Annons
Annons

Unga mår psykiskt sämre till följd av pandemin – så kan du må bättre

I en nyligen gjord Sifo-undersökning visade det sig att unga kvinnor har påverkats mest av coronapandemin. Varannan kvinna mellan 18 och 29 år svarade att de mådde psykiskt sämre på grund av det rådande läget. Men det finns olika saker du kan göra själv om du känner dig tyngd och nedstämd för att må bättre.

Inger Palm

18 februari, 2021
Unga mår psykiskt sämre till följd av pandemin – så kan du må bättre
Dela inlägget

I en nyligen gjord Sifo-undersökning visade det sig att unga kvinnor har påverkats mest av coronapandemin. Varannan kvinna mellan 18 och 29 år svarade att de mådde psykiskt sämre på grund av det rådande läget. Men det finns saker du själv kan göra för att må bättre, om du känner dig tyngd och nedstämd.

Det har gått lite drygt ett år sedan nyheterna om det aggressiva coronaviruset, SARS-CoV-2, förändrade vårt sätt att leva. Isolering och ensamhet, rädslor för ekonomin och för framtiden kan vara svårt att handskas med. Kanske framförallt för unga människor.

En Sifo-undersökning visade att varannan ung kvinna mår sämre på grund av pandemin. Av alla kvinnor totalt var det fyra av tio som mådde sämre än tidigare. Men just bland unga kvinnor visade det också att två av tio mådde dåligt före pandemin och fyra procent av dem som var med i undersökningen mådde psykiskt mycket dåligt.

LÄS OCKSÅ: Johannesört utmanar SSRI-preparat vid psykisk ohälsa

Mot bättre välmående
Sifo ställde samma frågor i september förra året och i år mår människor sämre än vad de gjorde för ett halvår sedan. Och det är minskningen av det sociala livet som är grunden till att man mår sämre.

Den som mår riktigt dåligt ska söka läkarvård, men känner man sig bara nedstämdhet så kan en daglig promenad göra att man mår bättre. Och kan promenaden ske när det är ljust så är det ännu bättre för allmänhälsan.

Ett växtbaserat och receptfritt läkemedel som Johannesört (Hypermin) kan göra skillnad på humöret efter två veckor.

Saffran (Saframyl och Nidra) kan bidra till bättre sömn och en lättare sinnesstämning. Ett kostillskott med ämnet Gaba (Natt, Bedtime och Sömnbalans) gör det också lättare att sova.

Tillskott med rosenrot har antidepressiv verkan och vill du att kroppen ska slappna av när du ska sova löser ett magnesiumtillskott ofta detta problem.

Glöm inte att fylla på med D-vitamin under vintern. Men bra och näringsrik kost är förstås jätteviktigt för välmåendet.

LÄS OCKSÅ: Naturlig hjälp mot depression

Sammanfattning av undersökningen:

  • 43 procent av kvinnor, och närmare hälften av yngre personer mellan 18 och 29 år (48 procent) upplever att deras psykiska hälsa försämrat som ett resultat av pandemin -således är dessa överrepresenterade.
  • Nära en av fyra (24 procent) unga tjejer i åldern 18–29 upplever att de mår psykiskt dåligt (ganska eller mycket dåligt).
  • Drygt varannan (52 procent) ung kvinna i åldern 18–29 år svarar att corona-pandemin har haft en negativ påverkan på deras psykiska hälsa.
  • Majoriteten av de människor som upplever det psykiska måendet som förändrat under årstider upplever hösten och vintern som tuffare. En av fem (22 procent) menar att de mår sämre under hösten, medan var tredje (34 procent) upplever att vintern har en negativ påverkan på deras psykiska välbefinnande.
  • Drygt två av fem kvinnor (42 procent) mellan 18 och 29 år upplever att de mår sämre på vintern.

Av Inger Palm

Om undersökningen: Den är gjord av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat, och bygger på 2414 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 11 och 19 januari 2021.

Annons
Annons