Annons
Annons

12 källor till protein för den som inte äter kött

Vill du äta mer vegetarisk mat men är samtidigt rädd att du inte ska få i dig tillräckligt med protein? Här kommer bra tips på proteinrik kost.

Redaktionen

6 september, 2016
12 källor till protein för den som inte äter kött
Dela inlägget

Vill du äta mer vegetarisk mat men är samtidigt rädd att du inte ska få i dig tillräckligt med protein?
Här kommer bra tips på proteinrik kost.

Chiafrön
Chiafrön, mest kända för sitt höga innehåll av omega-3, är även en bra källa till protein. I sin rena form innehåller chiafrön 17 gram protein per 100 gram. Väljer man i stället ett chiaprotein kan man komma upp till ett proteininnehåll på 37 gram per 100 gram pulver. Proteinet kan användas i shakes, smoothies, bakning och matlagning och tillför förutom protein också fibrer.

Läs också: Har du testat chiafrön än? Här får du veta varför du borde

Soja
Det finns flera sojabaserade alternativ till kött i matbutiker. Allt från torkad sojafärs till färdiga rätter som sojakorv.
Ett exempel är tzay som erbjuder bitar, spett och strimlor av GMO-fritt sojaprotein, tänkt kunna ersätta kött i mat-lagning. Produkten är vegan och tillverkad i en fabrik som enbart hanterar vegetabiliska livsmedel. Innehåller 18 gram fullvärdigt protein per 100 gram.

Sojaprotein
Sojaproteinpulver används av många som enkelt vill öka sitt proteinintag utan att äta animalier. Den fullvärdiga aminosyraprofilen tillsammans med den enkla användningen har gjort den till en favorit hos allt i från kroppsbyggare och elitidrottare till veganer och äldre med lågt proteinintag. Sojaproteinpulver finns med ett proteininnehåll från runt 60 procent och uppåt.

Läs också: Soja: Vän eller fiende?

Quorn
Quorn är gjort av ett svampprotein som är naturligt rikt på protein, fettsnålt och fibrerrikt. Quorn påminner om kött i utseende och textur och innehåller samtliga essentiella aminosyror. Passar bra som ersättning för kött i matlagning. Innehåller 15 gram fullvärdigt protein per 100 gram.

Nötter och fröer
Nötter och fröer är en utmärkt källa till protein och innehåller dessutom nyttigt enkel- och fleromättat fett. Nötter innehåller i genomsnitt 20 gram protein per 100 gram och proteinrikast är sötmandlar, pistaschnötter och jordnötter. Solrosfrön, pumpafrön, linfrön och sesamfrön är frösorter med högt proteininnehåll.

Läs också: Här är nötterna som är bäst – och sämst – för din hälsa

Baljväxter
Baljväxter som linser, ärtor och bönor är naturligt rika på protein vilket gör dem till ett bra val för den som inte vill äta kött. Var för sig är de sällan kompletta sett till sin aminosyraprofil men det går att uppnå genom att blanda olika sorter och variera sin kost. Baljväxter har ofta ett proteininnehåll på 20 till 30 procent av sin torrvikt.

Läs också: 2016 – utsett till baljväxternas år!

Tofu
Tofu är en färskostliknande produkt baserad på sojabönor. Den neutrala smaken och de olika konsistenserna som finns tillgängliga gör det till ett användbart alternativ till animaliska produkter. Vanliga sätt att använda tofu som proteinkälla kan vara som ersättning för kött i wok, soppa eller sallad. Proteininnehåll cirka 18 gram protein per 100 gram.

Hampafrön
Hampafrön är en fullvärdig proteinkälla som dessutom är rik på omega-3. Hampa är en mycket tålig växt och kan därför ofta odlas utan bekämpningsmedel vilket främjar miljö, bönderna som odlar den och konsumenten. Förutom som frö finns hampa också att köpa i pulverform. Fröna innehåller 34 gram protein per 100 gram och som pulver brukar proteininnehållet vara cirka 50 procent.

Läs också: Baobab- och hampapannkakor med äppelmos och lönnsirapsmör

Seitan
Glutenbaserad, vegansk köttersättning tillverkad av vete som är vanlig i det asiatiska köket. Påminner om kött i konsistensen och går att smaksätta efter smak och tycke. Innehåller cirka 22 gram fullvärdigt protein per 100 gram.

Risprotein
Risprotein – ett perfekt val för den med överkänslighet! Risprotein anses vara hypoallergent och tolereras av de flesta med allergi eller överkänslighet. Risprotein finns som pulver som kan användas i smoothies och shakes. Risproteinet är en fullvärdig proteinkälla. Proteininnehållet är vanligen cirka 80 procent.

Quinoa
Quinoa är likt soja en fullvärdig källa till protein. Quinoa, som är fröerna från quinoaörten, används ofta som ett tillbehör till måltiden likt pasta eller ris och passar även glutenintoleranta. Proteininnehållet är inte särskilt högt men som ett komplement till andra proteinkällor är den utmärkt! Quinoa innehåller 4,4 gram fullvärdigt protein per 100 gram.

Ärt- och havreproteinpulver
Det finns färdigblandade och smaksatta proteinpulver baserat på protein från havre och ärtor. Blandningen ger ett fullvärdigt vegetabiliskt protein som är enkelt att använda. Proteininnehåll 85 procent.

Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons