Matbloggaren Hanna Göransson: “Ordet hälsa stressar många idag”

Fakta

Namn: Hanna Göransson.
Ålder: 25 år.
Kommer från: Hälsingland.
Sysselsättning: Bloggare och författare.
Aktuell med: Välbesökta Metrobloggen Hur bra som helst
Övrigt: Släppte sin första kokbok "Friendly Food – mat utan gluten, raffinerat socker och mjölk" hösten 2014.

Hanna Göransson är 25-åringen bakom den välbesökta hälsobloggen "Hur bra som helst" där hon delar hon med sig av allt som hon tycker är hur bra som helst - som att ge kroppen härlig energi i form av bra mat och fysisk aktivitet, att fylla hjärnan med sköna tankar, att skratta mycket och att vara kreativ. Hösten 2014 släppte hon sin första kokbok "Friendly Food – mat utan gluten, raffinerat socker och mjölk". Så här svarar hon på nio frågor och hälsa och välmående.

1. Hur äter du för att må bra?
– Jag upptäckte för några år sedan att jag mår betydligt bättre av att skära ner på och i vissa fall helt utesluta gluten, mejeriprodukter och raffinerat socker. Jag hade aldrig kunnat tro att det skulle göra så stor skillnad för mitt välmående att utesluta några råvaror och lägga till ett gäng nya. Plötsligt öppnades också en helt ny värld med spännande ingredienser och nya sätt att baka och laga mat på!

Läs också: 10 anledningar till varför du ska börja dagen med citronvatten

 

hanna göransson2. Finns det någonting du absolut inte äter?
– Nej, det gör det faktiskt inte. Jag älskar att prova nya råvaror och smaker och räds inte att mixtra med udda kombinationer. Jag har inte några hänglås på mig själv eller ”förbud” utan äter helt enkelt det jag känner för, mår bra av och vill ha.

3. Har du några favoritlivsmedel du alltid har hemma?
– Ägg, chiafrön, nötter och bär. Det går det alltid att göra en bra måltid av.

4. Vilken är superfood-favoriten just nu?
– Bipollen är och har länge varit en favorit hos mig. Det är gott att strössla på smoothies, toppa sallader med eller rulla chokladbollar i.

Läs också: Kickstarta med superfoods

5. Vad äter du helst en fredagskväll?
– Det varierar väldigt beroende på årstid och vad jag känner att kroppen vill ha. Just nu är jag inne i en period där det är mycket fräscht och krispigt på menyn. Salladsblad med goda röror, gärna med koriander, ingefära - och vitlöksinslag.

9 frågor till matbloggaren Hanna Göransson

 

6. Har du några tips till den som vill äta nyttigare men tycker att nyttig mat är tråkig mat?
– Personligen vill jag inte benämna mat som ”nyttig” eller ”onyttig”. Jag upplever att det snabbt kan skapa tankefällor som lätt leder till att viss mat blir negativt laddad. Att man till exempel tycker att broccoli är ”tråkig mat” för att det klassas som ”nyttigt”, vilket är synd då jag tycker att det är viktigt att maten har en positiv klang i vardagen. Risken blir annars att man grubblar sig olycklig på vad som är nyttigt och onyttigt.
– Oftast är det just det enkla som är det bästa. Naturlig och ren mat som du förstår vad den innehåller och vet vart den kommer ifrån. Försök att inte krångla till det för dig själv - köp en ny rolig grönsak varje gång du handlar som du provar att tillaga på ett sätt du inte brukar tillaga grönsaker, laga mat med familj och vänner, ät färgglatt, experimentera med olika texturer och kombinationer – det mesta är bra för dig i rätt mängd.

Läs också: 9 mer hälsosamma alternativ till vitt socker

7. Kompletterar du din kost med några näringstillskott?
– I vissa perioder kompletterar jag med näringstillskott om jag känner att jag är i behov av det, till exempel omega-3.

Läs också: Omega-3 mot inflammation

Hanna göransson matbloggaren

8. Vad är hälsa för dig?
– Att sträva efter en kropp i balans som håller i ett helt liv, både fysiskt och psykiskt är hälsa för mig. Jag skulle beskriva hälsa som kärleken till sig själv och sin kropp. Det är som en livslång kärleksrelation som behöver pysslas om och vårdas. Precis som i vilken relation som helst så förändras förhållandet och förutsättningarna på grund av inre och yttre omständigheter – en spännande resa som pågår hela livet eftersom både kropp och själ förändras med tiden.

 

Läs också: Professorn: ”Thylakoider är knepet som dämpar ditt sötsug”

9. Vilka är dina bästa hälsotips?
– Öva på att lyssna inåt. Ordet ”hälsa” stressar tyvärr många idag. Det gör ont i mig att se hur mycket "ohälsosam hälsa" det finns. Det är så viktigt att försöka gå tillbaka till sig själv och fundera vad just du mår bäst av, inte vad tidningsrubrikerna säger att du ska må bra av. Självklart är det inget fel med att hitta inspiration från sociala medier och tidningar, men försök i slutändan att öva på att lyssna inåt, du vet bäst vad du mår bra av. Din kropp är det finaste du har, ge den vad den vill ha och behöver.

Läs också - Probiotika vs probiotika: Skillnaden mellan olika typer av "nyttiga bakterier"

Av Johanna Gustafsson


Fakta

Namn: Hanna Göransson.
Ålder: 25 år.
Kommer från: Hälsingland.
Sysselsättning: Bloggare och författare.
Aktuell med: Välbesökta Metrobloggen Hur bra som helst
Övrigt: Släppte sin första kokbok "Friendly Food – mat utan gluten, raffinerat socker och mjölk" hösten 2014.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

 

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

 

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

 

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.

 

Studie: Träning gynnsamt för demenssjuka

Mental hälsa

Fysisk träning, sociala aktiviteter och individanpassad rehabilitering kan förbättra tillvaron för demenssjuka och deras anhöriga, det är slutsatsen av en ny avhandling från Umeå universitet som visar att äldre med demens mår bra av högintensiv fysisk träning. 

“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Kurera debatt

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.

Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Husdjur

Husdjur fyller en viktig funktion i våra liv, de håller oss sällskap och sprider glädje och kan vara roliga lekkamrater till barnen och ett tryggt sällskap till våra gamla. Men de kan även hjälpa till vid olika former av  funktionsnedsättning och vara ett stort stöd för de som lider av psykisk ohälsa.

 

Ny antibiotikaresistent bakterie funnen

Forskning

Inom samma familj som salmonella och E-colibakterier har det påträffats en hittills okänd antibiotikaresistent bakterie hos en patient i Kungälv. Fyndet gör att läkare kan undvika bredspektrumantibiotika som driver utvecklingen av resistenta bakterier.

Vanligt att överskatta sitt miljöengagemang

Eko/miljö

En studie från Göteborgs universitet visar att flesta av oss är övertygade om att vi överlag är mer miljövänliga än andra. Något som riskerar minska vårt framtida miljöengagemang enligt forskarna som uppmanar oss att ha en mer realistisk syn på våra insatser.

Tinas livsgnista kom tillbaka

Intervju

Förändringen kom smygande. Tina Rittemar, 53, var både arg och ledsen under samma dag. Så småningom sjönk hon in i nedstämdhet och håglöshet. Inget var roligt längre. När livet kändes som mest grått fick Tina hjälp att hitta tillbaka till sitt vanliga energiska och glada jag. Lösningen fanns i ett tillskott designat för kvinnor i klimakteriet.