Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Torra ögon

Havtornsolja hjälpte Helgas torra ögon

Fakta

Namn: Helga Haasum
Ålder: 73 år.
Bor: I lägenhet i Västerås.
Yrke: Lärare i svenska för invandrare.
Familj: Två vuxna barn, en dotter som bor i Uppsala och en son i Stockholm.
Intressen: Att läsa, helst skönlitteratur och varje år en eller flera böcker av den senaste nobelpristagaren i litteratur.
Gör för att hålla sig pigg och frisk: Lever ett aktiv liv och motionerar varje dag. Cyklar, promenerar eller tränar styrketräning. Äter vegetariskt och håller huvudet igång
med läsning. Tycker om att gå på teater och konstutställningar.

Helga Haasum besvärades av torra ögon i flera år. När hon läste om att havtornsolja kan återfukta torra slemhinnor bestämde hon sig för att prova ett kosttillskott med den läkande oljan. Det tog två månader innan effekten kom och nu har Helga varit bra i sina ögon i flera år. En bonuseffekt är att slemhinnorna i mun och underliv inte heller är torra nuförtiden.

För åtta år sedan gick Helga Haasum, 73 år, i pension. Hon har jobbat som lärare och undervisat högstadieelever i framförallt tyska och svenska. Som nybliven pensionär bestämde hon sig för att åka ut och resa.
– Bland annat hade jag fått kontakt med en barndomsvän i Österrike så jag spenderade en hel del tid där men jag reste även till andra länder, berättar Helga.
Efter att ha varit ledig i ett år började Helga längta tillbaka till yrkeslivet igen. Hon saknade inte bara att undervisa utan även den sociala kontakten med elever och kollegor.
– De senaste åren har jag undervisat i svenska för invandrare under höstterminerna. Det har passat mig bra att arbeta under hösten för den årstiden är jag inte så värst förtjust i. Att vara ledig under vår och sommar har däremot känts skönt, säger Helga.

LÄS OCKSÅ: Maria Luisa led av Sjögrens syndrom – blev hjälpt av havtornsolja

Motionerar varje dag
Att sköta sin hälsa är viktigt för Helga. Hon rör på sig varje dag och när hon arbetar så cyklar hon fram och tillbaka till jobbet. Blir det inte en cykeltur eller en långpromenad så går Helga till gymmet och kör styrketräning. Det är något som hon börjat med efter pensionen och en aktivitet som Helga mår bra av.
Sedan många år tillbaka är Helga vegetarian. Det började med att hennes dotter valde att lägga om kosten och då lärde sig Helga laga vegetarisk mat.
– För 25-30 år sedan var det ovanligt med vegetarianer. Det vart krångligt när jag blev bortbjuden. Ofta serverade man mig en rå grönsakssallad och inget annat. I dag är vegetariskt på mode och det är roligt för det finns många spännande och smakrika rätter. Jag äter fisk ibland men när jag lagar själv så blir det nästan alltid helt vegetariskt. På lunchen i skolan brukar jag äta yoghurt eller något annat lättare. Mitt huvudmål är alltid middagen som jag lägger ner tid på att tillaga, säger hon.
För en lärare som Helga är det lika viktigt att träna hjärnan och stimulera sinnen som att träna kroppen.
– Jag tycker om att gå på teater och konstutställningar. Jag läser mycket, helst skönlitteratur och jag har alltid en bok vid sängbordet som jag läser varje kväll innan jag somnar, säger Helga.

Helga Haasum

Helga Haasum. Foto: Foto Friberg

 

Havtornsolja återfuktar slemhinnorna
För några år sedan fick Helga en inflammation i ögonen och fick byta ut linserna till glasögon, något hon helst ville undvika men eftersom hon är både närsynt och astigmatisk så är hon tvungen att ha glasögon. När inflammationen i ögonen hade läkt ut mådde ögonen bra i många år, men för drygt två år sedan blev Helgas ögon grusiga och torra. Irritationen ville inte försvinna. Men av en tillfällighet läste Helga om Membrasin, ett kosttillskott som inte bara återfuktar torra ögon utan också ger fukt till torra slemhinnor i mun och underliv.
– Jag hade ingenting att förlora så jag bestämde mig för att prova. Jag följde anvisningarna på förpackningen och tog fyra tabletter tills jag märkte att effekten kom. Det tog nog nästan två månader innan jag märkte skillnad men då var den också markant. Då trappade jag ner dosen och nu tar jag en kapsel om dagen. Mina ögon mår hur bra som helst. Dessutom är jag inte torr i munnen längre och mina slemhinnor i underlivet har mått mycket bättre av tillskottet, säger Helga.

LÄS OCKSÅ: Så fick Isabelle hjälp mot sina torra ögon

Skeptisk till att börja med
Havtornsolja består av flera olika fettsyror, men det är framför allt omega-7 som återfuktar slemhinnorna. Havtornsbären är rika på E-vitamin och karotenoider, varav den sistnämnda kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. En av A–vitaminets uppgifter är att se till att slemhinnorna fungerar så bra som möjligt. Det finns också slemhinnor i luftvägarna, mage-tarmsystemet och urinvägarna som även de mår bra av havtornsoljans smörjande funktion.
– Jag var lite skeptisk att börja med Membrasin men jag bestämde mig för att ge det en chans och det är jag glad för. Att få ordning på ögonen var ju huvudproblemet men jag är lika nöjd över att framförallt torrheten i underlivet är borta. Det har stor betydelse för livskvalitet och välbefinnande, säger Helga.
Det är vanligt att man redan i 35-40 års ålder kan få problem med torra slemhinnor och det ökar i takt med stigande ålder. Forskning vid Åbo universitet i Finland har resulterat i att Membrasin har ett patenterat extrakt som utvinns ur hela havtornsbär där både fruktkött och de fettsyrarika kärnorna tas tillvara. När extraktet framställ görs det vid en låg temperatur som är syrefri för att de känsliga ämnena inte ska oxidera eller skadas av värme.

LÄS OCKSÅ: Havtornsolja för torra ögon!

Inte varit förkyld på flera år
Helga använder fortfarande glasögon även om ögonen inte längre är irriterade. Hon fick en liten ärrbildning i ena ögat efter att inflammationen läkt ut.
– Nu vill jag inte sluta med havtornsoljan eftersom den har så bra effekt. Något som jag också lagt märke till är att jag knappt varit förkyld sedan jag började med tillskottet. Däremot vet jag inte om det finns något samband eller om det bara är en tillfällighet, säger Helga.
Men oavsett om det hänger ihop eller inte så fungerar havtornsoljan där den ska och Helga känner sig lycklig lottad som är frisk och kan välja att fortsätta jobba, trots att hon är 73 år.
– Jag har inte bestämt mig hur många år till jag kommer att undervisa. Men jag är inte en person som sitter ensam hemma och tittar på TV. Jag gillar att träffa människor och tror att det är viktigt att göra saker som är roligt för att må bra. I år vill jag resa och den första resan går till Kanarieöarna tillsammans med mitt barnbarn, säger Helga.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Helga Haasum
Ålder: 73 år.
Bor: I lägenhet i Västerås.
Yrke: Lärare i svenska för invandrare.
Familj: Två vuxna barn, en dotter som bor i Uppsala och en son i Stockholm.
Intressen: Att läsa, helst skönlitteratur och varje år en eller flera böcker av den senaste nobelpristagaren i litteratur.
Gör för att hålla sig pigg och frisk: Lever ett aktiv liv och motionerar varje dag. Cyklar, promenerar eller tränar styrketräning. Äter vegetariskt och håller huvudet igång
med läsning. Tycker om att gå på teater och konstutställningar.

Hur fungerar det?

Vi har slemhinnor på många ställen i kroppen. Matsmältningssystemet skyddas av slemhinnor. Vi har dem i näsa, luftrör och mun och även i urinvägarna. Många människor, såväl kvinnor som män, lider till exempel av torra och kliande ögon, problem med urinvägar och inte minst muntorrhet.
I ett flertal studier har behandling med Membrasin visat ge mycket goda resultat på torra slemhinnor, bland annat i ögon, mun- och svalg, i övre luftvägarna samt slidan. Ett dagligt intag motverkar även torr hud och eksem, framför allt atopiskt eksem.

I ett flertal vetenskapliga publikationer har man konstaterat att Co2-extraktion, som tillämpas vid tillverkningen av havtorns-oljan i Membrasin, ger högre halter av hälsosamma växtsteroler, antioxidanter och vitaminer, jämfört med oljor som utvinns genom kallpressning eller extraktion med hexan.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.