Att äta vanlig mat är nog för att tillgodose sina näringsbehov och få i sig de ämnen vi behöver för att vara motståndskraftiga sjukdomar, hävdar Livsmedelsverket. Samtidigt ökar vi i Sverige vår konsumtion av grönsaker.
Synd bara att dagens grönsaksstorsäljare inte innehåller lika mycket näring som den gjorde förr.
I de kommersiella växtförädlarnas jakt på att ta fram snabbväxande grönsaker har nämligen många viktiga näringsämnen gått förlorade i processen.
Det visar en granskning gjord av Sveriges radios Ekot.
Att äta vanlig mat är nog för att vi ska tillgodose vårt näringsbehov och bli motståndskraftiga livshotande sjukdomar, hävdar Livsmedelsverket titt som tätt. Lika ofta höjer den ”andra sidan” sin röst och hävdar det motsatta. Nu verkar den senare gruppen få ytterligare stöd för sin tes att vi behöver extra näring i form av vitamin- och mineraltillskott.
► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer
Lykopen – en potent fytokemikalie i tomat
Grönsaker innehåller vitaminer och mineraler som vi behöver för att överleva men också andra viktiga antioxidanter kallade fytokemikalier. Fytokemikalier är en del av plantornas immunförsvar och när vi äter dem hjälper de även oss att hålla oss friska.
Vår vanligaste grönsak tomaten innehåller en av de mest potenta fytokemikalierna. Lykopen heter den. Att äta mycket tomater kan skydda oss mot flera cancersorter, men då gäller det att välja rätt tomater, skriver Sr.se.
► Läs också: Krönikan: Jag är emot och för kosttillskott
Odlare lät granska mängden lykopen i tomater
I ett inslag på Sveriges radio visar tomatodlaren Susanne Andersson visar runt på sina odlingsområden i halländska Bua. Hon odlar många olika sorter men en vanlig stor rund tomat dominerar – precis som hos de flesta andra odlare. Ungefär två tredjedelar av tomaterna som säljs i butikerna är sådana här vanliga runda tomater.
När Susanne Andersson lät forskare granska hur mycket lykopen hennes tomater innehöll visade det sig dock att hennes storsäljare innehåller minst. Och att en annan liknande tomatsort, Flavence, innehöll mer än dubbelt så mycket.
– Det är stora skillnader? frågar reportern i inslaget.
– Det är jättestora skillnader, svarar Susanne Andersson.
► Läs också: Guide: Så bör du äta grönsaker för att maxa näringen
Sveriges tomatinköpare är förhållandevis ointresserade
Trots att Susanne informerat alla sina kunder om undersökningen, är det dock få som visat intresse. Trots att tomatsorten Flavence är så mycket mer näringsrik står den bara för en bråkdel av Susanne Anderssons odling, berättar hon i inslaget.
– Varför odlar du inte mer? frågar reportern.
– Vi måste hitta köpare som är beredda att betala mer, svarar Susanne Andersson.
– För de kostar mer? frågar reportern vidare.
– Ja.
– För att de ger mindre? Hur mycket mindre per kvadratmeter?
– Fem, sex kilo mindre, svarar Susanne. (Ett normalt år får hon ut 50 kilo tomater per kvadratmeter, så ungefär tio procent mindre, rapporterar sr.se.)
► Läs också: Tyskland på väg att förbjuda GMO
Moderna tidens grönsaker utarmas på näring
Konsumenten får hålla till godo med mindre nyttiga varianter även när det gäller andra grönsaker än tomater. När Ekot går igenom forskningen visar det sig nämligen att de moderna, storsäljande grönsakssorterna ofta innehåller betydligt mindre av de viktiga fytokemikalierna (antioxidanter) än de gjorde förr. Sr.se skriver vidare att detta beror på att de kommersiella växtförädlarna varit så fokuserade på att ta fram grönsaker som växer snabbare och ger större skördar. Det är i den processen som grönsakerna förlorar många av sina viktiga fytokemikaler.
► Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko
Coctailtomaten Anne May nästan fyra gånger så hög lykopenhalt
I undersökningen av tomater på Trollåsens tomatodling hade en cocktailtomat, Anne May, nästan fyra gånger så hög lykopenhalt som den vanliga stora runda tomaten. Den befinner den sig di ett helt annat prissegment.
Livsmedelsverket: ”Man har inte tittat alls på näringsinnehållet”
Irene Mattisson är nutritionist på Livsmedelsverket.
– Växtförädling har man ju inte tittat så mycket på näringsinnehåll. Ofta går det kring avkastning och hållbarhet, kunna transportera och så och de egenskaperna istället för näringsinnehåll.
Så ur näringsinnehåll har man tittat på fel saker? frågar Sveriges radios reporter.
– Man har inte tittat alls på näringsinnehållet utan hoppats att det ska vara oförändrat på annat så på det viset kan man säga fel saker för det är inte det som varit i fokus för fokus har varit avkastning och hållbarhet.
► Läs också: Vanligt med näringsbrist hos energibarn
Stora växtförädlaren Monsanto bekräftar motsättning mellan hög avkastning och bristande näringsinnehåll
Sharon Mac Gregor är en av marknadscheferna på en av de största växtförädlarna Monsanto och hon bekräftar att det ofta finns en motsättning mellan hög avkastning och att ta fram så nyttiga grönsaker som möjligt.
– Om en planta är särskilt näringsrik så kanske det kan innebära att den samtidigt har sämre avkastning och vara svårare att hantera, säger Sharon MacGregor till Sveriges radio.
– Men konsekvensen blir att det inte är de nyttigaste grönsakerna konsumenterna kan köpa i affären? frågar SR:s reporter.
– Det stämmer.
► Läs också: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner!
Snabbväxande grönsaker blir inte lika nyttiga
Plantor som ska växa fort och producera mycket blir helt enkelt inte lika nyttiga.
– Handeln utövar högt tryck på hela leverantörskedjan på att leverera produkter som kostar lite. Och det kräver produkter med hög avkastning, fortsätter Sharon MacGregor och säger att det går att ta fram nyttigare grönsaker men då måste handeln betala mer och det vill de inte.
► Läs också: Vakna Svensson! Dags att förstå GMO och vad som står på spel
Mer näring i ekologisk mat visar studier
Enligt vissa studier innehåller ekologiska grönsaker mer fytokemikalier än konventionellt odlade grönsaker. Detta på grund av att de växer i en tuffare miljö, med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. Av den anledningen – för att kunna skydda sig mot den stress de utsätts för – producerar ekogrönsakerna mer fytokemikalier.
► Läs också: Ekologiska tomater ÄR nyttigare
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Utdrag ur några studier som visar hur moderna sorter innehåller lägre halter av fytokemikalier än äldre eller vilda sorter:
Hallon: Resultatet av den här studien visar att de vilda hallonen hade högre antioxidativ förmåga och innehåll av fytokemikalier än odlade varianter.
Grönkål: Det var framförallt de traditionella gamla sorterna som innehåll höga koncentrationer av flavonider, en annan fytokemikalie.
Tomater: Vilda tomater innehöll högre koncentrationer än odlade tomater.
Äggplanta: Växtförädlingen har resulterat i en minskning av innehållet av fenoler och vilda släktingar har högre innehåll än i de odlade äggplantorna
Värt att uppmärksamma är att…
I undersökningen av tomater på Trollåsens tomatodling hade en cocktailtomat, Anne May, nästan fyra gånger så hög lykopenhalt som den vanliga stora runda tomaten. Den befinner sig också i ett helt annat prissegment.
Små tomater har i regel högre halt av lykopen än stora. Extra röda tomater likaså.
Ekologiska grönsaker innehåller enligt vissa studier mer fytokemikalier än konventionellt odlade eftersom de växer i en tuffare miljö med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot sjukdomare och skadeinsekter. De ekologiska grönsakerna producerar därför mer fytokemikalier för att skydda sig mot den stress som de utsätts för.
Källa: Sr.se