Våra kroppar är skapade för njutning. När vi smeker varandra frisätts oxytocin, ett må-bra-hormon som ger känslor av välbehag och binder oss samman. Men ibland vill känslan inte infinna sig. Läs om vad som kan vara orsaker – och om hur du kan hitta tillbaka till känslan.
Långt ifrån all beröring leder till sexuella känslor. Och långtifrån all njutning är sexuell. Men njutning och sexlust hänger ofta ihop. Hormonet oxytocin verkar även direkt på lustcentrum och stimulerar den sexuella upphetsningen. Ibland krävs dock extra mycket för att vi ska känna att det där pirret infinner sig – om det alls gör det.
Många orsaker till impotens
Orsaker till impotens kan vara alltifrån prestationsångest, stress och oro till mer fysiskt betingade som rökning och alkohol. Men det vanligaste skälet till erektionsproblem är dålig blodcirkulation. För mannen kan det påverka förmågan att genomföra ett samlag, men dålig blodcirkulation påverkar även kvinnan genom att minska hennes njutning.
Impotens har inte bara fysiska förklaringar. Sexlust kräver att flera av våra sinnen stimuleras genom dofter, blickar, minnen och beröring.
LÄS OCKSÅ: 6 tips för bättre sex | Kurera.se
För att komma åt problemet med minskad lust behöver vi gå till oss själva och ställa oss några raka frågor:
- Är du stressad?
Långvarig inre eller yttre stress sliter på kroppen, påverkar hormoner och resulterar ofta i minskad sexuell lust. - Ett glas vin för mycket?
Något glas vin kan öppna sinnena och skapa avslappning. Men för mycket är enligt många avtändande och leder inte sällan till nedsatt sexuell förmåga. - Är du känner du dig, egentligen?
Att vara eller känna sig deprimerad blockerar den sexuella lusten. Dessutom är en av de mest centrala bieffekterna av antidepressiva läkemedel just en kraftfullt minskad lust. - Trivs du med din kropp?
Många avstår från sex för att de skäms för sina kroppar och inte vill visa sig nakna. - Rör du på dig?
Blodcirkulationen påverkar både lust och njutning. Motion och rörelse förbättrar blodcirkulationen liksom aminosyrorna L-arginin, L-citrullin och L-ornitin. - Är du rädd för att ”misslyckas”?
Erektionsproblem och orgasmsvårigheter leder lätt till brist på lust. Tankarna på att erektionen eller orgasmen ska utebli gör att många ofta avstår från sex för slippa känslan av att ”misslyckas”. - Har det gått slentrian i er relation?
Att ta varandra för givna leder ofta till ett trist sexliv. Att vara distraherad av exempelvis telefonen när ni är tillsammans eller sluta gör det “där lilla extra” för din partner leder ingenstans. - Hur mår dina hormoner?
Testosteron är det viktigaste lusthormonet för både män och kvinnor. Brist på hormonet testosteron kan ge sämre lust. - Hur mår er relation?
Ständiga gräl, känslan av distans i förhållandet och att inte känna sig uppskattad, älskad och betydelsefull minskar lusten. - Klimakteriet?
Minskningen av östrogen i övergångsåren leder ofta till torra slemhinnor och samlagssvårigheter, vilket i sin tur påverkar lusten.
LÄS OCKSÅ: L-arginin – för sexlust, energi och kraft
Det finns ett par knep som är alldeles gratis att prova hemma – och ytterligare ett par som inte kostar skjortan. Och handen på hjärtat, kan det rädda sexlivet, så är det ju värt ett försök, eller hur?
Andas rätt
Medveten andning gynnar sexlivet. Kväveoxid är ett ämne som produceras i näsans bihålor. Vid munandning minskar mängden kväveoxid som följer med inandningsluften ned i lungorna och förs över till blodet. Andas vi genom munnen får vi lägre nivåer av kväveoxid i kroppen, vilket har en negativ inverkan på den sexuella förmågan. Kvinnan får mindre lust och mannen sämre uthållighet och svårare att få erektion. En täppt näsa, exempelvis på grund av polyper, leder oftast till munandning. I en studie på 29 män med polyper i näsan hade 34 procent av männen nedsatt sexuell förmåga, mot endast tre procent i kontrollgruppen.
Sov mer
Försök att sova cirka åtta timmar per natt. Är vi trötta känner vi oss ofta härjade och oattraktiva. Sömn är även bra för testosteronproduktionen, eftersom kroppen producerar som mest testosteron då vi sover. Testosteron i sin tur gynnar sexlusten, för både kvinnor och män. Ett tips för att sova bättre och få ökad sömnkvalitet är att ta tillskott med magnesium.
LÄS OCKSÅ: Få sexlust – genom att andas rätt
Boosta testosteronet
En minskning av testosteronet påverkar inte alltid sexlivet, men kan göra det svårare att bli upphetsad. Vissa män kan märka en nedsatt sexlust, medan andra helt kan tappa intresset för sex. Lågt testosteron kan även göra det svårare att få eller behålla erektionen. Testosteronproduktionen ökar om du styrketränar och bygger muskler samt minskar på kroppsfett. Produktionen ökar även om du sover tillräckligt, har bra nivå av D-vitamin och zink och om du minskar på stressen. Stresshormonet kortisol samt hög konsumtion av alkohol minskar produktionen av testosteron.
Komplettera med aminosyror
Kväveoxidens roll i vår sexlust är att öka cirkulationen i kroppen och vidga våra blodkärl, något som kan förbättra blodflödet till svällkropparna i penis och klitoris. För att kroppen ska kunna bilda kväveoxid krävs den essentiella aminosyran l-arginin, som inte bara har stor betydelse för cirkulationen utan även för frisättning av hormoner, ökning av muskelmassa i samband med träning och stegring av uthålligheten. Vetenskapliga studier visar att aminosyran kan förbättra erektionsförmågan hos män och öka lusten. Den ökade kväveoxidbildningen motverkar också torra slemhinnor, vilket för kvinnor innebär att det lättare att bli fuktig.
Även aminosyrorna l-citrullin och l-ornitin påverkar kväveoxiden positivt. L-argiplex Total ger ökad sexuell lust och njutning genom sitt innehåll av de tre aminosyrorna i kombination med ginseng, rosenrot och D-vitamin som också ger mer energi och ork. Sexologen Malena Ivarsson rekommenderar ofta tillskottet när lusten uteblir.
– När jag arbetar med par som har problem med nedsatt sexuell lust har jag ofta rekommenderat kosttillskott som baseras på l-arginin. Det återställer ofta lusten och kvinnor rapporterar om bättre och starkare orgasmer, har hon tidigare sagt till Kurera.
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!