Antipriset ”Årets matbluff” har avslöjats och år 2022 var det ett misslyckat försök att bli mer klimatsmart som föll platt för ett känt glassföretag. Vill du hellre äta äkta glass? Missa inte våra tips!
Årets matbluff är instiftat av konsumentföreningen Äkta vara, som verkar för att vi ska få renare, ärligare produkter med färre tillsatser i våra butiker. Bland annat genom Ä-märknignen av produkter som lever upp till föreningens standards.
Varje år får allmänheten nominera produkter som de tycker lurar konsumenterna med sina budskap om ett innehåll som inte stämmer eller är vilseledande. Sedan pågår en omröstning online och en ”vinnare” koras. Tidigare år har produkter som ”smördeg utan smör” och ”greenwashad mjölk” från Arla vunnit.
När antipriset nu gick av stapeln för åttonde året i rad kom hela 304 nomineringar in till Äkta varas jury under hela 2022. Av dessa har sedan juryn valt ut fem finalister bland vilka allmänheten har kunnat rösta på sin ”favorit” på Äkta varas hemsida. Juryn bestod i år av bland annat Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson och kocken Sébastien Boudet.
LÄS OCKSÅ: Ultraprocessad mat inte bara en hälsofara – även en klimatfara
Årets finalister var dessa:
GB Glace Big pack vanilj: Lockar med nytt recept med lägre klimatavtryck, vilket innebär att man tagit bort huvudråvaran i form av mjölkprodukter och ersatt med vatten och ärtprotein. Utan att tydligt kommunicera detta på förpackningen. Dessutom innehåller glassen inte äkta vanilj, utan vanillin.
Nyckelbryggerier Cider med smak av lingon: En lingoncider helt fri från lingon, däremot innehåller den ”naturliga aromer” vars ursprung är okänt. Den röda färgen? Den kommer från bland annat svart morot.
Fazer Willja Oat for whipping: ”Havregrädden” innehåller bara en ynka procent havreextrakt. Resten är en bladning av härdat fett från raps och kokos.
Arla Keso protein: Innehåller bara 1 procent mer protein än Arlas ”vanliga” keso, 15 respektive 14 procent. Den sista procenten är tillsatt.
Bravo Röd apelsin: Innehåller främst äpple, inte röd apelsin/blodapelsin. Den apelsin som faktiskt finns i juicen är vanlig apelsin snarare än blodapelsin, som är det förpackningen gör sken av. För att få fram en röd färg ändå har man tillsatt en liten mängd aroniajuice.
LÄS OCKSÅ: Ekologisk mat minskar risken för cancer med 25 procent
Förkrossande ”seger”
Och sällan har väl en seger varit så förkrossande: GB Glace Big pack vanilj vann omröstningen med nära hälften av de 18 000 totala rösterna. Dessutom var det den produkt som fick flest nomineringar.
Vinnarmotiveringen från Äkta vara lyder:
”GB har bytt recept på sina klassiska Big pack, till ett med lägre klimatavtryck. Samtidigt har de tagit bort alla mjölkprodukter, som många nog förväntar sig att en glass som denna ska innehålla. Att så är fallet framgår endast om man granskar baksidan. Mjölkprodukterna har ersatts med bland annat vatten och ärtprotein. ’Kan innehålla mjölk’, står det komiskt men helt korrekt, efter ingrediensförteckningen.”
Bluffarna ändrar sig efteråt
Men det positiva är att antipriset och nomineringarna ändå för något gott med sig. Fler än hälften av de 21 produkter som har nominerats och vunnit de senaste fyra åren har nämligen ändrat sina produkter till att bli mindre ”bluffiga” efter att ha fått denna mindre smickrande uppmärksamhet i media.
Tips: recept på 5 hemgjorda glassar!
Vill du äta glass som är äkta och fri från konstiga tillsatser? Pröva något av våra recept på hälsosammare glass här på Kureras sajt!
Chokladglass med lönnsirap, valnötter och mörk choklad
Supersnabb kokosglass med mango eller körsbär
God raw glass: Magnum double caramel
Raw jordgubbsglasstårta utan mjölk och gluten
Föredrar du ändå att köpa din glass färdig kan vi rekommendera ”äkta glassar” med få och ekologiska råvaror, som Järna glass, Gute glass och Lilly & Hannas (som även är vegansk och glutenfri).
Av Carolina Eriksson