Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

glad tjej i vinterskog

Unga mår psykiskt sämre till följd av pandemin – så kan du må bättre

I en nyligen gjord Sifo-undersökning visade det sig att unga kvinnor har påverkats mest av coronapandemin. Varannan kvinna mellan 18 och 29 år svarade att de mådde psykiskt sämre på grund av det rådande läget. Men det finns saker du själv kan göra för att må bättre, om du känner dig tyngd och nedstämd.

Det har gått lite drygt ett år sedan nyheterna om det aggressiva coronaviruset, SARS-CoV-2, förändrade vårt sätt att leva. Isolering och ensamhet, rädslor för ekonomin och för framtiden kan vara svårt att handskas med. Kanske framförallt för unga människor.

 

En Sifo-undersökning visade att varannan ung kvinna mår sämre på grund av pandemin. Av alla kvinnor totalt var det fyra av tio som mådde sämre än tidigare. Men just bland unga kvinnor visade det också att två av tio mådde dåligt före pandemin och fyra procent av dem som var med i undersökningen mådde psykiskt mycket dåligt.

LÄS OCKSÅ: Johannesört utmanar SSRI-preparat vid psykisk ohälsa

Mot bättre välmående
Sifo ställde samma frågor i september förra året och i år mår människor sämre än vad de gjorde för ett halvår sedan. Och det är minskningen av det sociala livet som är grunden till att man mår sämre.

Den som mår riktigt dåligt ska söka läkarvård, men känner man sig bara nedstämdhet så kan en daglig promenad göra att man mår bättre. Och kan promenaden ske när det är ljust så är det ännu bättre för allmänhälsan.

Ett växtbaserat och receptfritt läkemedel som Johannesört (Hypermin) kan göra skillnad på humöret efter två veckor.

Saffran (Saframyl och Nidra) kan bidra till bättre sömn och en lättare sinnesstämning. Ett kostillskott med ämnet Gaba (Natt, Bedtime och Sömnbalans) gör det också lättare att sova.

Tillskott med rosenrot har antidepressiv verkan och vill du att kroppen ska slappna av när du ska sova löser ett magnesiumtillskott ofta detta problem.

 

Glöm inte att fylla på med D-vitamin under vintern. Men bra och näringsrik kost är förstås jätteviktigt för välmåendet.

LÄS OCKSÅ: Naturlig hjälp mot depression

Sammanfattning av undersökningen:

  • 43 procent av kvinnor, och närmare hälften av yngre personer mellan 18 och 29 år (48 procent) upplever att deras psykiska hälsa försämrat som ett resultat av pandemin -således är dessa överrepresenterade.
  • Nära en av fyra (24 procent) unga tjejer i åldern 18–29 upplever att de mår psykiskt dåligt (ganska eller mycket dåligt).
  • Drygt varannan (52 procent) ung kvinna i åldern 18–29 år svarar att corona-pandemin har haft en negativ påverkan på deras psykiska hälsa.
  • Majoriteten av de människor som upplever det psykiska måendet som förändrat under årstider upplever hösten och vintern som tuffare. En av fem (22 procent) menar att de mår sämre under hösten, medan var tredje (34 procent) upplever att vintern har en negativ påverkan på deras psykiska välbefinnande.
  • Drygt två av fem kvinnor (42 procent) mellan 18 och 29 år upplever att de mår sämre på vintern.

Av Inger Palm

Om undersökningen:  Den är gjord av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat, och bygger på 2414 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 11 och 19 januari 2021.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.