Tillskott med rosenrot utmanar antidepressiva mediciner vid depression. Det visar en ny studie från USA.
Amerikanska forskare jämförde det svenska rosenrotsextraktet SHR-5 med Sertralin och fann att patienter med mild till måttlig depression fick bättre hjälp. Svåra biverkningar försämrade resultatet för den konventionella medicinen. Studien har väckt stort intresse i amerikansk media.
Läs också: Mer ork och mindre oro med rosenrot
Tolererades bättre
Vid en ny randomiserad placebokontrollerad studie, utförd vid Perelman School of Medicine på universitetet i Pennsylvania, utvärderades den relativa säkerheten och effekten av rosenrot kontra SSRI-preparatet sertralin för behandling av mild till måttlig depression. Det visade sig att även om rosenrot, jämfört med sertralin, gav en lägre antidepressiv effekt innebar det samtidigt betydligt färre biverkningar och tolererades bättre.
Många unga drabbas
Omkring en halv miljon svenskar antas lida av mild till måttlig depression. Antalet drabbade ökar ständigt och bland dessa växer andelen ungdomar. Konventionella SSRI-preparat i all ära men innan man tar till detta ”tyngre artilleri” kan det vara värt att prova hjälp i naturlig form. Biverkningsfria sådana, vilket många ser som en fördel eftersom just biverkningarna för vissa kan vara så starka att en del väljer att avbryta behandlingen i förtid.
Läs också – Ny studie: Cashewnötter lika effektivt som Prozac
SSRI gav sexuella problem
När den antidepressiva effekten mellan SHR-5 och Sertralin jämfördes blev SHR-5:s resultat nästan lika bra men med få eller inga biverkningar. Patienterna som tog SHR-5 hade 1,4 gånger större chans att må bättre medan patienter med Sertralin hade 1,9 gånger större chans till förbättring men patienterna som fick Sertralin fick kraftiga biverkningar som sexuella problem och illamående.
De 57 försökspersonerna fick under 12 veckor antingen rosenrotsextrakt, sertralin, eller placebo. Förändringar under denna tid undersöktes med hjälp av mixade effektmodeller och analyserades sedan.
”Liknande terapeutiska effekter”
Resultaten tyder på att rosenrot, även om det är mindre effektivt än sertralin, på grund av sin låga risk kan vara ett mer gynnsamt alternativ för personer för mild till måttlig depression.
”Vår hypotes är att R. rosea skulle ha liknande terapeutiska effekter som sertralin, men med färre biverkningar,” skriver forskarna i rapporten.
Läs också: Få energin, lusten och orken tillbaka – med adaptogener
Färre biverkningar
Rosenrotextraktet SHR-5 finns till exempel i det traditionellt växtbaserade läkemedlet Arctic Root.
– Resultaten visade att växtbaserad medicin kan ha potential att behandla patienter med depression speciellt de som inte tål konventionella antidepressiva mediciner på grund av dess biverkningar. Men större studier behövs för att till fullo utvärdera nyttan av rosenrot jämfört med konventionella antidepressiva medel, säger Jun J. Mao, läkare och docent i allmänmedicin, vid universitetet i Pennsylvania som lett studien.
Studien leddes och sponsrades av ledd och sponsrad av National Institutes of Health (NIH) i USA
Av Isabelle Hedander