Torra ögon

Havtornsolja hjälpte Helgas torra ögon

Fakta

Namn: Helga Haasum
Ålder: 73 år.
Bor: I lägenhet i Västerås.
Yrke: Lärare i svenska för invandrare.
Familj: Två vuxna barn, en dotter som bor i Uppsala och en son i Stockholm.
Intressen: Att läsa, helst skönlitteratur och varje år en eller flera böcker av den senaste nobelpristagaren i litteratur.
Gör för att hålla sig pigg och frisk: Lever ett aktiv liv och motionerar varje dag. Cyklar, promenerar eller tränar styrketräning. Äter vegetariskt och håller huvudet igång
med läsning. Tycker om att gå på teater och konstutställningar.

Helga Haasum besvärades av torra ögon i flera år. När hon läste om att havtornsolja kan återfukta torra slemhinnor bestämde hon sig för att prova ett kosttillskott med den läkande oljan. Det tog två månader innan effekten kom och nu har Helga varit bra i sina ögon i flera år. En bonuseffekt är att slemhinnorna i mun och underliv inte heller är torra nuförtiden.

För åtta år sedan gick Helga Haasum, 73 år, i pension. Hon har jobbat som lärare och undervisat högstadieelever i framförallt tyska och svenska. Som nybliven pensionär bestämde hon sig för att åka ut och resa.
– Bland annat hade jag fått kontakt med en barndomsvän i Österrike så jag spenderade en hel del tid där men jag reste även till andra länder, berättar Helga.
Efter att ha varit ledig i ett år började Helga längta tillbaka till yrkeslivet igen. Hon saknade inte bara att undervisa utan även den sociala kontakten med elever och kollegor.
– De senaste åren har jag undervisat i svenska för invandrare under höstterminerna. Det har passat mig bra att arbeta under hösten för den årstiden är jag inte så värst förtjust i. Att vara ledig under vår och sommar har däremot känts skönt, säger Helga.

LÄS OCKSÅ: Maria Luisa led av Sjögrens syndrom – blev hjälpt av havtornsolja

Motionerar varje dag
Att sköta sin hälsa är viktigt för Helga. Hon rör på sig varje dag och när hon arbetar så cyklar hon fram och tillbaka till jobbet. Blir det inte en cykeltur eller en långpromenad så går Helga till gymmet och kör styrketräning. Det är något som hon börjat med efter pensionen och en aktivitet som Helga mår bra av.
Sedan många år tillbaka är Helga vegetarian. Det började med att hennes dotter valde att lägga om kosten och då lärde sig Helga laga vegetarisk mat.
– För 25-30 år sedan var det ovanligt med vegetarianer. Det vart krångligt när jag blev bortbjuden. Ofta serverade man mig en rå grönsakssallad och inget annat. I dag är vegetariskt på mode och det är roligt för det finns många spännande och smakrika rätter. Jag äter fisk ibland men när jag lagar själv så blir det nästan alltid helt vegetariskt. På lunchen i skolan brukar jag äta yoghurt eller något annat lättare. Mitt huvudmål är alltid middagen som jag lägger ner tid på att tillaga, säger hon.
För en lärare som Helga är det lika viktigt att träna hjärnan och stimulera sinnen som att träna kroppen.
– Jag tycker om att gå på teater och konstutställningar. Jag läser mycket, helst skönlitteratur och jag har alltid en bok vid sängbordet som jag läser varje kväll innan jag somnar, säger Helga.

Helga Haasum

Helga Haasum. Foto: Foto Friberg

 

Havtornsolja återfuktar slemhinnorna
För några år sedan fick Helga en inflammation i ögonen och fick byta ut linserna till glasögon, något hon helst ville undvika men eftersom hon är både närsynt och astigmatisk så är hon tvungen att ha glasögon. När inflammationen i ögonen hade läkt ut mådde ögonen bra i många år, men för drygt två år sedan blev Helgas ögon grusiga och torra. Irritationen ville inte försvinna. Men av en tillfällighet läste Helga om Membrasin, ett kosttillskott som inte bara återfuktar torra ögon utan också ger fukt till torra slemhinnor i mun och underliv.
– Jag hade ingenting att förlora så jag bestämde mig för att prova. Jag följde anvisningarna på förpackningen och tog fyra tabletter tills jag märkte att effekten kom. Det tog nog nästan två månader innan jag märkte skillnad men då var den också markant. Då trappade jag ner dosen och nu tar jag en kapsel om dagen. Mina ögon mår hur bra som helst. Dessutom är jag inte torr i munnen längre och mina slemhinnor i underlivet har mått mycket bättre av tillskottet, säger Helga.

LÄS OCKSÅ: Så fick Isabelle hjälp mot sina torra ögon

Skeptisk till att börja med
Havtornsolja består av flera olika fettsyror, men det är framför allt omega-7 som återfuktar slemhinnorna. Havtornsbären är rika på E-vitamin och karotenoider, varav den sistnämnda kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. En av A–vitaminets uppgifter är att se till att slemhinnorna fungerar så bra som möjligt. Det finns också slemhinnor i luftvägarna, mage-tarmsystemet och urinvägarna som även de mår bra av havtornsoljans smörjande funktion.
– Jag var lite skeptisk att börja med Membrasin men jag bestämde mig för att ge det en chans och det är jag glad för. Att få ordning på ögonen var ju huvudproblemet men jag är lika nöjd över att framförallt torrheten i underlivet är borta. Det har stor betydelse för livskvalitet och välbefinnande, säger Helga.
Det är vanligt att man redan i 35-40 års ålder kan få problem med torra slemhinnor och det ökar i takt med stigande ålder. Forskning vid Åbo universitet i Finland har resulterat i att Membrasin har ett patenterat extrakt som utvinns ur hela havtornsbär där både fruktkött och de fettsyrarika kärnorna tas tillvara. När extraktet framställ görs det vid en låg temperatur som är syrefri för att de känsliga ämnena inte ska oxidera eller skadas av värme.

LÄS OCKSÅ: Havtornsolja för torra ögon!

Inte varit förkyld på flera år
Helga använder fortfarande glasögon även om ögonen inte längre är irriterade. Hon fick en liten ärrbildning i ena ögat efter att inflammationen läkt ut.
– Nu vill jag inte sluta med havtornsoljan eftersom den har så bra effekt. Något som jag också lagt märke till är att jag knappt varit förkyld sedan jag började med tillskottet. Däremot vet jag inte om det finns något samband eller om det bara är en tillfällighet, säger Helga.
Men oavsett om det hänger ihop eller inte så fungerar havtornsoljan där den ska och Helga känner sig lycklig lottad som är frisk och kan välja att fortsätta jobba, trots att hon är 73 år.
– Jag har inte bestämt mig hur många år till jag kommer att undervisa. Men jag är inte en person som sitter ensam hemma och tittar på TV. Jag gillar att träffa människor och tror att det är viktigt att göra saker som är roligt för att må bra. I år vill jag resa och den första resan går till Kanarieöarna tillsammans med mitt barnbarn, säger Helga.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Helga Haasum
Ålder: 73 år.
Bor: I lägenhet i Västerås.
Yrke: Lärare i svenska för invandrare.
Familj: Två vuxna barn, en dotter som bor i Uppsala och en son i Stockholm.
Intressen: Att läsa, helst skönlitteratur och varje år en eller flera böcker av den senaste nobelpristagaren i litteratur.
Gör för att hålla sig pigg och frisk: Lever ett aktiv liv och motionerar varje dag. Cyklar, promenerar eller tränar styrketräning. Äter vegetariskt och håller huvudet igång
med läsning. Tycker om att gå på teater och konstutställningar.

Hur fungerar det?

Vi har slemhinnor på många ställen i kroppen. Matsmältningssystemet skyddas av slemhinnor. Vi har dem i näsa, luftrör och mun och även i urinvägarna. Många människor, såväl kvinnor som män, lider till exempel av torra och kliande ögon, problem med urinvägar och inte minst muntorrhet.
I ett flertal studier har behandling med Membrasin visat ge mycket goda resultat på torra slemhinnor, bland annat i ögon, mun- och svalg, i övre luftvägarna samt slidan. Ett dagligt intag motverkar även torr hud och eksem, framför allt atopiskt eksem.

I ett flertal vetenskapliga publikationer har man konstaterat att Co2-extraktion, som tillämpas vid tillverkningen av havtorns-oljan i Membrasin, ger högre halter av hälsosamma växtsteroler, antioxidanter och vitaminer, jämfört med oljor som utvinns genom kallpressning eller extraktion med hexan.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.