Ekologisk livsmedelsproduktion är bättre för hälsan och bör prioriteras.
Det konstaterar en europeisk forskargrupp som på uppdrag av ett EU-parlamentsutskott har sammanställt den forskning som finns kring ekologisk livsmedelsproduktion.
Den grupp europeiska forskare som på uppdrag av ett EU-parlamentsutskott har sammanställt allt det forskningsmaterial som finns kring ekologisk livsmedelsproduktion konstaterar nu att den ekologiska maten har vissa fördelar för vår hälsa. Därmed knäpper de skeptikerna på näsan.
I sin rapport till parlamentet rekommenderar nu forskargruppen att vissa typer av ekoproduktion hädanefter bör prioriteras. De rekommenderar även att man bör försöka använda några av metoderna inom konventionellt jordbruk.
► Läs också: WHO-rapport: Kemikalier orsaken till flera av våra folksjukdomar
Mindre bekämpningsmedel och antibiotika innebär hälsofördelar
Det är framför allt i ekometoder som innebär en restriktiv användning av antibiotika och bekämpningsmedel som forskarna ser hälsofördelar. Detta då man minskar risken för att bakterier utvecklar antibiotikaresistens samt att konsumenter i mindre utsträckning utsätts för skadliga kemiska ämnen. Samtidigt ser forskarna inte tillräckligt stora skillnader – till exempel när det gäller näringsämnen – mellan konventionell och ekologisk mat för att kunna föredra det ena över det andra.
Besprutade livsmedel pekas ut som stor bov för europeiska grödor
Särskilt pekar forskarna ut besprutade livsmedel ut som en riktig bov i rapporten, där de menar att integrerat växtskydd bör föredras.
– Exponeringen för vissa kemiska bekämpningsmedel tycks vara högre i Europa än i USA, där tre större forskningsstudier har dokumenterat att barns hjärnfunktioner blivit nedsatta om modern under graviditeten utsatts för förhöjda halter av kemiska bekämpningsmedel. Vi bör inte riskera våra barns hjärnfunktioner på grund av några kortsiktiga fördelar i livsmedelsproduktionen, säger professor Phillippe Grandjean från Syddansk universitet, en av medförfattarna till studien, rapporterar det kommersiella branschnätverket Food-Supply.
► Läs också: Sveriges vanligaste bekämpningsmedel återkallas
Får i oss många gifter via importerade frukter och grönsaker
Axel Mie, forskarassistent vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Karolinska institutet, har koordinerat arbetet i rapporten. Han menar att det är bra att Sverige redan har en relativt sträng syn på användningen av både bekämpningsmedel och antibiotika. Enligt honom utsätts vi dock fortfarande för några av de mer oroande bekämpningsmedlen genom den stora mängden importerat frukt och grönt.
► Läs också: Åtgärden som ska minska dioxinmängden i ekoägg
Rapportens förslag till lösningar
Bland rapportens förslag till lösningar syns bland annat:
– stöd till ekologiskt jordbruk genom investeringar i bland annat forskning och utveckling
– stöd till hållbara mönster inom matkonsumtion eller en intensifiering av EU:s politik för matsäkerhet.
Rapporten kan läsas i sin helhet här.
Relaterad läsning?
• Svensk media misstolkade dansk studie om effekten av ekologiskt
• 10 anledningar till varför eko är mest reko
• Ny studie: Hormonstörande ämne minskar mäns fertilitet
• Nu införs nya regler mot antibiotika i kött
• Ekologisk mat halverar risken för missbildning hos pojkar
• Danska barn har ”alarmerande” höga halter bekämpningsmedel
• Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinsons sjukdom
• Livsmedelsverket: ”Antibiotikaresistens – vår tids största folkhälsoproblem”
• De detoxade hemmet på kemikalier – och sonen blev frisk
• Bekämpningsmedel sitter kvar i kroppen
• Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska!
• Bekämpningsmedel i 87 procent av frukterna i fruktkorgen
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Sänker kognitiv förmåga och IQ
Hormonstörande kemikalier (som finns bland annat i bekämpningsmedel, olika plaster, livsmedelsförpackningar, möbler, leksaker, kosmetika och byggmaterial) kostar skyhöga samhällskostnader på över en biljon om året, eller 1,23 procent av EU:s BNP, – och det bara i EU-länderna. Plus många negativa hälsoeffekter – som sannolika samband med tillstånd som ADHD, autism, fetma, diabetes typ 2, nedsatt IQ och manlig infertilitet. Så ser kvittot för användningen av hormonstörande ämnen ut.
Det framgår av omfattande forskningsstudie från 2015 där 18 framstående forskare har undersökt de hälsoeffekter och kostnader som kan tillskrivas användningen av hormonstörande ämnen inom EU.
De verkliga kostnaderna kan vara högre. Detta eftersom den gjorda studien, trots sin storlek, enbart omfattar de ämnen där forskarna är mest säkra på ett orsakssamband med hormonstörningar: nämligen effekterna av flamskyddsmedlen PBDE och insektsbekämpningsmedlen organofosfater på människors IQ, samt funktionsnedsättningar relaterade därtill. Forskarna meddelade att en bredare analys skulle ha höjt deras beräkning av samhällskostnaderna. Läs mer: Hormonstörande kemikalier kostar EU 157 miljarder euro om året