Är du man? Då är risken stor att du vid något tillfälle i livet kommer att oroa dig för din prostata.
Här är tipsen som gör dig lugnare när – eller innan – oron sätter in.
Prostatakörteln ligger runt mannens urinrör och har till uppgift att bilda transportvätska åt spermierna. Med åldern kan prostatakörteln förstoras. Då kan urinröret tryckas ihop och urinen får svårare att passera. Att förstoringen är godartad innebär att du inte har cancer. Skulle du däremot drabbas av prostatacancer är du inte ensam.
LÄS OCKSÅ: Därför är selleri effektivt mot cancer
Vanligaste cancerformen
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och fler än var tionde man i Sverige kommer att få sjukdomen under sin livstid. Alla tumörer behöver dock inte behandlas och man kan leva med dem utan att få några besvär. Många märker inte av några symtom, men en del kan få en svagare urinstråle eller ha svårt att komma igång att kissa. Man ska dock känna till att urineringsbesvär inte behöver bero på prostatacancer. Ofta har det just med en förstoring av prostatan att göra, en naturlig förstoring som sker med åldern.
Går ofta leva ett bra liv
Det är oklart vad som orsakar prostatacancer, men om man har flera släktingar med sjukdomen är risken större att man får cancerformen. Man kan bli frisk från prostatacancer, men även om man inte blir det kan man ofta leva ett bra liv i många år trots sjukdomen. Dessutom ska man känna till att det finns en hel del man kan göra för att värna sin prostatahälsa. Här är några av knepen, som är både för den som tänker förebyggande och för den som drabbats av besvär.
► Läs också: Nya rön: Rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 timmar
Sju tips för god prostatahälsa
1. Kosttillskottet Pomi-T
Ett polyfenolrikt kosttillskott vars fyra huvudingredienser är broccoli, gurkmeja, granatäpple och grönt te. Det är ett naturläkemedlet utvecklat av en engelsk forskargrupp under ledning av onkologen Dr Robert Thomas, vars mål var att hitta ett mer naturligt sätt än operation eller hormonbehandling för behandling av patienter med prostatacancer.
Tillskottet har utvärderats kliniskt i en dubbelblind studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature. I studien randomiserades 199 män med prostatacancer till två grupper, varav den ena gruppen fick Pomi-T och den andra placebo. Resultaten var tydliga. 46 procent i Pomi- T gruppen hejdade sin PSA-ökning med genomsnittet för den procentuella förändringen av PSA-värdet för patienter i Pomi- T-gruppen var en ökning med 14,7 procent, vilket kan jämföras med en ökning med 78,5 procent för patienterna i placebogruppen.
Läs mer här.
2. Vitamin E (och selen)
E-vitamin kan användas i terapeutisk dos vid godartad prostatahypertrofi, det vill säga godartad förstoring, enligt Näringsmedicinska Uppslagsboken.
Amerikanska ekonomer har tidigare beräknat med att vitaminet skulle kunna innebära stora sparpaket för sjukvården. De hävdade i en rapport redan 1997 att besparingar på hela fem till sex miljarder skulle kunna göras varje år om alla vuxna över 50 år intog minst 70 milligram E-vitamin dagligen. (1)
Studier har bland annat visat att E-vitamintillskott tillsammans med selen kan minska förekomsten av prostatacancer. I exempelvis en studie gjord på män med begynnande prostatacancer såg man att män som intog selen och E-vitamintillskott fick bättre blodvärden vad gällde markörer för cancer än kontrollgruppen fick. Det blev en tydlig förbättring av cancerstatusen. (2)
När forskare vid universiteten i Bristol, Cambridge och Oxford undersökte kost och livsstil på nästan 18 000 män i åldern 50 till 69 år kom de fram till att en mans rekommenderade kost, för bäst prostataskydd, borde vara:
• Tio, eller mer, portioner tomater i veckan (en portion = 150 gram).
• Mellan 750 och 1 200 milligram kalcium dagligen.
• Mellan 105 mikrogram och 200 mikrogram selen dagligen. (3)
3. Zink
50 procent av alla män över 60 år och 80 procent av alla män över 80 år drabbas av förstorad prostata. En godartad prostataförstoring kan delvis bero på låga zinknivåer, varpå zink är ett viktigt mineral för äldre män.
Minst 20 milligram dagligen brukar rekommenderas.
4. Sågpalmetto
I 50-årsåldern är prostatakörteln förstorad hos de flesta män. Inte alla män får dock besvär av detta. Lättare urineringsbesvär orsakade av godartad prostataförstoring, till exempel nattliga urinträngningar, drabbar dock en del. Här kan Curbisal och Sabamin, två växtbaserade läkemedel med sågpalmetto, hjälpa. De används vid lättare urineringsbesvär orsakade av en förstorad prostatakörtel, vilket inte sällan är just just nattliga urinträngningar.
5. Granatäpple
Prostatacancer och höga PSA-värden är något som drabbar många män. Studier har visat att antioxidanten ellagitannin från granatäpple har kunnat bromsa tillväxten av cancerceller vid prostatacancer samt sänka förhöjda PSA-värden. Kosttillskott med granatäppleextrakt är därför att rekommendera män för god prostatahälsa.
Ett kosttillskott till för detta ändamål är Granatin Man MerVital, som utöver granatäppleextrakt även innehåller quercetin, pumpakärnor och lykopen. Det sistnämnda förekommer naturligt i bland annat tomat (vilket du kan läsa mer om på nästa punkt).
Granatäpple innehåller många nyttigheter, däribland vitamin B6, C vitamin, polyfenoler, främst ellaginsyra samt garvämnen, punicalaginer och kalium. Granatäpple kan användas terapeutiskt för att sänka PSA-värden hos män, enligt Näringsmedicinska uppslagsboken. Det har även visat sig hämma prostatacancer hos möss och motarbeta impotens hos män. (4, 5)
LÄS OCKSÅ: Lär dig om rekommenderad vs terapeutisk dos
6. Tomater
Brittiska forskare har kommit på att tomater kan minska risken för prostatacancer med 20 procent. Tomater är rika på lykopen, en antioxidant vilket man sedan tidigare vet är kopplad till god prostatahälsa. Men i den första studien i sitt slag har nu forskare från universiteten i Bristol, Cambridge och Oxford undersökt kost och livsstil på nästan 18 000 män i åldern 50 till 69 år och kommit fram till att män som äter minst tio portioner tomater i veckan minskar sin risk att utveckla prostatacancer med en femtedel. En portion räknas som 150 gram tomater.
Forskarna tror att skyddet kommer från tomtens höga halter lykopen, som frigörs främst vid uppvärmning av tomaterna (men både färska och tillagade tomater anses bra). Den infon kan vara bra att ha för dem som tycker det verkar jobbigt att sätta i sig 1,5 kilo tomater i veckan. Ja, eftersom det lätt går att hitta koncentrerade produkter med ett bra innehåll av lykopen alltså. Som till exempel tomatpuré, krossade tomater, ketchup och tomatjuice. Läs mer här.
Enligt en annan studie, utförd vid University of Illinois 2013 (6), kan tomater och livsmedel som innehåller soja vara ett effektivt skydd mot prostatacancer – om de äts tillsammans. Läs mer här.
7. Bra kost
Experter misstänker att det höga förekomsten av cancerformen i väst kan kopplas till den västerländska kosten eftersom sjukdomen är mycket mindre vanlig i länder i tredje världen.
En brittisk studie visade att de män som ökat sitt intag av frukt och grönt till de rekommendationen fem portioner om dagen minskade sin risk för prostatacancer med nästan en fjärdedel.
Forskare menar samtidigt att man inte ska fokusera för mycket på en viss typ av mat, som till exempel tomater, om man vill undvika att utveckla olika typer av cancer.
– En hälsosam, balanserad kost med mycket färsk frukt och grönsaker är, tillsammans med regelbunden motion, fortfarande det bästa sättet. Och genom att öka medvetenheten kring de viktigaste kända riskfaktorerna för prostatacancer, som till exempel att det finns i familjen, hög ålder och svart etnicitet, är också avgörande för om vi ska kunna minska antalet män som förlorar sina liv i sjukdomen varje år, har doktor Iain Frame, forskningschef vid Prostate Cancer UK, sagt i en intervju med Daily Mail.
Följande kompletterande rekommendationer för en frisk prostata ger näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson i ett inlägg i Kurera:
”Ät följande kosttillskott i förebyggande syfte:
Ett dagligt intag av minst 150 mikrogram selen, 200 mikrogram jod och 18 milligram zink. Dessutom är 1 000 milligram C vitamin, 3 500 IE D-vitamin (1 IE = 0,025 mikrogram), omega-3-fett och probiotiska värdefulla tillskott. Komplettera med specifika näringstillskott och superfoods, som till exempel Mighty Greens, för ditt grundläggande kosttillskottsprogram. Lägg sedan till specifika näringstillskott enligt dina behov. Ät flera av följande kosttillskott om du har en förstorad prostata, eller måste springa upp och kissa under natten:
D3-vitamin, E-vitamin, bipollen, granatäppeljuice eller granatäppelkapslar, nässelrot, lykopen, sågpalmbär, betasitosterol, quercetin, druvkärnextrakt, pyknogenol, selen, zink och koppar.”
LÄS OCKSÅ: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer
Övriga tips för en frisk prostata
…brukar förutom hälsosam kost handla om tillräckligt med motion, att regelbundet tömma tarmen (gärna i en ergonomisk squattande postition – googla ”bajspallen”), kissa sittande, göra knipövningar, ejakulera regelbundet, äta en fiberrik kost med mycket grönsaker samt att undersöka sin sin prostatahälsa i regelbundna årliga hälsokontroller (inklusive PSA-prov) – speciellt efter att du har fyllt 50 år. Detta speciellt för den som börjar få svårt att kissa eller om du måste gå upp varje natt för att kissa.
Mer om naturlig hjälp?
Vill du läsa mer om naturlig hjälp vid prostataförstoring, cancer, höga PSA-värden och andra prostatarelaterade besvär? Vad bra, Kurera har nämligen skrivit en hel del om dessa ämnen. Sålla till exempel bland följande artiklar:
• Onkologen: ”Här är kosttillskottet alla cancerläkare borde känna till”
• En fiberrik kost kan sakta ner utvecklingen av prostatacancer
• Medicinalväxten som hjälper vid förstorad prostata
• Stärkt samband mellan mejeriprodukter och prostatacancer
• Han sänker sitt PSA-värde – helt utan hormonmedicin
• Allt fler drabbas av prostatacancer – men det finns naturlig hjälp
• Läsk ökar risken för prostatacancer
• Nya rön om ärftlighet för prostatacancer
• Prostatacancer har längst väntetider av alla cancerformer – och kötiderna ökar
• Näringsmedicinarens 12 bästa tips för en frisk prostata
• Problem med prostatan? Så här råder experten!
• Prostatacancer kan hämmas av naturligt polyfenol-tillskott
• Du behöver inte få fingret för att kolla prostatan
Av Isabelle G Hedander
Referenser:
1. Bendich A. et al. ”Potential Health Economic Benefits of Vitamin Supplementation”. West J Med, 1997;66:5: 306-12.
2. Kim J. et al. ”Changes in serum proteomic patterns by presurgical alpha-tocopherol and L-selenomethionine supplementation in prostate cancer”. Canc Epidem Biomark Prev, 2005;14:7: 1697-702.
3. Näringsmedicinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson.
4. Lansky EP. et al. ”Possible synergistic prostate cancer suppression by anatomically discrete pomegranate fractions” (Granatäpple motverkar spridning av prostatacancer). Investigational New Drugs, 23: 11-20. 2005.
5. Lansky EP. et al. Ethnopharmacol, Granatäpple förebygger inflammation och cancer 2007, Jan 19, 109(2) :177-206. Epub 2006 september 10.
6. K. Zuniga, S. K. Clinton, J. W. Erdman. The interactions of dietary tomato powder and soy germ on prostate carcinogenesis in the TRAMP model. Cancer Prevention Research, 2013; DOI: 10.1158/1940-6207.CAPR-12-0443
Fakta
Prostatan
Prostatakörteln ligger runt mannens urinrör och har till uppgift att bilda transportvätska åt spermierna.
Prostataförstoring
Prostataförstoring är en naturlig förstoring som sker med åldern. Då kan urinröret tryckas ihop och urinen får svårare att passera. Att förstoringen är godartad innebär att du inte har cancer. Men det kan innebära symtom som kan uppfattas besvärliga.
Symtom
Om du har besvär av prostataförstoring är de vanligaste symtomen att:
• urinstrålen är svagare
• du behöver krysta för att tömma blåsan helt
• det känns som att urinblåsan inte töms helt
• det blir avbrott en eller flera gånger när du kissar
• du behöver kissa oftare under dagen
• du behöver gå upp och kissa på natten
• urin läcker i samband med att du plötsligt känner dig kissnödig
Prostatacancer
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män (tätt följd av bröstcancer). Varje år får cirka 9 000 män i Sverige prostatacancer, vilket innebär att mer än var tionde man i Sverige får sjukdomen under sin livstid. Cirka hälften av männen är yngre än 70 år när tumören upptäcks men sjukdomen är mycket ovanlig före 50 års ålder. Alla tumörer behöver däremot inte behandlas och man kan leva med dem utan att få några besvär.
Många märker inte av några symtom, men en del kan få en svagare urinstråle eller ha svårt att komma igång att kissa. Man ska dock känna till att urineringsbesvär inte behöver bero på prostatacancer. Ofta har det just med en förstoring av prostatan att göra.
Metoderna att upptäcka prostatacancer har förbättrats de senaste åren och nya behandlingsmetoder har tagits fram. I en del fall kan man bli bra från cancern och om det inte går kan man leva ett bra liv i många år med sin sjukdom, ibland även utan behandling.
Tumören växer ofta långsamt och det kan ta 10-15 år innan den sprider sig eller ger symtom. Ibland kan sjukdomen ha ett snabbare förlopp.
Har man cancer begränsad enbart till prostatan blir de flesta helt bra. Vilken behandling som valts har ingen betydelse.
Ännu finns ingen botande behandling när sjukdomen spridit sig utanför prostatan, men sjukvården kan ofta hålla cancern i schack med hormonbehandling.
Det är oklart vad som orsakar prostatacancer, men om man har flera släktingar med sjukdomen är risken större att man får cancerformen.
Symtom
Många märker inte av några symtom, men en del kan få en svagare urinstråle eller ha svårt att komma igång att kissa. Man kan behöva kissa väldigt ofta, bland annat flera gånger på natten. Men besvär med att kissa behöver inte bero på prostatacancer.
Källa: 1177
PSA
Ett PSA-prov, prostataspecifikt antigen, är det vanligaste prostataprovet inom sjukvården. PSA är dock tyvärr en ganska opålitlig markör för prostatasjukdomar men kan ibland visa försämringar eller sjukdomar. Om PSA är förhöjt, följ upp det med andra tester.