Omkring var fjärde person drabbas då och då av halsbränna. En del drabbas under sin graviditet och sedan aldrig igen. Andra drabbas mest hela tiden, nästan så fort de ätit.
Men det finns några enkla och effektiva knep som lindrar, eller förebygger, besvären. Här får du veta mer.
Halsbränna eller reflux som det också kallas uppstår då magmunnen som ska sluta tätt mellan magsäcken och matstrupen inte gör det. Magsyran från magsäcken tränger då upp och orsakar ett obehag. Vid återkommande besvär kan magsyran förstöra matstrupsslemhinnan och orsaka inflammation.
► Läs också: Ska man hjälpa magsyraproduktionen vid reflux? Experten svarar
Ändra kosten, stressa mindre och ät matsmältningsenzymer
Inom sjukvården behandlas ofta halsbränna med ett protonpumpshämmande läkemedel, likt Losec, vilket minskar produktionen av magsyra.
– Problemet är bara att man därmed också försämrar patientens matsmältning, har näringsterapeuten Zarah Öberg berättat i en tidigare artikel i Kurera. Hon tycker därför att man ska tacka nej till detta läkemedel vid halsbränna utan istället hellre använda sig av tre andra råd.
– Ändra istället kosten, stressa mindre och hjälp matsmältningen med tillskott av enzymer, rekommenderar hon.
► Läs också: Ät enzymer – knepet för fungerande matsmältning
Orsaker till halsbränna
Idag vet man att halsbränna och sura uppstötningar snarare beror på för lite magsyra än för mycket. När man har för lite magsyra kan man inte smälta maten ordentligt, med resultatet att den åker upp och ner som på en idisslande ko.
Problemen uppstår av att magsyra läcker upp i halsen och börjar fräta. Det kan ge båda smärta, dålig andedräkt och dessutom fräta på tänderna.
► Läs också: Slipp dålig andedräkt – naturligt
Bitterörter innan måltiderna
Så istället för att hämma produktionen av magsyra, vilket man alltså ofta råder till inom vården, bör du stimulera den med intag av bitterörter innan måltiderna.
Läs mer i länken nedan.
► Läs också: Får du halsbränna av grillmaten? Bitterörter dämpar obehaget
Flera metoder som lindrar
Det finns flera sätt att få snabb och effektiv lindring vid halsbränna. Knep som inte innebär att du behöver ta mediciner. Här följer några tips på hur du kan lindra och, eller förebygga besvären.
Bikarbonat
Magsyra innehåller saltsyra som ger den ett mycket lågt pH, vilket behövs för att fungera frätande och kunna smälta maten och skydda mot parasiter.
Med bikarbonat, som är basiskt, kan du snabbt neutralisera magsyran så att den blir mindre sur och frätande.
Blanda en halv tesked i ett glas med vatten och drick när du får känningar i bröst eller hals. Tänk dock på att inte börja överkonsumera bikarbonat. Då kommer du få problem med matsmältningen eftersom den behöver en sur magsyra. Dessutom drar bikarbonat ner näringsinnehållet i mat. (I alla fall om man ska tro Jamie Oliver, som brukar tipsa om att addera en gnutta bikarbonat för att få fluffiga omeletter.)
Vatten
Att dricka vatten är ett av de enklaste metoderna att få snabb lindring. Det späder ut magsafterna, vilket ökar pH-värdet och gör magsyran som irriterar mindre sur och frätande.
Att komma ihåg att dricka vatten är också ett tips i förebyggande syfte.
► Läs också: 5 tips för att komma ihåg att dricka (rent) vatten i sommar
Äppelcidervinäger
En huskur som kan stimulera magsyran och stärka matsmältningen, vilket ofta minskar olika typer av magbesvär.
Börja med att ta en tesked i ett glas vatten och öka successivt på till en dryg matsked. Finns även i tablettform på hälsokostaffärer för den som ogillar smaken.
Ingefära
Ett väl beprövat hjälpmedel mot halsbränna och magbesvär, som också kan hjälpa mot illamående och åksjuka. Kan ätas rå, användas i juicer och smoothies, i maten, drickas i te (låt gärna dra ett mer än fem minuter). Finns även i tablettform på hälsobutiker.
► Läs också: Därför ska du äta ingefära
Kamomillte
Välkänt för sin avslappnande effekt och sin förmåga att neutralisera magsyra. Drick på kvällen eftersom det gör dig trött. Anses lugna både mage och tarm.
Gurkmeja
En nyttig och värmetålig krydda som får allt mer uppmärksamhet för sina hälsobringande effekter. Stödjer bland annat matsmältningen och minskar surheten.
Äts i mat, smoothies, bakverk (ett bra naturligt färgämne – dock ogillar många smaken i för stora mängder). Finns även i tablettform.
► Läs också: Gurkmeja minskar inflammation – nu 30 gånger effektivare
Aloe vera
Många anser sig få lindring av aloe vera-juice vid magkatarr. Juicen verkar kunna lindra irritation i halsstrupen och halsbränna och svensk forskning från 2012 har även visat att aloe vera kan hjälpa mot IBS och uppblåsthet. Forskningen gällde aloe vera-extrakt i pulverform utspätt i vatten, och utfördes vid Sahlgrenska Akademien.
Aloe vera-plantan har använts i flera tusen år för sina läkande egenskaper och egyptierna ska ha beskrivit den som ”odödlighetens växt”. Aloe vera är proppfull med viktiga vitaminer, mineraler, aminosyror och enzymer. Anses även ha antibakteriella, antiinflammatoriska och utrensande egenskaper.
► Läs också: Aloe vera – effektivt som första hjälpen vid magkatarr
Kisel (Silicea mag- tarmgel)
Ett tillskott vid namn Silicea mag-tarmgel som innehåller finfördelat mineraliskt kisel i form av kiselgel. Det är en trögflytande gel som förutom kisel består av syre och vatten. Den är 100 procent naturlig, innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser och gör ett bra jobb för att skydda mag-tarmslemhinnan. Kiselgelen har en kraftig bindningsförmåga som gör att gaser och främmande substanser absorberas, vilket lindrar även halsbränna och IBS. Verkar lokalt, är mycket skonsam och lämplig även för barn.
Lakritsrot
Lakritsroten är en adaptogen som använts som läkeväxt i över 4000 år. I Europa har den använts mot förkylning, hosta och olika magbesvär som matsmältningsrubbningar och inflammerade magar. Har en lenande effekt på slemhinnorna i hals och mage och anses ge ett visst skydd även mot frätande magsyra.
Finns i olika former men lakritsrotsextrakt brukar oftast rekommenderas vid problem med halsbränna eller sura uppstötningar.
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Vanliga symtom vid halsbränna
• Brännande känsla i hals och bröst
• Sura uppstötningar
• Ont i övre delen av magen
• Svårighet att svälja