I går var det världsdiabetesdagen och med anledning av det höll Kostfonden ”kalas” vid riksdagen i Stockholm. Kurera har växlat några ord med Susanna Almström från Skolmatslyftet som medverkade under dagen.
I närheten av riksdagshuset dukade Kostfonden igår upp den mängd sötsaker som en svensk tvåbarnsfamilj förbrukar varje år. Det går åt i snitt 60 kilo choklad och godis, 173 liter läsk, 39 liter glass, 17 kilo rån och småkakor, 19 kilo bullar och annat mjukt kaffebröd, åtta kilo bakelser, tårtor och sockerkakor, cirka 37 liter saft och ungefär 4 kilo sötat chokladpulver och chokladsås per år. Och allt detta kunde tillsammans beskådas i ett partytält på Mynttorget.
”Halva befolkningen är överviktig”
Hälften av landets vuxna befolkning har idag övervikt eller fetma. 450 000 personer beräknas ha typ 2-diabetes och ungefär dubbelt så många har förstadiet till sjukdomen. Som följd av det kommer allt från svårigheter att bli med barn och större risk för missfall, till ökad risk för cancer, hjärtkärlsjukdom och demens, skriver Kostfonden i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Tunga argument för åldersgräns på energidrycker
Många intresserade politiker
Närvarade på Mynttorget gjorde bland andra ordförande för Kostfondens vetenskapliga råd, Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet, Erik Hemmingsson, lektor med inriktning mot folkhälsa på GIH, Anna Lindelöw, initiativtagare till uppropet #Sjukmat samt Susanna Almström från Hälsofrämjandets satsningar ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys i Sverige”.
LÄS OCKSÅ: Osunda matvanor tidigt bäddar för hög alkoholkonsumtion
Hur gick det Susanna?
– Det gick jättebra, det var stort tryck i tältet hela dagen.
Intresset hos politikerna var större än hon räknat med.
– Ett tiotal riksdagsledamöter kom förbi och frågade om mina projekt och tog informationsmaterial.
En av dem berättade för Susanna att de var på väg att få igenom Skolmatslyftet i hela sin kommun och en annan jobbade på att få sin hemkommun att anamma Fredagsfys meddelar en märkbart nöjd Susanna.
LÄS OCKSÅ: Trots vändande trend – unga äter för lite frukt och grönt
Höga kostnader för fetma
Kostnaden för endast fetma uppskattas av Folkhälsomyndigheten till 70 miljarder per år, att jämföra med exempelvis kostnaden för hela rättsväsendet som ligger på runt 44 miljarder. För att komma tillrätta med det behöver sockerkonsumtionen halveras enligt Kostfonden. Livsmedelsverket menar att maximalt 10 procent av alla de kalorier vi äter får komma från tillsatt socker. Om Sveriges befolkning ska nå den rekommendationen behöver sockerkonsumtionen ungefär halveras, enligt Kostfondens uträkningar som är baserade på statistik från Jordbruksverket.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Kostfonden är en ideell och oberoende insamlingsorganisation som grundades 2014 med mål är att förebygga ohälsa. Fonden finansierar högkvalitativ kostforskning som kan bidra till ett etablera effektiva kostbehandlingar i vården. Hittills har Kostfondens finansierat studier på IBS, typ 1-diabetes, fetma och fettlever. Fonden satsar nu på typ 2-diabetes.
Läs mer och stöd fondens arbete här.