Det är vår. Solen skiner, värmen kommer och vi förväntas vara glada. Men ljuset kan vara så överväldigande att insidan inte hinner med. Att drabbas av oro och nedstämdhet på våren och inte kunna känna glädje är vanligare än vad man tror. I många länder är johannesört ett självklart och mjukare val av medicin när oron sprider sig. Effekten av johannesört kommer dessutom snabbt. Redan efter två veckor får du en gladare sinnesstämning.
Det är inte alla förunnat att kunna njuta av våren. När ljuset kommer brukar det betyda ny ork och energi. Men den som lider av årstidsbunden depression känner sig istället trött och initiativlös.
► Läs också: Johannesört utmanar SSRI-preparat vid psykisk ohälsa
Vårdepp – nej tack!
Många svenskar upplever att de blir lite tröttare under vår och höst men fem procent drabbas kraftigare och uppfyller samma kriterier som för en egentlig depression.
Att det kallas årstidsbundet beror på att det har med ljuset att göra. På våren beror det på att ljuset väller in och de kraftiga förändringarna gör att kropp och själ inte hinner med. När vi sedan vant oss vid värme och ljus och höstmörkret drar in – då sker samma sak i kroppen. Höstdepressioner är oftast svårare än den nedstämdhet som kommer på våren.
Varför vissa drabbas av nedstämdhet och håglöshet under våren och andra inte finns det ingen bra förklaring till. I länder runt ekvatorn förekommer dessa årstidsbundna depressioner nästan aldrig.
Humörhöjare som gör dig lättare till sinnet
Att sova bort oro och trötthet oavsett vilken årstid det handlar om hjälper sällan.
Men det finns ingen anledning att gå omkring och må dåligt när det i dag finns goda möjligheter till enkel, mild och naturlig behandling. Man kan till exempel ta hjälp av växtbaserade läkemedel med johannesört.
Lindrar redan inom ett par veckor
Johannesört lindrar oro och nedstämdhet och är en enkel och snabb hjälp till en gladare sinnesstämning. Många rapporterar att livet börjar kännas ljusare redan efter ett par veckor. Oro och nedstämdhet minskar men också de som varit deprimerade känner lättnad. Efter en månad har full effekt nåtts, visar flera av de studier som gjorts på örten.
► Läs också: Magnesium – för god hjärthälsa och bra humör
Ökar tillgängligheten av serotonin, noradrenalin och dopamin
Konventionell antidepressiv medicin som ett SSRI-preparat gör dig oftast sämre den första tiden och det brukar ta en månad innan en positiv förändring inträffar.
SSRI-preparat höjer enbart serotoninnivån medan johannesört ökar tillgängligheten av såväl serotonin som noradrenalin och dopamin.
En annan fördel med ett växtläkemedel med johannesört är att de ger få och milda biverkningar och därmed möjligheten till ett smidigare tillfrisknande.
Lika god effekt som SSRI-preparat
Ett bra exempel är växtläkemedlet Hypermin som togs fram av den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel och skiljer sig en del från andra johannesörtspreparat.
Vogels idé var att odla medicinalväxterna ekologiskt, skörda dem och framställa dem färska. På så sätt behölls effekten av de verksamma ämnena bättre jämfört med växter som torkades innan de blev till medicin.
Studier har visat att johannesört har lika god effekt och ibland bättre än SSRI-preparat vid lätt nedstämdhet, oro samt mild till måttlig depression.
► Läs också: Örterna som ökar välbefinnandet
En säker behandling för patienter med oro och nedstämdhet
En klinisk studie på det växtbaserade läkemedlet Hypermin, som gjordes i Schweiz 2007, visade till exempel att preparatet var en säker och bra behandling för patienter med oro, nedstämdhet och även för personer med mild till måttlig depression.
Besvären mer än halverades
I studien deltog 200 personer mellan 18 och 86 år, varav 143 var kvinnor. Den pågick under sex veckor och patienterna fick gradera svårigheterna före och efter behandlingen. De fick också gradera de fysiska åkommorna så som huvudvärk, sömnproblem, tryck över bröstet och magont. Alla symtom reducerade med 49-65 procent.
En ört som gjort comeback
Johannesört vinner allt mer terräng efter nästan ha blivit bortglömd. Johannesört har en påvisbar effekt och de milda biverkningarna gör att johannesört i dag blivit förstahandsvalet i flera länder i Europa, bland annat i Tyskland bland de patienter som lider av nedstämdhet och oro.
► Läs också: Må bra med saffran – en naturlig stämningshöjare
”Sinnesstämningen ökar”
Vilka de verksamma substanserna i johannesört är vet forskarna inte ännu, men man tror att det är den rödfärgade växtsaften hypericin som har störst effekt.
– Det kan finnas många substanser som bidrar till johannesörtens lugnande effekt. Den vi känner till är hypericin men vi vet att johannesört påverkar en rad olika enzymsystem i hjärnan vilket medför att vi känner oss lugna och avslappnade samtidigt som sinnesstämningen ökar, säger Andy Suter, forskningschef vid företaget Bioforce i Schweiz.
Värt att notera
Johannesört kan dock göra andra läkemedel mindre effektiva. Kontakta därför din läkare om du äter annan medicin.
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta Johannesört
Lider du av vårdepression?
En diagnos på en vårdepression har vissa kriterier är uppfyllda. Dessa är:
• Depressionen bör ha inträffat regelbundet efter varandra under minst två år och under en viss period av året.
• Depressionen skall försvinna efter ett tag.
• Den årstidsrelaterade depressionen bör ha uppstått flera gånger än andra typer av depressioner.
Teorier till varför vissa blir deppiga och andra inte
Det finns inte någon tydlig orsak till varför vissa drabbas av årstidsbundna depressioner. En anledning är att man kan ha fötts med en större sårbarhet för livet än andra. En annan orsak kan vara stress i samband med svåra livshändelser en speciell tid på året. En tredje teori är att en kemisk obalans har uppstått i hjärnan. Serotoninbrist gör att kommunikationen mellan olika hjärnceller försämras vilket leder till att man inte mår bra.
Överproduktion av sömnhormonet melatonin gör att du känner dig trött.
Fakta johannesört
2005 gjordes två metaanlayser på Johannesört där 26 respektive 37 studier ingick. Totalt 5 000 patienter deltog och analyserna visade att johannesört var lika effektiv som antidepressiv medicin vid lätt och måttlig depression. Samma år jämfördes Johannesört med SSRI-preparatet paroxetin och den studien bekräftade att Johannesört var lika effektivt men hade färre biverkningar. Några år tidigare tittade man på äldre antidepressiv medicin och den studien visade att Johannesört hade bättre effekt och mindre biverkningar.
Att ett Johannesörtpreparat som Hypermin verkar snabbare än ett SSRI-preparat talar för växtläkemedlets fördel, likaså de få och milda biverkningarna. Johannesört i kombination med livsstilsförändringar som daglig motion, regelbundna måltider, näringsrik kost och en normal dygnsrytm är sannolikt en lyckosam och framkomlig väg för de som drabbats av psykisk ohälsa.