Ångest kan vara ett rent helvete. Jobbigt både mentalt och fysiskt – och inte bara för den som är drabbad utan även dem som lever nära personen.
Här är några saker att lägga på minnet för jobbiga stunder.
En fusklapp om du så vill.
Planer måste ofta ändras. Situationer måste ibland undvikas. Noggrann planering behövs – oftast. Känslomässiga behov som ändras från en dag till en annan. Lite så ser livet ut.
► Läs också: Optimal mental hälsa med aminosyror
I en relation med en person med ångest blir ångesten lätt ”den” som bestämmer. Det kan innebära en tillvaro med snabba svängar – och många situationer där du som anhörig kan få svårt att förstå.
Och förstår man inte är det heller inte så lätt att kärleksfull – eller vidare tålmodig.
Här är några saker att minnas för att göra tillvaron lite lättare.
Att tänka på om den du älskar har ångest:
1. De är mer än sin ångest
Ingen gillar att definieras av en enda sak. Vill du verkligen stötta en person med ångest ska du påminna dem att du uppskattar individen bakom ångesten.
Visa att du vet/minns att de är mer än sin ångest.
Det låter kanske bara som sunt förnuft? Mm, vi vet. Men så enkelt är det inte. Vi människor tenderar att vara ”blinda” när det gäller problem med ”mental hälsa”. Vi får liksom svårt att komma ihåg att dessa personer också bara är människor, lika komplexa som oss själva.
Kom ihåg det.
► Läs också: 5 saker alla borde veta om utmattning
2. De kan bli trötta lätt
Att lida av ångest är uttröttande. Ofta är de enda personer som verkligen förstår exakt hur uttröttande det verkligen kan vara är andra personer som lider av ångest. Ångest gör att folk lever på helspänn. De är alltid på alerten, har ett oroligt sinne och en kropp alltid redo att fly eller fäkta. Med den helspänningen kommer enorm trötthet. En situation som en människa utan ångest med lätthet seglar igenom är betydligt mer uttröttande för den med ångest.
Har du någonsin haft en så stressig vecka på jobbet, att du varje dag vaknat och tänkt: ”Wow, hoppas det lugnar ner sig snart”? Så lever en person med ångest varje dag.
Det är utmattade. Kom ihåg det nästa gång du pressar någon med ångest att bli mer ”produktiv”.
► Läs också: 18 bra knep för bättre sömn
3. De blir lätt överväldigade
Deras sätt att jämt vara på helspänn gör att de lätt överväldigas. De är ofta medvetna om allt som sker i och omkring dem. Olika ljud, handlingar, dofter, ljus, människor, föremål.
För någon som ständigt är så alert kan en situation som inte verkar så överväldigande – till exempel att ha flera personer som pratar i ett och samma rum – leda till att det börjar snurra i deras huvuden.
När du försöker uppmuntra någon med ångest att gå någonstans, glöm då inte att försäkra dem om att de också kan gå därifrån när som helst.
► Läs också: Få energi, lust och ork tillbaka – med adaptogener
4. De är väl medvetna om att ångesten ofta är ologisk
Bara för att man är medveten om det ologiska hindrar det inte att tankarna ändå löper amok. Personer med ångest far ändå ofta iväg till mängder av katastrofscenarion.
För om det vore så enkelt som att bara säga: ”Okej, det här är ologiskt – det finns ingen mening med att oroa sig” skulle de flesta med ångest inte lida av ångest längre.
Så att påpeka att något är ologiskt hjälper inte – eftersom de redan vet det. Vad som istället behövs är omtanke, empati, förståelse, medlidande och stöd – de behöver väldigt sällan råd – eller försök till övertyganden om hur ologisk och meningslös deras ångest är.
► Läs också: 10 saker att tänka på om den du lever med har ADHD
5. De kan berätta hur de känner (du behöver bara lyssna)
Att ha ångest betyder inte att man inte kan uttrycka sig eller har tappat sin förmåga att kommunicera – om man inte har panik förstås. Personer med ångest både vill och kan fortfarande prata, och föra sin egen talan. De kommer berätta vad de känner – men försök inte att tvinga fram det.
Nästa gång du tror att en person med ångest (eller vilken typ av problem som helst) inte kan föra sin egen talan, var bara tyst och ge dem chansen att börja prata. Ta sedan chansen att lyssna.
Det här är en viktig nyckel till en god relation så var särskilt noga med att tänka på denna punkt.
► Läs också: 10 saker lyckliga par gör varje dag
6. De behöver inte konstant höra fråga “är du okej?”
Vid en situation med attack av ångest eller panik är det sista personen behöver frågan huruvida de är okej. Skippa den frågan. Du vet redan svaret. Deras hjärta slår en miljon slag i timmen (typ), deras händer är spända, bröstkorgen stram, alla lemmar vibrerar av adrenalin och hjärnan har gått in i ”fly eller fäkta”-funktion. En del tror att de håller på att dö.
Vill du hjälpa till så försök istället med något mer konstruktiv och hjälpsamt.
Till exempel: ”Kom ihåg att andas”, ”Vill du att jag ska hjälpa dig någonstans tystare/tryggare/lugnare?”, ”Jag finns här om du behöver mig”, ”Vill du bli lämnad ifred?” eller ”Du har panik, det kommer att gå över”.
Men allra viktigast: Ber de dig att lämna dem ifred – så lämna dem ifred. De har erfarenhet av att hantera sin ångest, så låt dem göra det.
► Läs också: 7 sätt att bli mer lycklig – enligt vetenskapen
7. De uppskattar att du finns där för dem
Ångest är jobbigt för alla inblandade, dig också. De förstår det, och de förstår hur ologiska de är, de förstår att du förmodligen avstått från vissa saker bara för att de inte kunde genomföra det. De är inte blinda för vad som krävs av dig för att stötta dem. Även om de kanske inte alltid har kraften att låta dig veta.
Finns det en sak som alla med ångest har gemensamt är det att de tänker för mycket – de tänker väldigt mycket. En del av detta tänkande berör alltid personerna som står/stått bredvid dem. Så kom ihåg: Ditt stöd förbises inte – oavsett hur litet du än tror att det varit.
► Läs också: Probiotika minskar negativa tankar
8. De kan ha svårt att släppa taget
En del av ångestproblematiken är just det ständiga tänkandet/ältandet. För att verkligen förstå det behöver du förstå vad det bottnar i. Ofta är det någon typ av traumatisk upplevelse. Minnet av denna upplevelse kan – om det inte hanteras korrekt – lagras i den del av det limbiska systemet som minnet använder för att avgöra om vi är i kris.
Ett traumatiskt minne lagras på ett annat sätt och i en annan del av hjärnan, än ett vanligt ”vardagsminne” gör (som lagras snabbt). Denna annorlunda lagring får, enkelt uttryckt, hjärnan att reagera annorlunda på minnet. Hjärnan försöker aktivt hitta ett samband mellan det traumatiska minnet och den nuvarande situationen, vilket bidrar till att personen är på helspänn.
Människor med ångest kan inte bara ”släppa taget”, deras hjärna tillåter det helt enkelt inte. Så tjata inte på dem om det.
► Läs också: Sju tecken på att du har för mycket av stresshormonet kortisol
9. Förändring (även väntad sådan) kan vara svår
Alla har en bekvämlighetszon, ångest eller ej. Att gå utanför den zonen kan vara svårt även för den mest välanpassade, och är ofta extra utmanande för den med ångest.
Det betyder inte att personer med ångest ogillar förändring eller att gå utanför sin bekvämlighetszon. Det kan bara vara svårare för dem att genomföra.
Det som brukar få dem med ångest att slippa undan sin ångest lite är när de tillåts att bara vara i sin bekvämlighetszon – utan att något stort förändras omkring dem.
När de ”måste” möta stora förändringar kan det ta längre tid för dem att lugna ned sig och komma tillbaka in i ”zonen”.
► Läs också: De 5 vanligaste sakerna man ångrar när man dör
10. De är inte alltid närvarande
En del av att kontrollera ångest är att också kontrollera den inre monolog den medför. Detta kan kräva mycket uppmärksamhet. De allra konstigaste små saker kan starta obskyra tankeprocesser hos den med ångest. Om de helt plötsligt ”försvinner” ur samtalet finns det en god chans att de tänker på något som precis sagts, eller att de försöker samla tankarna – båda saker som kräver stor koncentration.
Så kom ihåg: De ignorerar dig inte (alltid) med flit, de försöker kanske bara låta bli att bryta ihop. Du behöver inte fråga om de är okej, och du behöver definitivt inte förhöra dem om vad du precis sagt. Om det verkligen är viktigt kan du försiktigt ta upp det när de verkar mer samlade.
Hjärnan hos en person med ångest kan vara en krigszon. De kommer oväntat försvinna från samtal och när de inser att de gjort det kan de känna skuld. Försäkra dem om att du förstår, och säkerställ att de verkligen tagit det ni har diskuterat, särskilt om det handlar om att de ska ta ansvar för något (skriv gärna en lapp om det också!).
► Läs också: Mindfulness lika bra som KBT
11. De är fantastiska!
Precis som de flesta andra på jorden är de unika och fantastiska. Det är enkelt att fokusera på det dåliga, särskilt när det gäller psykisk (o)hälsa, men en del av att överkomma det negativa är att minnas det fantastiska som fanns före, och som kommer att komma efter…
Välj att se fördelarna. Välj att se det fina i varje situation. Välj att se det fantastiska.
► Läs också: 7 anledningar till varför du är ständigt utmattad
Källa: Ursprungskällan till detta material är okänt men tipsen är något omskrivna från ett inlägg på Beundra.se, en sida som samlar virala och inspirerande artiklar från nätets alla hörn.
Av Isabelle G Hedander