Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Torra ögon

Havtornsolja hjälpte Helgas torra ögon

Fakta

Namn: Helga Haasum
Ålder: 73 år.
Bor: I lägenhet i Västerås.
Yrke: Lärare i svenska för invandrare.
Familj: Två vuxna barn, en dotter som bor i Uppsala och en son i Stockholm.
Intressen: Att läsa, helst skönlitteratur och varje år en eller flera böcker av den senaste nobelpristagaren i litteratur.
Gör för att hålla sig pigg och frisk: Lever ett aktiv liv och motionerar varje dag. Cyklar, promenerar eller tränar styrketräning. Äter vegetariskt och håller huvudet igång
med läsning. Tycker om att gå på teater och konstutställningar.

Helga Haasum besvärades av torra ögon i flera år. När hon läste om att havtornsolja kan återfukta torra slemhinnor bestämde hon sig för att prova ett kosttillskott med den läkande oljan. Det tog två månader innan effekten kom och nu har Helga varit bra i sina ögon i flera år. En bonuseffekt är att slemhinnorna i mun och underliv inte heller är torra nuförtiden.

För åtta år sedan gick Helga Haasum, 73 år, i pension. Hon har jobbat som lärare och undervisat högstadieelever i framförallt tyska och svenska. Som nybliven pensionär bestämde hon sig för att åka ut och resa.
– Bland annat hade jag fått kontakt med en barndomsvän i Österrike så jag spenderade en hel del tid där men jag reste även till andra länder, berättar Helga.
Efter att ha varit ledig i ett år började Helga längta tillbaka till yrkeslivet igen. Hon saknade inte bara att undervisa utan även den sociala kontakten med elever och kollegor.
– De senaste åren har jag undervisat i svenska för invandrare under höstterminerna. Det har passat mig bra att arbeta under hösten för den årstiden är jag inte så värst förtjust i. Att vara ledig under vår och sommar har däremot känts skönt, säger Helga.

LÄS OCKSÅ: Maria Luisa led av Sjögrens syndrom – blev hjälpt av havtornsolja

Motionerar varje dag
Att sköta sin hälsa är viktigt för Helga. Hon rör på sig varje dag och när hon arbetar så cyklar hon fram och tillbaka till jobbet. Blir det inte en cykeltur eller en långpromenad så går Helga till gymmet och kör styrketräning. Det är något som hon börjat med efter pensionen och en aktivitet som Helga mår bra av.
Sedan många år tillbaka är Helga vegetarian. Det började med att hennes dotter valde att lägga om kosten och då lärde sig Helga laga vegetarisk mat.
– För 25-30 år sedan var det ovanligt med vegetarianer. Det vart krångligt när jag blev bortbjuden. Ofta serverade man mig en rå grönsakssallad och inget annat. I dag är vegetariskt på mode och det är roligt för det finns många spännande och smakrika rätter. Jag äter fisk ibland men när jag lagar själv så blir det nästan alltid helt vegetariskt. På lunchen i skolan brukar jag äta yoghurt eller något annat lättare. Mitt huvudmål är alltid middagen som jag lägger ner tid på att tillaga, säger hon.
För en lärare som Helga är det lika viktigt att träna hjärnan och stimulera sinnen som att träna kroppen.
– Jag tycker om att gå på teater och konstutställningar. Jag läser mycket, helst skönlitteratur och jag har alltid en bok vid sängbordet som jag läser varje kväll innan jag somnar, säger Helga.

Helga Haasum

Helga Haasum. Foto: Foto Friberg

 

Havtornsolja återfuktar slemhinnorna
För några år sedan fick Helga en inflammation i ögonen och fick byta ut linserna till glasögon, något hon helst ville undvika men eftersom hon är både närsynt och astigmatisk så är hon tvungen att ha glasögon. När inflammationen i ögonen hade läkt ut mådde ögonen bra i många år, men för drygt två år sedan blev Helgas ögon grusiga och torra. Irritationen ville inte försvinna. Men av en tillfällighet läste Helga om Membrasin, ett kosttillskott som inte bara återfuktar torra ögon utan också ger fukt till torra slemhinnor i mun och underliv.
– Jag hade ingenting att förlora så jag bestämde mig för att prova. Jag följde anvisningarna på förpackningen och tog fyra tabletter tills jag märkte att effekten kom. Det tog nog nästan två månader innan jag märkte skillnad men då var den också markant. Då trappade jag ner dosen och nu tar jag en kapsel om dagen. Mina ögon mår hur bra som helst. Dessutom är jag inte torr i munnen längre och mina slemhinnor i underlivet har mått mycket bättre av tillskottet, säger Helga.

LÄS OCKSÅ: Så fick Isabelle hjälp mot sina torra ögon

Skeptisk till att börja med
Havtornsolja består av flera olika fettsyror, men det är framför allt omega-7 som återfuktar slemhinnorna. Havtornsbären är rika på E-vitamin och karotenoider, varav den sistnämnda kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. En av A–vitaminets uppgifter är att se till att slemhinnorna fungerar så bra som möjligt. Det finns också slemhinnor i luftvägarna, mage-tarmsystemet och urinvägarna som även de mår bra av havtornsoljans smörjande funktion.
– Jag var lite skeptisk att börja med Membrasin men jag bestämde mig för att ge det en chans och det är jag glad för. Att få ordning på ögonen var ju huvudproblemet men jag är lika nöjd över att framförallt torrheten i underlivet är borta. Det har stor betydelse för livskvalitet och välbefinnande, säger Helga.
Det är vanligt att man redan i 35-40 års ålder kan få problem med torra slemhinnor och det ökar i takt med stigande ålder. Forskning vid Åbo universitet i Finland har resulterat i att Membrasin har ett patenterat extrakt som utvinns ur hela havtornsbär där både fruktkött och de fettsyrarika kärnorna tas tillvara. När extraktet framställ görs det vid en låg temperatur som är syrefri för att de känsliga ämnena inte ska oxidera eller skadas av värme.

LÄS OCKSÅ: Havtornsolja för torra ögon!

Inte varit förkyld på flera år
Helga använder fortfarande glasögon även om ögonen inte längre är irriterade. Hon fick en liten ärrbildning i ena ögat efter att inflammationen läkt ut.
– Nu vill jag inte sluta med havtornsoljan eftersom den har så bra effekt. Något som jag också lagt märke till är att jag knappt varit förkyld sedan jag började med tillskottet. Däremot vet jag inte om det finns något samband eller om det bara är en tillfällighet, säger Helga.
Men oavsett om det hänger ihop eller inte så fungerar havtornsoljan där den ska och Helga känner sig lycklig lottad som är frisk och kan välja att fortsätta jobba, trots att hon är 73 år.
– Jag har inte bestämt mig hur många år till jag kommer att undervisa. Men jag är inte en person som sitter ensam hemma och tittar på TV. Jag gillar att träffa människor och tror att det är viktigt att göra saker som är roligt för att må bra. I år vill jag resa och den första resan går till Kanarieöarna tillsammans med mitt barnbarn, säger Helga.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Helga Haasum
Ålder: 73 år.
Bor: I lägenhet i Västerås.
Yrke: Lärare i svenska för invandrare.
Familj: Två vuxna barn, en dotter som bor i Uppsala och en son i Stockholm.
Intressen: Att läsa, helst skönlitteratur och varje år en eller flera böcker av den senaste nobelpristagaren i litteratur.
Gör för att hålla sig pigg och frisk: Lever ett aktiv liv och motionerar varje dag. Cyklar, promenerar eller tränar styrketräning. Äter vegetariskt och håller huvudet igång
med läsning. Tycker om att gå på teater och konstutställningar.

Hur fungerar det?

Vi har slemhinnor på många ställen i kroppen. Matsmältningssystemet skyddas av slemhinnor. Vi har dem i näsa, luftrör och mun och även i urinvägarna. Många människor, såväl kvinnor som män, lider till exempel av torra och kliande ögon, problem med urinvägar och inte minst muntorrhet.
I ett flertal studier har behandling med Membrasin visat ge mycket goda resultat på torra slemhinnor, bland annat i ögon, mun- och svalg, i övre luftvägarna samt slidan. Ett dagligt intag motverkar även torr hud och eksem, framför allt atopiskt eksem.

I ett flertal vetenskapliga publikationer har man konstaterat att Co2-extraktion, som tillämpas vid tillverkningen av havtorns-oljan i Membrasin, ger högre halter av hälsosamma växtsteroler, antioxidanter och vitaminer, jämfört med oljor som utvinns genom kallpressning eller extraktion med hexan.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

 

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

 

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

 

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Hälsa

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.