Leena Gröhn jobbar med att hjälpa andra att må bra inombords. Kanske är det därför hon aldrig tvekat att ta hjälp när hon själv behövt det. Det som alltid hjälpt henne bli
piggare är rosenrot, en adaptogen utan biverkningar.
Leena Gröhn har jobbat inom psykiatrin i stort sett hela sitt vuxna liv. I många år som terapeut och numera som personligt ombud. Alltså den som hjälper psykiskt sjuka att få den hjälp de behöver från samhället.
– Det är ett psykiskt påfrestande jobb eftersom man ofta inte når fram till myndigheter och instanser. De förstår inte vad som krävs för att orka fungera i samhället när man har en psykisk sjukdom. Men det är också väldigt roligt och motiverande att få hjälpa andra, säger Leena.
Ofokuserad och låg
I och med sin utbildning och bakgrund är Leena väl medveten om hur psykisk sjukdom funkar och hur man kan vara deprimerad i perioder – något hon själv upplevt. Till och från har hon känt sig ofokuserad och låg och vid ett sådant tillfälle föreslog en kollega att hon skulle prova något nytt.
– Hon hade hört talas om rosenrot och vi gick tillsammans och köpte en ask på hälsokostbutiken. Jag hade läst om den i kvällstidningarna, det stod rätt mycket om den just då. Vi delade på den där asken, ifall det inte skulle fungera, säger Leena och skrattar.
Egentligen visste inte Leena vad rosenroten skulle kunna göra för just henne, men hon var villig att prova. Hon tyckte att hon blivit mer och mer trött, men trodde nog mest att det berodde på den tunga arbetsbördan på jobbet och den psykiska påfrestningen jobbet gav.
Skillnad direkt
– Jag kände skillnad med en gång. Jag blev mer fokuserad och kunde hålla ihop längre. Jag orkade mer och hade mer kraft. Innan hade jag en känsla av att ingenting var riktigt roligt, men nu kände jag igen mig själv igen, säger Leena.
Kollegan tyckte däremot inte att det hjälpte henne nämnvärt och slutade. Leena åt tabletterna utan uppehåll i åtta år i sträck. När hon vid ett tillfälle inte hann till affären och tabletterna tog slut märkte hon genast skillnad i humöret.
– Jag vet egentligen inte vad det är i tabletterna som gör att jag mår bra, men skillnaden var väldigt tydlig under tiden när jag slutade. Efter det har jag bara hållit upp en gång, säger Leena.
För många år sedan skilde hon sig från sina barns far och det tog hårt på henne. Känslan av hopplöshet och att ingenting var roligt kom tillbaka.
LÄS OCKSÅ: Örtskolan – värt att veta om rosenrot
Lyckopiller
Leena gick till en läkare som skrev ut antidepressiva tabletter och hon åt dem under ett år, innan hon började trappa ner för att sedan sluta med dem helt och hållet. De hjälpte och hade samma effekt som rosenroten och när Leena började känna sig bättre valde hon att ta rosenroten istället för receptbelagd medicin.
– Min läkare förstod hur jag resonerade och sa att det antagligen var något i rosenroten som min kropp behövde, så att jag mådde bättre. Jag äter hellre ett naturligt tillskott än lyckopiller så det var inget svårt beslut, säger Leena.
LÄS OCKSÅ: Mer ork och mindre oro med rosenrot
Bor i kolonistugan
Sedan dess har hon ätit adaptogenen som gör att hon orkar med både sitt tunga jobb, att passa barnbarnen och sköta kolonistugan. Varje år i mars öppnar hon stugan som ligger utanför Västerås där hon bor, och bor där i sju månader, innan hösten kommer och hon packar ihop igen. Med sig har hon sina två hundar och barnbarnen kommer ofta på besök.
– Hade jag inte haft hundarna hade jag nog aldrig tagit mig ut. Jo, i kolonistugan förstås, där är jag ute hela tiden, men hemma i stan behöver jag dem som draghjälp, ler hon.
LÄS OCKSÅ: En välbehövlig energiboost
Extra boost
Idag äter Leena en tablett Arctic Root varje morgon och om hon känner att det är något påfrestande eller jobbigt på gång så boostar hon sig lite extra.
– Om jag vet att jag ska ha ett jobbigt möte på eftermiddagen så tar jag en extra tablett till lunch och då tänker jag inte så mycket på hur jobbigt det är. När jag äter dem känner jag mig mer som mig själv, fokuserad och som om att jag har mycket kraft, säger Leena.
Av Jessika Devert
Leena Gröhn
Ålder: 64 år.
Bor: Västerås.
Gör: Personligt ombud vid Västerås stad.
Familj: Två döttrar, två barnbarn och två hundar.
Så mår jag bra: Ute i min kolonistuga med mina hundar, där odlar jag grönsaker som zucchini och örter och har fruktträd, hallon och körsbär. Mina två barnbarn håller mig också igång.
Rosenrot – en adaptogen
Redan 1755 beskriver Carl von Linné rosenrot som en läkeväxt som kan bota infektioner och lindra huvudvärk. Då åt man roten som en grönsak.
Roten innehåller mycket C-vitamin och växer gärna i hårt klimat i Asien, Nordamerika och norra Europa. Den växer vilt i svenska fjällen. Vissa forskare har hittat bevis för att rosenrot kan hjälpa vid lättare depressioner, medan andra anser att det inte finns tillräckligt forskning på ämnet.
Sant är att många med problem med nedstämdhet och trötthet känner sig piggare och gladare med rosenrot.En adaptogen, som rosenrot, är en växt som kan anpassa sig till tillståndet i våra kroppar. Om vi är trötta och utmattade så hjälper adaptogener till där de behövs. Rosenrot kan alltså ge en skjuts och få oss att bli piggare. Kroppen använder rosenrot och därför vänjer sig inte kroppen vid ämnet. Man kan därför äta den under en lång tid, om man behöver. Adaptogener kan göra att man återhämtar sig snabbare efter hård muskel-träning och minska stress i kroppen.