För tio år sedan drabbades Therese Gillberg, 41 år, av en aggressiv reumatisk sjukdom. Hon provade sig igenom alla mediciner sjukvården kunde erbjuda, men ingenting fungerade. Fem år senare, efter två operationer och månader av sängliggande beslöt hon sig för att hitta sin egen väg bort från värken. Hon lade om kosten och efter bara tre månader var hon medicinfri. Idag är Therese frisk från sin ”kroniska” sjukdom.
Tre månader efter att Therese Gillberg fött sitt tredje barn insjuknade hon i en ilsken och aggressiv reumatisk värk. Det kom som en total överraskning för henne och familjen. Värken blev så påtaglig att hon inte kunde hålla i sin lilla dotter när hon skulle amma. Eftersom Therese jobbade på den patologiska avdelningen vid Karolinska sjukhuset i Huddinge, samma sjukhus där hon också var inskriven, hade hon all expertis på området inom räckhåll, men där kunde de inte hjälpa henne.
LÄS OCKSÅ: Finns det slitna höftleder?
Fick alla möjliga mediciner
– Jag fick diagnoserna spondartrit och psoriasisartrit och fick prova mig igenom alla mediciner som fanns. Först fick jag inflammationshämmande läkemedel. När dessa inte hjälpte testade jag alla biologiska mediciner som fanns men de fungerade inte heller. Ibland fick jag tillfällig hjälp av kortison, men värken vandrade runt i kroppen och när det var som värst kom jag inte upp ur sängen, berättar Therese.
Det var ett skov som gav sig på bäckenleden som gjorde att Therese inte kunde gå. När käken växte igen av inflammationen opererade man bort brosket så hon kunde äta och prata igen. Vid flera tillfällen blev knäet så vattenfyllt att hon fick åka in till sjukhuset för att tappa det på vätska. Och när Therese inte kunde resa sig upp ur soffan kom ambulanspersonal och gav henne en muskelavslappnande spruta för att hon skulle kunna röra på kroppen.
Sökte på nätet efter rätt hjälp
Med all kunskap Therese hade om mediciner och vad de gjorde med hennes så tog det emot att ta alla dessa läkemedel. Skoven kom några gånger per år, och de sista två åren med värk kom hon aldrig tillbaka till jobbet. När Therese var inlagd på sjukhuset fick hon ofta kommentarerna, ”med alla mediciner du får så borde du inte ha så ont”.
– Trots att jag jobbade med flera överläkare som har en massiv utbildning förstod ingen varför medicinerna inte fungerade. Till slut ville man ge mig samma infusioner som patienter med transplanterade organ får, men där kände jag att gränsen gick. Det skulle betyda starka mediciner som pressade tillbaka immunförsvaret. Då började själv söka efter information på nätet och jag hittade berättelser om människor som blivit både symtomfria och medicinfria från sina autoimmuna sjukdomar, säger Therese.
LÄS OCKSÅ: Med Paleokost försvann Annikas magproblem
Letar efter orsaken till symtomen
Alla hade de blivit friska genom att lägga om kosten. Maten hade blivit medicinen och problemen kom från tarmen. Therese hittade funktionsmedicinska forum som hade fallbeskrivningar där livsstilsförändringar var det som hjälpt patienterna att bli friska.
– Det var aldrig några läkare som frågade sig hur inflammationen uppstått, men nu hittade jag plötsligt läkare över hela världen som såg på autoimmuna sjukdomar och kroniska inflammationer på ett helt annat sätt. De letade efter orsaken till symtomen och frågade sig varför sjukdomen uppstått, och satte in behandlingen därefter. Tanken med funktionsmedicinen är att se på människan som en helhet och den anser att symtom aldrig kommer plötsligt och utan anledning. Det här synsättet var helt annorlunda än de sätt jag fått lära mig, säger Therese.
LÄS OCKSÅ: Ät som på stenåldern
Utskriven från reumatologen
Therese lade om sin kost och den resan började först med stenålderskosten. Den gjorde henne bättre, men inte helt symtomfri. Då åt hon efter GAPS, som är en striktare variant av Paleokost, och då tillsätter man exempelvis probiotika och fermenterad mat och egengjorda buljonger som läker tarmen. Den kosten gjorde Therese helt frisk.
– Efter fem år med svår värk och mediciner som inte hjälpte kunde jag knappt tro att kosten kunde förändra allt. Jag hade nästan gett upp hoppet om att bli frisk. 2014 blev jag utskriven från reumatologen, och nu fem år senare är jag fortfarande symtom- och medicinfri, säger Therese.
Hon behöver inte längre vara lika strikt med kosten, men berättar att hon äter mat utan innehållsförteckning. Det vill säga en ren, ekologisk och näringstät mat som helst är närproducerad. Hon tycker att det är synd att vi har tappat så mycket av den matlagningen som fanns för 40-50 år sedan. Då det lagades långkok och grytorna puttrade en hel dag på spisen. Therese farmor gjorde egen yoghurt som innehöll hälsosamma bakteriekulturer och socker, det hade man på sin höjd i kaffet.
LÄS OCKSÅ: God hälsa börjar i magen
”Det borde finnas alternativ vård”
Therese slutade jobba inom traditionella vården i år och studerar nu på heltid, men föreläser och hjälper patienter med kostförändringar med kostförändringar i sitt eget företag.
– På läkarlinjen lär man sig om sjukdomar och att ställa diagnos för att kunna skriva ut mediciner som ska dämpa symtomen. Man letar aldrig efter orsaken till sjukdomar. Läkare får ingen utbildning i kost, därför visste det ju inte heller hur de skulle hjälpa mig. För mig känns det faktiskt lite irriterande att läsa på 1177.se att reumatisk värk är en kronisk sjukdom som kräver livslång medicinering. Jag tycker att vi borde ha kommit längre än så. Svensk sjukvård är väldigt bra på akutvård och transplantationer, men varför inte erbjuda patienter en annan väg om den traditionella vården inte kan hitta lösningar. Jag är ju ett exempel på hur bra alternativ vård fungerar, avslutar Therese.
Av Inger Palm
Therese Gillberg
Ålder: 41 år.
Familj: Man och tre barn.
Yrke: Har arbetat inom sjukvården i över 20 år med klinisk diagnostik i immunologi och patologi. Har en magisterexamen i medicin och en kandidatexamen i biomedicinsk laboratorievetenskap. Utbildade sig till kostrådgivare på Paleo Institute 2015. Läser just nu en master i medicin med inriktning ”Nutrition Gut Brain interactions” alltså kopplingen mellan kost, tarm och hjärnan. Har även studerat hälsopsykologi, cellbiologi samt näringsfysiologi. Vill du läsa mer om Therese, gå in på hennes hemsida: www.matsommedicin.se