Annons

Forskare: Ät E-vitamin om du vill undvika missfall!

Att ha brist på vitamin E stjäl livsviktig energi och näring från ett embryo, vilket kan orsaka allvarliga neurologiska skador, vilket i sin tur kan leda till missfall, visar ny amerikansk forskning. Experter råder nu gravida kvinnor att se till att de äter mat rik på E-vitamin – eller tar tillskott.

Redaktionen

7 februari, 2017
Forskare: Ät E-vitamin om du vill undvika missfall!
Dela inlägget

Att ha brist på vitamin E stjäl livsviktig energi och näring från ett embryo, vilket kan orsaka allvarliga neurologiska skador, vilket i sin tur kan leda till missfall, visar ny amerikansk forskning.
Experter råder nu gravida kvinnor att se till att de äter mat rik på E-vitamin – eller tar tillskott.

Det är tidningen Daily Mail som avslöjar vilken kost man ska äta för att undvika att få missfall. Och gillar man nötter, grönkål, spenat och avokado innebär läsningen goda nyheter. Annars vill det till att man är redo att utmana sina smaklökar, eller börjar äta tillskott. I alla fall om man vill bli mamma. Det visar ny forskning från Oregon State University, rapporterar tidningen.

Läs också: Studie: Vitaminer kan minska risken för missfall med 55 procent

E-vitaminbrist livsfarligt för fostret
E-vitaminrik kost kan hjälpa till att skydda kvinnor från missfall, enligt ny forskning. Brist däremot svälter embryot på energi och näringsämnen det behöver för att växa, har forskare funnit.
Brist kan nämligen orsaka allvarliga neurologiska skador, vilket slutligen kan leda till en ofrivilligt avbruten graviditet, skriver Daily Mail.

Studie på zebrafiskars embryon
Experter råder nu kvinnor som planerar att bli gravida att äta E-vitaminrik mat eller ta tillskott.
Forskarna genomförde sin studie på zebrafiskars embryon. Det kan låta konstigt men de har faktiskt en liknande neurologiska utveckling som människor.

Annons

Läs också: Ny studie: Tillskott av selen skulle kunna hjälpa infertila par

Brist orsakar en utarmning av omega-3-fettsyran DHA
De fann att brist på vitaminet orsakade en snabb förbrukning av essentiella fettsyror, särskilt omega-3-fettsyran DHA.
När det växande embryot får mindre DHA börjar cellerna att använda glukos för att förebygga och minska skador i livmodern. Detta förhindrar dock glukosen från att användas för sitt huvudsakliga syfte, att förse människor med energi.
Detta gör dock, i sin tur, att många fysiska och neurologiska funktioner – särskilt hjärnan – inte kan utvecklas som de ska.
I slutändan kan detta leda till missfall, varnar nu forskarna i tidskriften Free Radical Biology and Medicine.

Läs också: Forskning: Probiotika minskar risken att föda för tidigt

E-vitaminbrist bakom 80 procent av alla missfall hos zebrafiskar
Forskarna upptäckte att hos zebrafiskar är en fullgod E-vitaminstatus livsavgörande för embryot – och svår E-vitaminbrist låg bakom 80 procent av alla missfall.

E-vitaminrik kost kan reparera delar av skadan
Men genom att återställa sina glukosnivåer genom att äta livsmedel rika på det viktiga vitaminet kan reparera en del av skadan, konstaterar forskarna.
– E-vitamin har många biologiska roller, av vilka endast en är att fungera som en antioxidant, säger professor Maret Traber, författare av studien, till tidningen.

Annons

Läs också: Gravid? Ät grönsaker och få mindre matkinkiga barn

Startar en potentiellt dödlig kedjereaktion
Hon förklarar vad förlust av den viktiga omega-3-fettsyran kan innebära.
– Hos det växande embryot, spelar vitamin E en viktig roll för att skydda essentiella fettsyror såsom DHA.
– Förlust och oxidation av dessa fetter kan starta en kedjereaktion som inbegriper glukos, utarmar cellen på andra antioxidanter – som vitamin C – och som berövar cellen dess energi, och i slutändan får en dödlig utgång.

96 procent av amerikanska kvinnor har E-vitaminbrist
Trots att vitaminet finns även i flera livsmedel som sötpotatis, avokado och solrosfrön, har amerikanska forskare tidigare kunnat konstatera att 96 procent av alla kvinnor konsumerar otillräckliga mängder av vitaminet, skriver Daily Mail.

Läs också: Därför ska du äta E-vitamin

Rådet: Kvinnor som vill bli gravida bör äta tillskott
Med tanke på den statistiken råder nu experter kvinnor som önskar få barn att ta tillskott för att säkerställa att de har tillräckliga mängder E-vitamin.

Av Isabelle G Hedander


Relaterad läsning
Vanlig solkräm trolig orsak till manlig infertilitet enligt ny studie
Forskare efterlyser ökat fokus på livsstilsförändring inför IVF
Fertil igen med bidrottninggelé
Krönikan: Om att vara nykär, gravid och utan en tanke i världen på missfall
Att undvika när man är gravid eller har späd- och småbarn
Goda råd för din graviditet
Gravida danskor avråds från smink, hudkrämer och hårfärg
Risk att fostret tar skada av kemikalierna i hårfärg
Gravid? Tolka fem vanliga cravings
Bebissugen? Glöm inte folsyran
Gravid? Ät grönsaker och få mindre matkinkiga barn

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Bra att känna till om E-vitamin
• 1922 upptäckte Evans och Bishop att E-vitamin var nödvändig i kosten. Det obserververades också att tokoferol var nödvändigt för normal reproduktion hos djur och E-vitamin blev känt som ”anti-sterilitetsvitaminet”. 1925 föreslog Evans namnet tocopherol av grekiskans tos, barnafödsel, phero, frambringa och ol, för alkoholdelen av molekylen.

• E-vitamin har en synergistisk effekt med selen och med C-vitamin.

• Vid högt intag av fleromättade fettsyror ökar behovet av E-vitamin. Den förstärker också effekter av fiskoljetillskott samt skyddar mot att fettsyror härsknar eller blir skadade.

• Nyckelorgan för E-vitamin: Lever, hjärta, reproduktionsorgan, hjärna, cirkulation, fettvävnad, muskler, hypofys och binjurar. E-vitamin i lillhjärnan verkar minska snabbt vid E-vitaminbrist.

• E-vitamin har i studier visat sig kunna ge mindre menssmärtor samt en minskning av rikliga mensblödningar.

• Matlagning: E-vitamin förstörs lätt av syre, värme och ljus. Man förlorar minst 80 procent av E-vitamininnehållet vid raffinering av mat, till exempel fullkornsbröd till vitt bröd. Begränsade mängder av E-vitamin försvinner vid kokning eller rostning av frö och nötter. Man förlorar mer E-vitamin vid stekning av ägg än vid kokning.

• E-vitamin kan göra många saker i kroppen, bland annat stärka underlivet, öka fruktbarhet och potens och förebygga missfall.

• E-vitamin motverkar bland annat för tidig förlossning, utdragna förlossningar med risk för åtföljande syrebrist och hjärnskada hos barnet. Det motverkar också underfunktion hos inresekretoriska körtlar och även hos sköldkörteln, samt till körtlarna relaterade problem, till exempel infertilitet.

• E-vitamin skyddar även mot toxicitet av selen (vilket kan ske vid överdosering). Många som vill bli gravida tar selentillskott. Läs mer här.

•E-vitamin kan även förbättra glykogenförråden i musklerna och därigenom hjälpa till att förbättra uthållighet och prestationsförmåga. Det kan även minska insulinbehovet hos många diabetiker, minska musklernas behov av syre, vara viktigt för glykogenlagring i levern och förebygga åderbråck.

• Terapeutisk användning vid till exempel: infertilitet, cystisk fibros, herpesbesvär , trötthet, irritatabilitet och koncentrationsvårigheter, godartad prostataförstoring, minskad sexuell lust, akne, psoriasis, torr hud och eksem.

Bland annat följande kategorier kan ha ökad risk för att utveckla E-vitaminbrist:
• gravida, rökare, hårt tränande idrottsmän/kvinnor, vid cystisk fibros, celiaki, tarmsjukdomar och biliär cirros, för vid stort intag av fleromättade fetter eller stort intag av oxiderade fetter, vid högt intag av järn och acetylsalicylsyra, för individer med minskad utsöndring av galla och bukspottkörtelenzymer och invånare i städer med miljöförgiftning.
Källa: Näringsguiden

Detta ska du äta för att undvika missfall

E-vitaminrik kost som:
Färgrika grönsaker (som till exempel röd paprika)
Gröna bladväxter (som till exempel grönkål och spenat)
Nötter och frön (till exempel valnötter, mandlar, sesamfrön och solrosfrön)
Katrinplommon
Ägg
Smör och vegetabiliska oljor (till exempel vetegroddsolja)
Vetegroddar och kli
Fullkornsprodukter
Papaya
Persika
Mango
Torkad aprikos
Avokado
Hallon
Makrill
Vinbär
– alternativt/och tillskott

Annons