Annons
Annons

Yogaformen som får kropp och själ i hormonell balans

Många kvinnor behöver sänka stressnivåerna för att få kropp, själ och hormoner i balans. Barnmorskan och yogaterapeuten Ellen Engvall lär ut en kvinnofokuserad och lugn yogaform, som minskar stress samt stöttar binjurar, sköldkörtel och äggstockar.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
31 maj, 2023
Yogaformen som får kropp och själ i hormonell balans

Många kvinnor behöver sänka stressnivåerna för att få kropp, själ och hormoner i balans. Barnmorskan och yogaterapeuten Ellen Engvall lär ut en kvinnofokuserad och lugn yogaform, som minskar stress samt stöttar binjurar, sköldkörtel och äggstockar.

Ellen Engvall är barnmorska, medicinsk yogaterapeut och yogautbildare och driver konceptet HormonyYoga. Hon ger både onlineyogapass, utbildningar och kurser i såväl Mediyoga (medicinsk yoga) och hormonyoga som gravidyoga.

För Kurera berättar Ellen att HormonyYoga har sitt ursprung i den tantriska traditionen. Den ser kroppen som ett tempel för själen som du tar hand om på bästa sätt för att leva det dagliga livet till fullo.

Hur skiljer sig HormonyYoga från medicinsk yoga, så kallad mediyoga?

– Från den tantriska traditionen kommer till exempel kundaliniyogan, som även medicinsk yoga har hämtat mycket inspiration ifrån. HormonyYoga har samma utformning som ett kundaliniyoga- och mediyogapass.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Örter för kvinnors hälsa och välbefinnande

Yoga utformad för kvinnor

HormonyYogan är utformad för kvinnor, och är mer flödande, mjuk, inkännande och fri, förklarar Ellen Engvall och tillägger att den inte är strikt i sin form utan kan anpassas för individen, gruppen och ändras fritt av varje yogalärare.

– Den lockar fram det kvinnliga och lär oss att själva känna in vad kroppen behöver i stunden. Den har en bas som är: andning mantran, ögonposition, djupavslappning och meditation. Vi har ett tydligt fokus i rörelserna fysiskt och mentalt på körtlar och körtelområde för att aktivera och medvetandegöra dessa.

Men inom konceptet HormonyYoga finns även livsstilsfaktorer och kost med i helheten. Det räcker inte att bara yoga för att få balans på hormonerna och livet – allt behöver räknas in, förklarar Ellen Engvall.

Yogaterapeut Ellen Engvall
Ellen Engvalls yogafilosofi bygger på kvinnors behov och på att stärka den hormonella hälsan.

Vilka typer av hormonbesvär är vanligast hos kvinnor idag och vilka kan lindras av yoga?

– Vanliga symtom som kvinnor har idag är PMS, klimakteriebesvär, infertilitet, sköldkörtelbesvär och binjuretrötthet. Detta har sannolikt sin grund i för mycket stress, för lite återhämtning, samt gifter och kemikalier i mat och miljö. Och för lite utrymme för ”självet” att få blomstra. Det handlar mycket om att tillåta sig att följa kropp och hjärta.

Binjurarna har en central roll för vår hormonbalans. På vilket sätt, och vilken typ av övningar hjälper dem att fungera optimalt?

– Binjurarna producerar våra stresshormoner och dessa har alltid högsta prioritet eftersom det handlar om överlevnad. Kroppen kan inte skilja på verkliga hot och en långvarig konstant stress på grund av för mycket att göra, en dålig relation och/eller för lite återhämtning. Kroppen ägnar sig då åt att mobilisera kraft och energi för att överleva och då går resten på sparlåga. Att fortplanta sig, smälta mat etcetera står längst ner på listan.

LÄS OCKSÅ: Kaos i hormonerna? Så får du hormonell balans!

Sköldkörteln och hypofysen viktiga

Andra organ som är viktiga för att våra hormoner ska vara ”i harmoni” är hypofys, sköldkörtel, äggstockar och binjurar, förklarar Ellen Engvall.

– Dessa ingår i HPA-axeln, vår stressrespons och även OTA-axeln där binjurar, äggstockar och sköldkörtel jobbar tillsammans och påverkar varandra. Yogan stöttar och medvetandegör dessa körtlar och områden genom övningarna som är valda för att beröra just dem. Vi fokuserar även mentalt på dessa områden. Vi jobbar med att massera äggstockarna i olika positioner samt genom andning, med sköldkörteln genom övningar för hals, nacke och axlar, med binjurar genom ryggövningar samt med hypofysen genom olika koordinationsövningar.

På vilket sätt stöttar HormonyYoga dem?

– Yogan påverkar mycket mer än detta och jobbar starkt med att minska stress och att skapa glädje och en god känsla för sig själv och den egna kroppen oavsett hur den ser ut eller beter sig. All yoga jobbar med körtlar och att minska stress. Men min erfarenhet är att i HormonyYogan blir det mer fokuserat och att det ramar in kvinnan och hennes behov på ett annat sätt. Det blir en tydligare och snabbare effekt på stress och hormoner på detta sätt.

LÄS OCKSÅ: ”Vi behöver prata ännu mer om klimakteriet”

Av Carolina Eriksson

Fakta

Yogaövningar som stärker binjurarna

– Det är svårt att nämna specifika övningar eftersom det handlar mycket om helheten, säger Ellen Engvall.

Men framförallt handlar det om:

*Djupt balanserande andning, meditation och mentala tekniker för att balansera hjärnan i form av mantra och ögonfokus.

*Övningar som ryggflex, vridningar, böjningar och framåtfällningar. De är väldigt bra generellt för att minska stress.

*Alla övningar som jobbar med ryggen. De påverkar också binjureområdet.

– Men som sagt, detta är komplext och stressresponsen börjar i hjärnan så den måste också vara med, understryker Ellen Engvall.

Annons
Annons