Annons

Kommuner får inte längre stoppa tillskott med hänvisning till maxgräns

Kommuner kommer inte längre att få stoppa kosttillskott på grund av höga halter av vitaminer och mineraler. Detta enligt en ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen som menar att tillräcklig grund saknas.

Redaktionen

22 januari, 2019
Kommuner får inte längre stoppa tillskott med hänvisning till maxgräns
Dela inlägget

Kommuner kommer inte längre att få stoppa kosttillskott på grund av höga halter av vitaminer och mineraler.
Detta enligt en ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen som menar att tillräcklig grund saknas.

Högsta förvaltningsdomstolen har nyligen upphävt ett saluförbud av ett kosttillskott utfärdat av en kommun. Kommunens beslut grundade sig i att halten av D-vitamin i kosttillskottet översteg det så kallade UL (Upper Level) som den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, fastställt som sin rekommendation om högsta säkra dygnsdos.

Saknas tillräcklig grund i gällande lagstiftning
Högsta förvaltningsdomstolen bedömer att det saknas tillräcklig grund i gällande lagstiftning och har genom domen upphävt beslutet. Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Mats Nilsson, vd för Branschorganisationen Svensk Egenvård, kommenterar:
– Det är glädjande att Livsmedelsverket och branschen gör samma tolkning av domstolsutslaget. Produkter ska inte beläggas med saluförbud med hänvisning till några maxgränser, säger han till Kurera.

Bakgrunden
När EFSA kom med sina rekommendationer 2006 var det menat att de skulle ligga till grund för de maximi- och miniminvåer som branschen har väntat på i flera år. Dessa rekommendationer har däremot aldrig varit lagstadgade utan just rekommendationer, baserade på den forskning och det material som fanns tillgängligt vid den tidpunkten, det vill säga för 12 år sedan.

Under de senaste åren har flera kommuner dock följt rekommendationerna som om de vore lagstadgade (Kurera har skrivit om flera av dessa fall). Detta har de kunnat göra eftersom det varit upp till kommunerna själva att tolka regelverket. Kritiken mot detta har bland annat legat i att det på detta sätt, rent teoretiskt, gått att få olika tolkningar av var och en av Sveriges 290 kommuner.

Annons

LÄS OCKSÅ: Efter domen: “Konsumenterna är framtidens vinnare”

Inga beslut om saluförbud innan gemensamma maximivärden satts
Vad domen i Högsta förvaltningsdomstolen innebär är att kommunerna kommer att kunna besluta om saluförbud först när det finns antingen EU-gemensamma maximivärden på vitaminer och mineraler i kosttillskott – eller motsvarande nationella maximivärden.
”I väntan på EU-gemensamma värden arbetar Livsmedelsverket sedan 2017 på regeringens uppdrag med att ta fram sådana halter på nationell nivå”, påminner myndigheten i sitt pressmeddelande.

Svensk Egenvårds vd Mats Nilsson.
Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson

Mats Nilsson kommenterar:
– Vi uppskattar det goda samarbetsklimat som vuxit fram i Sverige mellan Livsmedelsverket och egenvårdsbranschen. Så har det inte alltid varit och så ser det faktiskt inte ut i de flesta andra europeiska länder. Det goda samarbetsklimatet innebär inte att vi alltid är överens men det möjliggör en god dialog och ett bra meningsutbyte. Svensk Egenvård har fått god information och givits goda möjligheter att framföra branschens synpunkter under den pågående utredningen.

”Regelverken måste anpassas efter verkligheten”
Mats Nilsson menar dock att för att en lagstadgad samsyn på detta ska vara positiv för branschen och dess konsumenter krävs det att vissa saker tas i beaktande.
– Vi hoppas att framtidens regelverk blir mer verklighetsanpassat och tar hänsyn till människors olika behov. Ett givet värde per substans blir alltid fel. Vi äter olika, har olika förutsättningar och lever olika liv. Regelverken måste anpassas efter det.

LÄS OCKSÅ: Efter domen – Livsmedelsverket vill ta fram egna gränsvärden för vitaminer

Annons

Ovanligt med toxiska doser
Livsmedelsverket skriver vidare i sitt pressmeddelande:
”Alltför höga doser av vitaminer och mineraler kan vara skadliga för kroppen. För vissa ämnen är det relativt liten marginal mellan vad som är nyttigt för kroppen och vad som kan leda till negativa effekter. Exempel på detta är A-vitamin och jod. Upper level (UL) är hur mycket av vitaminet eller mineralen som du inte bör överskrida per dag under en längre tid.”

Mats Nilsson ger sin respons:
– Det är glädjande att Livsmedelsverket konstaterar att extremt få får i sig skadliga doser. Vi bevakar alla biverkningsrapporter som kommer in i Sverige och kan bekräfta den bilden.

Vill du läsa mer i ämnet?

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons