Annons

6 naturliga och effektiva tips för skelett, leder och muskler

Börjar du känna dig gammal och svag - med mer ledvärk, minskad muskelmassa och så kanske lite benskörhet på det? Eller är du inte där än men vill gärna vara ute i tid för att förebygga och förhoppningsvis förhindra? Här är några stärkande tips för dig som vill hålla dig frisk, stark och värkfri längre - med hjälp av naturliga egenvårdsprodukter.

Redaktionen

19 juni, 2017
6 naturliga och effektiva tips för skelett, leder och muskler
Dela inlägget

Börjar du känna dig gammal och svag – med mer ledvärk, minskad muskelmassa och så kanske lite benskörhet på det?
Eller är du inte där än men vill gärna vara ute i tid för att förebygga och förhoppningsvis förhindra?
Här är några stärkande tips för dig som vill hålla dig frisk, stark och värkfri längre – med hjälp av naturliga egenvårdsprodukter.

Så slipper du ledvärk

Att uppleva ledvärk som kommer med åldern är mycket vanligt och börjar för vissa redan i 30 till 40-års åldern. En mycket vanlig anledning till ledvärk är artros, förslitning av lederna. Effektiva ämnen för att motverka artros, bygga upp förlorat brosk och minska stelhet är MSM (organiskt svavel) och nyponextrakt. Gurkmeja kan motverka inflammationer och kan vara ett naturligt alternativ till anti-inflammatoriska läkemedel.

Nypon
Nypon innehåller galaktolipider som både hjälper till att bibehålla ledernas rörlighet och lindrar inflammationer.Det naturliga C-vitamininnehållet hjälper även kroppen bilda kollagen.

MSM
MSM består av organiskt svavel, något vi har svårt att få i oss genom kosten. Svavel är en viktig byggsten för kroppens uppbyggnad av brosk, senor och bindväv. MSM påverkar bildandet av kollagen, glukosaminsulfat och kondroitinsulfat – tre ämnen som alla är viktiga för ledernas hälsa. Samtliga är delaktiga i bildandet av ledernas stötdämpande brosk, vilket är det som bryts ned vid ledsjukdomar som artros. Studier bekräftar att tillskott med MSM kan minska smärta och stelhet vid artros. En dubbelblind, placebokontrollerad studie på personer med artros visar på statistiskt signifikanta förbättringar vid intag av MSM. De som intog MSM rapporterade mindre smärta, stelhet och en förbättrad funktion i leden. Även C-vitamin påverkar bildandet av kollagen samt kroppens förmåga att ta upp MSM, därför rekommenderas intag av MSM tillsammans med C-vitamin.

Läs också: Därför ska du äta MSM

Annons

Behåll din muskelmassa

Redan i 30-årsåldern börjar muskelmassa och muskelstyrka försämras för de flesta, särskilt om man inte motionerer samt äter dåligt. Muskelförtvining, även kallat sarkopeni, innebär just svaghet och förlust av muskler och stor del av den äldre befolkningen är drabbade. Man orkar inte längre gå lika snabbt, resa sig från stolen eller bära matkassar. Sarkopeni orsakas till stor del av stillasittande och dåliga kostvanor och det är viktigt att hålla igång, röra sig dagligen och äta proteinrikt.

Pycnogenol ökar muskelfunktionen
Ny forskning som publicerats i tidskriften Journal on Orthopedics and Traumatology visar att tillskott med tallbarksextrakt, Pycnogenol, effektivt bromsar förtvining av musklerna i samband med åldrande. Studien fann dessutom att ämnet ökar muskelfunktionen hos personer med sarkopeni. Pycnogenol är en stark antioxidant som utöver musklerna även stärker hjärt- och kärlsystemet.

Hjälper även mot åderbråck
Tallbarrsextraktet pycnogenol stärker blodkärlen, kapillärer, vener och artärer. På så sätt motverkas även ödem, blåmärken och åderbråck.

Läs också: Pyknogenol – ett knep som bromsar åldersrelaterad muskelförlust

Protein och aminosyror är byggstenar för muskelmassan
Protein fungerar som byggstenar för musklerna och är viktigt för att behålla muskelmassan. Forskning har visat att rekommendationerna för proteinintag bör höjas för äldre. Tidigare har man rekommenderat 0,8 gram per kilo kroppsvikt men man anser numera att de över 65 år bör få i sig minst 1,2 gram per kilo kroppsvikt. I många fall kan äldre även ha svårt att få i sig protein och då kan tillskott vara ett bra komplement till kosten.

Annons

Ett alternativ är att ta ett tillskott med rena aminosyror, proteinernas byggstenar. En fransk studie har visat goda resultat på mängden muskelmassa för äldre män som tar tillskott med just aminosyror. I studien ökade männen sin muskelmassa med 50 procent på drygt tre månader när de kompletterade sin normala kost med aminosyretillskott.

Läs också: Vad vet du om aminosyror – kroppens byggstenar?

Undvik benskörhet och frakturer

Visste du att enligt WHO är cirka 200 miljoner människor drabbade av benskörhet?
Idag är benskörhet, osteoporos, en av våra stora folksjukdomar. Många väljer att äta produkter med mycket kalcium som mjölk och ost, men detta kan vara fel. Nya rön visar att kroppen ofta har tillräckligt med kalcium och det istället är transportörerna som flyttar kalciumet till skelettet som saknas.

Läs det intressanta blogginlägget: Problemet med för mycket kalcium (extern länk)

D3 och K2 stärker skelettet
Vitamin D3 och K2 i kombination med kalcium och magnesium har visat sig vara viktiga nycklar för att bibehålla en god bentäthet.
D-vitamin förbättrar upptag, transport och användning av kalcium i kroppen och är det vitamin som är svårast att få i sig i tillräckliga mängder via maten. Intaget av D-vitamin i mat behöver i de allra flesta fall kombineras med extra tillskott och solexponering under sommarmånaderna. Vid osteoporos har man lyckats vändas förloppet genom behandling med vitamin D3 i kombination med kalcium och magnesium.

Vitamin K2 aktiverar ett proteinhormon i kroppen som kallas osteokalcin, vilket behövs för att binda kalcium i benstommen. Osteokalcin tycks också bidra till att förhindra att kalcium lagras i artärerna. K-vitamin hjälper till att skydda dina blodkärl från att förkalkas av höga kalciumnivåer samtidigt som bentätheten förbättras eftersom den hjälper kroppen att placera kalciumet på rätt plats.

Läs också: K- och D-vitamin i kombo minskar benskörhet och främjar hjärthälsan och 5 knep som stärker skelettet!

Av Therese Hagberg

Källor: Kurera.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons