Hon började med raw food utan att veta vad hon egentligen gav sig in på – men det blev kärlek vid första ögonkastet. Här berättar raw food-inspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz om hur kosten kan förändra ens liv.
Det var för drygt tio år sedan som Erica spenderade tio veckor hos sin släkt i USA. Hon hade inga planer på att ansluta sig till kusinernas annorlunda kosthållning som hon visste bestod av rå mat. Hon såg framför sig att de överlevde på groddar och skulle vara magra och utmärglade.
– Men jag kunde inte ha haft mer fel! Det var exakt tvärtom. När jag kom till USA möttes jag av en familj som strålade av hälsa. De var fulla med energi och verkade må väldigt bra.
Släktingarnas diskbänk dignade av solmogna tomater, flera kilo apelsiner och grön avokado.
– Det blev kärlek vid första ögonkastet. Jag började genast äta som mina släktingar. Från en dag till en annan blev jag raw food-frälst, konstaterar Erica.
► Läs också: 7 frågor och svar om raw food
► Läs också: Raw chokladtårta med smak av banankola
Ger maximalt med näring
Enkelt förklarat är raw food mat som inte hettas upp över 42 grader. Syftet är att man då får ut maximalt med näring av maten genom att alla enzymer, vitaminer, mineraler och näringsämnen finns kvar.
– Maten består mestadels av grönsaker, frukt, rotsaker, bär, alger, bönor, fröer, nötter, vissa sädesslag, kallpressade oljor, örter, vetegräs och superfoods, förklarar hon.
► Läs också: Därför ska du äta nässlor
Raw food – mer än bara mat
Idag är Erica 38 år och raw food är inte bara mat, det är ett sätt att leva för henne. Med sitt företag Raw food by Erica arbetar hon både som föreläsare, raw food-inspiratör och författare.
– Raw food by Erica kom till för att jag vill sprida den kosten till andra människor, utan pekpinnar och rädsla för att göra fel. Min tanke med raw food är att följa det som känns bra och rätt för mig i detta nu.
”Trodde jag åt nyttigt innan och att det var normalt att ha svullen mage”
Erica äter inte bara raw food. Hon vill leva utan hets och panik och äter ibland ett varmt, tillagat mål mat om hon känner att kroppen vill ha det. Men med raw food-kost har hon genomgått många förändringar, både kroppsligt och mentalt.
– De där första veckorna med raw food i USA hände jättemycket med kroppen. Jag trodde att jag åt nyttigt innan och att det var normalt att ha krämpor och svullen mage. Nu vet jag att det inte behöver vara så.
► Läs också: Bättre mage med probiotika
Lugn mage och viktnedgång
Den första veckan uppstod detox-symptom. Hon fick huvudvärk och blev trött. Men andra veckan började det hända saker; Ericas blodsocker stabiliserades, magen lugnade ned sig, hon gick ned några kilo i vikt och kände en helt ny energi och glädje.
– Om man alltid har lite ont i magen eller problem med tarmen så kan man inte leva livet fullt ut. Det var fantastiskt att få känna att kroppen och huvudet mådde riktigt bra.
► Läs också: Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg
Har inte längre någon mensvärk
Mycket har hänt sedan raw food-premiären. Erica berättar att hon förr hade svår mensvärk, men att hon idag knappt känner av den alls. Innan hon ändrade kosten brukade hon känna sig svullen och vätskefylld på morgnarna, men det var länge sedan nu.
– Min kropp mår bra av den här rena, ekologiska maten. Det är råvaror som inte irriterar kroppen eller belastar den. Det skapar en slags klarhet i både kropp och tanke. Man kanske tror att man bara ändrar kosten, men det blir så mycket mer. Raw food tar mig med på en spirituell resa varje dag. Jag fascineras mest av hur den här maten påverkar mig mentalt.
► Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”
Går att applicera raw livsstil även i en social vardag
Om Erica bara äter 50 procent raw food känner hon genast av en trötthet och brist på energi. Men hon menar att det inte alltid är lätt att äta hundra procent raw, framförallt inte om man inte vill göra avkall på det sociala livet.
– Om jag är bortbjuden brukar jag erbjuda att ta med mig desserter. Vad gäller huvudmålet kan man oftast plocka bort vissa delar eller be om en stor grönsallad.
► Läs också: Raw citroncheesecake med mangoglasyr
”Man måste välja själv”
Att göra individuella val inom kosten är viktigt, enligt Erica. Hon säger att någon kanske väljer att byta ut ett mål till raw food per dag, medan en annan kanske vill byta ut godis och desserter till raw.
– Man kan välja raw food av flera anledningar. Jag träffar många som vill gå ned i vikt, vill äta renare, som har sjukdomsbesvär eller känner sig slöa och energilösa. Man måste hitta sin anledning och göra de kostval som passar en själv och sin livsstil.
► Läs också – Rawfoodfamiljen: ”Varje munsbit ska vara fullproppad med näring”
För många funkar 50 procent raw
När Erica började sin resa med raw food i Sverige var det relativt okänt. Sedan dess har det växt från något som verkar krångligt och udda till en trend som tycks vara här för att stanna.
– Raw food är enkelt och jag tror att fler och fler förstår att man inte måste leva raw fullt ut. Många mår bra av att köra 50 procent raw. Ju renare man äter, ju mer lär man känna sin kropp. Jag upplever det som att det uppstår ett brus i kroppen av kolhydrater, snabbmat och koffein. Om man kan minska det där bruset och därmed belastningen så förstår man vad kroppen vill ha.
► Läs också: 19 kolhydratsnåla alternativ till pasta, potatis och ris
Göra val utifrån var man befinner sig i livet
Erica har två barn, en sjuåring och en liten på bara ett halvår. Som tvåbarnsmamma finns inte tiden att göra en grön juice varje morgon. Därför tycker Erica att man måste se till vart man befinner sig i livet och göra val utefter det.
– För att jag ska må bra måste jag hitta en balans mellan olika delar i mitt liv. Nu är jag mammaledig och hinner inte plocka blåbär i två timmar. Det gäller att se vad man faktiskt kan göra. Då får jag plocka några blad i trädgården och göra en enkel smoothie istället.
► Läs också: Nyttigheter till din smoothie
Passion för jobbet
I sin egen hektiska vardag tror hon att kosten spelar en stor roll för att hon ska orka. Att maten ger henne mycket energi är nödvändigt för att hon ska lyckas hålla alla bollar i luften. När hon känner behov av en paus tar hon helst en tur i skogen eller yogar.
– Att arbeta så kreativt och mycket kräver en viss kärlek till det jag gör. Det här är min passion och därför är det nästan alltid roligt. Sedan kräver mitt jobb många timmar i köket och där får jag energi. För mig är maten ett verktyg som ger mig kraft och styrka – och en förmåga att vara mer inkännande gentemot både mig själv och mot andra.
► Läs också: Därför ska du äta chlorella
Av Emma V Larsson
Fakta ”Raw food- Erica”
Namn: Erica Palmcrantz Aziz
Ålder: 38 år
Bor: Göteborg
Gör: Raw food-inspiratör och kokboksförfattare