Torra ögon

Havtornsolja hjälpte Helgas torra ögon

Fakta

Namn: Helga Haasum
Ålder: 73 år.
Bor: I lägenhet i Västerås.
Yrke: Lärare i svenska för invandrare.
Familj: Två vuxna barn, en dotter som bor i Uppsala och en son i Stockholm.
Intressen: Att läsa, helst skönlitteratur och varje år en eller flera böcker av den senaste nobelpristagaren i litteratur.
Gör för att hålla sig pigg och frisk: Lever ett aktiv liv och motionerar varje dag. Cyklar, promenerar eller tränar styrketräning. Äter vegetariskt och håller huvudet igång
med läsning. Tycker om att gå på teater och konstutställningar.

Helga Haasum besvärades av torra ögon i flera år. När hon läste om att havtornsolja kan återfukta torra slemhinnor bestämde hon sig för att prova ett kosttillskott med den läkande oljan. Det tog två månader innan effekten kom och nu har Helga varit bra i sina ögon i flera år. En bonuseffekt är att slemhinnorna i mun och underliv inte heller är torra nuförtiden.

För åtta år sedan gick Helga Haasum, 73 år, i pension. Hon har jobbat som lärare och undervisat högstadieelever i framförallt tyska och svenska. Som nybliven pensionär bestämde hon sig för att åka ut och resa.
– Bland annat hade jag fått kontakt med en barndomsvän i Österrike så jag spenderade en hel del tid där men jag reste även till andra länder, berättar Helga.
Efter att ha varit ledig i ett år började Helga längta tillbaka till yrkeslivet igen. Hon saknade inte bara att undervisa utan även den sociala kontakten med elever och kollegor.
– De senaste åren har jag undervisat i svenska för invandrare under höstterminerna. Det har passat mig bra att arbeta under hösten för den årstiden är jag inte så värst förtjust i. Att vara ledig under vår och sommar har däremot känts skönt, säger Helga.

LÄS OCKSÅ: Maria Luisa led av Sjögrens syndrom – blev hjälpt av havtornsolja

Motionerar varje dag
Att sköta sin hälsa är viktigt för Helga. Hon rör på sig varje dag och när hon arbetar så cyklar hon fram och tillbaka till jobbet. Blir det inte en cykeltur eller en långpromenad så går Helga till gymmet och kör styrketräning. Det är något som hon börjat med efter pensionen och en aktivitet som Helga mår bra av.
Sedan många år tillbaka är Helga vegetarian. Det började med att hennes dotter valde att lägga om kosten och då lärde sig Helga laga vegetarisk mat.
– För 25-30 år sedan var det ovanligt med vegetarianer. Det vart krångligt när jag blev bortbjuden. Ofta serverade man mig en rå grönsakssallad och inget annat. I dag är vegetariskt på mode och det är roligt för det finns många spännande och smakrika rätter. Jag äter fisk ibland men när jag lagar själv så blir det nästan alltid helt vegetariskt. På lunchen i skolan brukar jag äta yoghurt eller något annat lättare. Mitt huvudmål är alltid middagen som jag lägger ner tid på att tillaga, säger hon.
För en lärare som Helga är det lika viktigt att träna hjärnan och stimulera sinnen som att träna kroppen.
– Jag tycker om att gå på teater och konstutställningar. Jag läser mycket, helst skönlitteratur och jag har alltid en bok vid sängbordet som jag läser varje kväll innan jag somnar, säger Helga.

Helga Haasum

Helga Haasum. Foto: Foto Friberg

 

Havtornsolja återfuktar slemhinnorna
För några år sedan fick Helga en inflammation i ögonen och fick byta ut linserna till glasögon, något hon helst ville undvika men eftersom hon är både närsynt och astigmatisk så är hon tvungen att ha glasögon. När inflammationen i ögonen hade läkt ut mådde ögonen bra i många år, men för drygt två år sedan blev Helgas ögon grusiga och torra. Irritationen ville inte försvinna. Men av en tillfällighet läste Helga om Membrasin, ett kosttillskott som inte bara återfuktar torra ögon utan också ger fukt till torra slemhinnor i mun och underliv.
– Jag hade ingenting att förlora så jag bestämde mig för att prova. Jag följde anvisningarna på förpackningen och tog fyra tabletter tills jag märkte att effekten kom. Det tog nog nästan två månader innan jag märkte skillnad men då var den också markant. Då trappade jag ner dosen och nu tar jag en kapsel om dagen. Mina ögon mår hur bra som helst. Dessutom är jag inte torr i munnen längre och mina slemhinnor i underlivet har mått mycket bättre av tillskottet, säger Helga.

LÄS OCKSÅ: Så fick Isabelle hjälp mot sina torra ögon

Skeptisk till att börja med
Havtornsolja består av flera olika fettsyror, men det är framför allt omega-7 som återfuktar slemhinnorna. Havtornsbären är rika på E-vitamin och karotenoider, varav den sistnämnda kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. En av A–vitaminets uppgifter är att se till att slemhinnorna fungerar så bra som möjligt. Det finns också slemhinnor i luftvägarna, mage-tarmsystemet och urinvägarna som även de mår bra av havtornsoljans smörjande funktion.
– Jag var lite skeptisk att börja med Membrasin men jag bestämde mig för att ge det en chans och det är jag glad för. Att få ordning på ögonen var ju huvudproblemet men jag är lika nöjd över att framförallt torrheten i underlivet är borta. Det har stor betydelse för livskvalitet och välbefinnande, säger Helga.
Det är vanligt att man redan i 35-40 års ålder kan få problem med torra slemhinnor och det ökar i takt med stigande ålder. Forskning vid Åbo universitet i Finland har resulterat i att Membrasin har ett patenterat extrakt som utvinns ur hela havtornsbär där både fruktkött och de fettsyrarika kärnorna tas tillvara. När extraktet framställ görs det vid en låg temperatur som är syrefri för att de känsliga ämnena inte ska oxidera eller skadas av värme.

LÄS OCKSÅ: Havtornsolja för torra ögon!

Inte varit förkyld på flera år
Helga använder fortfarande glasögon även om ögonen inte längre är irriterade. Hon fick en liten ärrbildning i ena ögat efter att inflammationen läkt ut.
– Nu vill jag inte sluta med havtornsoljan eftersom den har så bra effekt. Något som jag också lagt märke till är att jag knappt varit förkyld sedan jag började med tillskottet. Däremot vet jag inte om det finns något samband eller om det bara är en tillfällighet, säger Helga.
Men oavsett om det hänger ihop eller inte så fungerar havtornsoljan där den ska och Helga känner sig lycklig lottad som är frisk och kan välja att fortsätta jobba, trots att hon är 73 år.
– Jag har inte bestämt mig hur många år till jag kommer att undervisa. Men jag är inte en person som sitter ensam hemma och tittar på TV. Jag gillar att träffa människor och tror att det är viktigt att göra saker som är roligt för att må bra. I år vill jag resa och den första resan går till Kanarieöarna tillsammans med mitt barnbarn, säger Helga.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Helga Haasum
Ålder: 73 år.
Bor: I lägenhet i Västerås.
Yrke: Lärare i svenska för invandrare.
Familj: Två vuxna barn, en dotter som bor i Uppsala och en son i Stockholm.
Intressen: Att läsa, helst skönlitteratur och varje år en eller flera böcker av den senaste nobelpristagaren i litteratur.
Gör för att hålla sig pigg och frisk: Lever ett aktiv liv och motionerar varje dag. Cyklar, promenerar eller tränar styrketräning. Äter vegetariskt och håller huvudet igång
med läsning. Tycker om att gå på teater och konstutställningar.

Hur fungerar det?

Vi har slemhinnor på många ställen i kroppen. Matsmältningssystemet skyddas av slemhinnor. Vi har dem i näsa, luftrör och mun och även i urinvägarna. Många människor, såväl kvinnor som män, lider till exempel av torra och kliande ögon, problem med urinvägar och inte minst muntorrhet.
I ett flertal studier har behandling med Membrasin visat ge mycket goda resultat på torra slemhinnor, bland annat i ögon, mun- och svalg, i övre luftvägarna samt slidan. Ett dagligt intag motverkar även torr hud och eksem, framför allt atopiskt eksem.

I ett flertal vetenskapliga publikationer har man konstaterat att Co2-extraktion, som tillämpas vid tillverkningen av havtorns-oljan i Membrasin, ger högre halter av hälsosamma växtsteroler, antioxidanter och vitaminer, jämfört med oljor som utvinns genom kallpressning eller extraktion med hexan.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

 

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.