Matbloggaren Hanna Göransson: "Ordet hälsa stressar många idag" | Kurera.se

Matbloggaren Hanna Göransson: “Ordet hälsa stressar många idag”

Fakta

Namn: Hanna Göransson.
Ålder: 25 år.
Kommer från: Hälsingland.
Sysselsättning: Bloggare och författare.
Aktuell med: Välbesökta Metrobloggen Hur bra som helst
Övrigt: Släppte sin första kokbok "Friendly Food – mat utan gluten, raffinerat socker och mjölk" hösten 2014.

Hanna Göransson är 25-åringen bakom den välbesökta hälsobloggen "Hur bra som helst" där hon delar hon med sig av allt som hon tycker är hur bra som helst - som att ge kroppen härlig energi i form av bra mat och fysisk aktivitet, att fylla hjärnan med sköna tankar, att skratta mycket och att vara kreativ. Hösten 2014 släppte hon sin första kokbok "Friendly Food – mat utan gluten, raffinerat socker och mjölk". Så här svarar hon på nio frågor och hälsa och välmående.

1. Hur äter du för att må bra?
– Jag upptäckte för några år sedan att jag mår betydligt bättre av att skära ner på och i vissa fall helt utesluta gluten, mejeriprodukter och raffinerat socker. Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle göra så stor skillnad för mitt välmående att utesluta några råvaror och lägga till ett gäng nya. Plötsligt öppnades också en helt ny värld med spännande ingredienser och nya sätt att baka och laga mat på!

Läs också: 10 anledningar till varför du ska börja dagen med citronvatten

 

hanna göransson2. Finns det någonting du absolut inte äter?
– Nej, det gör det faktiskt inte. Jag älskar att prova nya råvaror och smaker och räds inte att mixtra med udda kombinationer. Jag har inte några hänglås på mig själv eller ”förbud” utan äter helt enkelt det jag känner för, mår bra av och vill ha.

3. Har du några favoritlivsmedel du alltid har hemma?
– Ägg, chiafrön, nötter och bär. Det går det alltid att göra en bra måltid av.

4. Vilken är superfood-favoriten just nu?
– Bipollen är och har länge varit en favorit hos mig. Det är gott att strössla på smoothies, toppa sallader med eller rulla chokladbollar i.

Läs också: Kickstarta med superfoods

5. Vad äter du helst en fredagskväll?
– Det varierar väldigt beroende på årstid och vad jag känner att kroppen vill ha. Just nu är jag inne i en period där det är mycket fräscht och krispigt på menyn. Salladsblad med goda röror, gärna med koriander, ingefära - och vitlöksinslag.

9 frågor till matbloggaren Hanna Göransson

 

6. Har du några tips till den som vill äta nyttigare men tycker att nyttig mat är tråkig mat?
– Personligen vill jag inte benämna mat som ”nyttig” eller ”onyttig”. Jag upplever att det snabbt kan skapa tankefällor som lätt leder till att viss mat blir negativt laddad. Att man till exempel tycker att broccoli är ”tråkig mat” för att det klassas som ”nyttigt”, vilket är synd då jag tycker att det är viktigt att maten har en positiv klang i vardagen. Risken blir annars att man grubblar sig olycklig på vad som är nyttigt och onyttigt.
– Oftast är det just det enkla som är det bästa. Naturlig och ren mat som du förstår vad den innehåller och vet vart den kommer ifrån. Försök att inte krångla till det för dig själv - köp en ny rolig grönsak varje gång du handlar som du provar att tillaga på ett sätt du inte brukar tillaga grönsaker, laga mat med familj och vänner, ät färgglatt, experimentera med olika texturer och kombinationer – det mesta är bra för dig i rätt mängd.

Läs också: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker

7. Kompletterar du din kost med några näringstillskott?
– I vissa perioder kompletterar jag med näringstillskott om jag känner att jag är i behov av det, till exempel omega-3.

Läs också: Omega-3 mot inflammation

Hanna göransson matbloggaren

8. Vad är hälsa för dig?
– Att sträva efter en kropp i balans som håller i ett helt liv, både fysiskt och psykiskt är hälsa för mig. Jag skulle beskriva hälsa som kärleken till sig själv och sin kropp. Det är som en livslång kärleksrelation som behöver pysslas om och vårdas. Precis som i vilken relation som helst så förändras förhållandet och förutsättningarna på grund av inre och yttre omständigheter – en spännande resa som pågår hela livet eftersom både kropp och själ förändras med tiden.

 

Läs också: Professorn: ”Thylakoider är knepet som dämpar ditt sötsug”

9. Vilka är dina bästa hälsotips?
– Öva på att lyssna inåt. Ordet ”hälsa” stressar tyvärr många idag. Det gör ont i mig att se hur mycket "ohälsosam hälsa" det finns. Det är så viktigt att försöka gå tillbaka till sig själv och fundera vad just du mår bäst av, inte vad tidningsrubrikerna säger att du ska må bra av. Självklart är det inget fel med att hitta inspiration från sociala medier och tidningar, men försök i slutändan att öva på att lyssna inåt, du vet bäst vad du mår bra av. Din kropp är det finaste du har, ge den vad den vill ha och behöver.

Läs också - Probiotika vs probiotika: Skillnaden mellan olika typer av "nyttiga bakterier"

Av Johanna Gustafsson


Fakta

Namn: Hanna Göransson.
Ålder: 25 år.
Kommer från: Hälsingland.
Sysselsättning: Bloggare och författare.
Aktuell med: Välbesökta Metrobloggen Hur bra som helst
Övrigt: Släppte sin första kokbok "Friendly Food – mat utan gluten, raffinerat socker och mjölk" hösten 2014.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.