Du tar väl tillvara livsmedel i säsong?
Om inte, så börja. Det finns både hälso- och miljöfördelar.
Här är en lista över fem livsmedel du inte ska missa att äta lite extra av nu.
Lingon
Utöver att vara ett självklart inslag i vår husmanskost så har lingon visat sig kunna motverka fetma och de skadliga effekterna av övervikt enligt studier utförda på Lunds universitet. Läs mer i artikeln: Ny studie: Lingon motverkar viktuppgång.
Lingon är dessutom fulla av antioxidanter och flavonoider.
Svamp
Det finns myter som säger att svamp inte innehåller någon direkt näring men det är just en myt! Exempelvis kantareller innehåller D-, C- och B-vitaminer, kalium och zink. 100 gram kantareller ger dig 50 procent av RDI av D-vitamin.
Här hittar du ett gott recept på höstiga polenta-snittar med svamp och honungsslungade äpplen.
Tranbär
Bären plockas från slutet av september och framåt och är urinvägarnas bästa vän. Tranbär bildar en sur miljö där bakterierna inte trivs.
Läs mer om tranbärs effekter i artiklarna: Tranbär och annan nordisk supermat och Så slipper du antibiotika vid urinvägsinfektion.
Rödbetor
Rödbetans höga innehåll av nitrat ökar uthållighet och muskelkraft vid fysisk ansträngning, minskar mjölksyran samt fördröjer muskelutmattningen. Dessutom stabiliserar den blodtrycket och lindrar både högt och lågt blodtryck! Här kan du läsa mer hur rödbetsjuice neutraliserar blodtryck.
Äpple
Passa på att njuta av äpplena nu när de finns i var och varannan trädgård. Då slipper du oroa dig för bekämpningsmedel och kemikalier. Äpplen är rika på
antioxidater, flavonoider, C-vitamin och fibrer. Läs artikeln: 10 anledningar att äta äpple.
Mer info – och fler tips?
Vill du få fler tips på vad som är i säsong just nu och även lära dig mer om varför det är smart att äta efter säsong? Vad bra – för det finns gott om läsning på Kurera.se, bland annat i artiklarna: Därför ska du äta säsongsmart mat och Nyttigheter i skördetid: 10 goda livsmedel som hör hösten till.
Psst!
Och du, finns det blåbär kvar i området där du bor så skynda dig att plocka. Du får veta mer om varför här: Tio anledningar att äta mer blåbär.
Av Therese Hagberg
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!