodet även under vintern.
För gravida och personer med mörk hud och heltäckande kläder är detta särskilt svårt.
Livsmedelsverket rekommenderar kosttillskott med D-vitamin till framför allt följande grupper:
• Alla barn under två år.
• Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.
• Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.
• Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus.
Källa: Livsmedelsverket