De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta.
Ashwagandha
Intresset för ashwagandha har ökat stort på grund av effekten på stress, minne, logiskt tänkande och koncentrationsförmåga. Studier visar att ashwagandha ökar tillgängligheten av dopamin, ett ämne som har betydelse för glädje och välbefinnande. Vid stress ökar bildningen av dopaminreceptorer som minskar mängden fritt dopamin. Om kroppen tillförs ashwagandha minskar bildningen av dopaminreceptorer.
Fänkål
Fänkålsfrön har en intensiv smak av anis och är inte bara gott i bröd, de stödjer dessutom matsmältningen och tycks kunna motverka trötta och inflammerade ögon. I Egypten har fänkål i tusentals år varit en del av husapoteket. Så småningom spred sig vanan att tugga fänkålsfrön för bättre matsmältning från Medelhavsländerna upp till oss i norr. Fröna har också använts för att stimulera bildandet av mjölk hos ammande kvinnor.
Ginkgo biloba
Extrakt från bladen som växer på ginkgo biloba-trädet, även kallat tempelträd, mildrar symtom om du fått sämre minne, men används också för att motverka nedsatt hörsel, yrsel och trötthetskänsla – speciellt hos äldre som haft långvariga besvär. Ginkgo biloba har en blodförtunnande och kärlvidgande effekt och förbättrar blodcirkulation, näringstillförsel och syresättning. Det gör att du känner dig piggare och du får lättare att koncentrera dig.
LÄS OCKSÅ: Ingefära och gurkmeja lindrar värkande leder
Ginseng
Vid hög stress kan det vara svårt att gå ner i varv. Ginseng kan sänka stressen och göra dig avslappnad, vilket i sin tur gör dig piggare. Inom den traditionella kinesiska medicinen är ginseng en av hörnpelarna och en av de riktigt gamla medicinalväxterna. Ginsengroten har i flera tusen år använts för att förbättra minnet, öka koncentrationen och minska mental trötthet. Ginseng sägs också kunna förbättra blodsockernivåerna en aning.
Gurkmeja
Gurkmeja är en krydda som används rikligt i det indiska köket, och som där benämns som livets krydda. Den har blivit känd för sina hälsobringande egenskaper och flera tusen studier på kurkumin, som är den verksamma substansen i gurkmeja, har visat att kryddan kan motverka inflammation i lederna. Gurkmeja är en kraftig antioxidant, och kombinerar du kryddan med fett och svartpeppar så tillgodogör du dig de nyttiga ämnena i gurkmejan bättre.
Honung
En matsked honung i en kopp hett te lenar skönt i halsen vid förkylning och kan motverka hosta. Nektar från manukaträdets blommor ger en alldeles speciell honung som kallas naturens antibiotika då den har kraftigare effekt än annan honung. Denna honung kan du inte bara äta, utan även smörja in på kroppen om du har svårläkta sår, och för det finns speciella plåster. Färsk honung innehåller också mjölksyrabakterier som är bra för tarmen.
LÄS OCKSÅ: Gunnie: ”Nyponextraktet gör mig rörlig”
Ingefära
Abbedissan med den stora medicinska kunskapen om medicinalväxter, Hildegard av Bingen, beskrev ingefära som en ört med goda effekter vid artros och artrit. Ingefära har även antibakteriella egenskaper och innehåller antioxidanter som stärker kroppens immunförsvar. Ingefära kan dämpa illamående och har viss effekt på migrän. Den gör gott i magen och stödjer matsmältningen, samt bidrar till att stärka andra växters effekt genom att hjälpa olika ämnen att komma ut i cellerna.
Nypon
Nypon är kanske mest känt idag för dess effekt på värkande leder. I de danska strandnyponen fann forskare det antiinflammatoriska ämnet GOPO, vilket är det som tros kunna lindra smärta. När värken avtar i lederna är det lättare att röra på sig och när du rör på dig bidrar det till ännu mindre smärta och mer rörlighet. Längre tillbaka i tiden togs nypon för att fylla dagsbehovet av C-vitamin. Det finns studier som visar att nypon har en viss effekt på kolesterol och förhöjt blodtryck.
Passionsblomma
Har du svårt att sova och känner oro till och från, då kan passionsblomman hjälpa dig med båda symtomen. När kortisolnivån är för hög och tillgänglighet av signalsubstansen GABA är låg, kan sömnstörningar uppstå. Passionsblomman tycks kunna öka mängden tillgänglig GABA, en signalsubstans som bland annat saktar ner hjärnans aktivitet. Det gör att örten också kan dämpa ångest och hjälpa musklerna att slappna av, vilket gör att det blir lättare att somna.
LÄS OCKSÅ: En av två blir höstdeppade – musik kan få dig att må bättre
Rosenrot
Rosenrot används för sina uppiggande och stimulerande egenskaper och flera studier har visat att rosenrot har en antidepressiv effekt, genom att den bland annat kan öka mängden serotonin och dopamin i hjärnan. Rosenrot verkar ha effekt på det hormonella systemet genom att minska mängden kortisol. Samerna tuggade på rosenrot under sina långa vandringar på fjället för att orka mer, och i Sibirien gavs nygifta par rosenrot i bröllopspresent för att främja fertiliteten.
Rosmarin
Inom folkmedicinen har rosmarin använts för att minska värk i leder, lugna nerverna och stimulera matsmältningen. Rosmarin innehåller bland annat saponiner, som har en avgiftande effekt. Växten kan motverka bildandet av slem i näsa och hals som orsakas av förkylning. Den främjar också matsmältningen och motarbetar virus och svamp. I det antika Grekland bar studenter en kvist rosmarin i håret för minnets skull.
Vitlök
Vitlök stärker immunförsvaret och kan ta död på virus, bakterier och svamp. Allicin är det ämne som har de immunstärkande egenskaperna. Den antibakteriella effekten gör att symtom vid förkylning kan lindras. Extrakt av långlagrad vitlök är en naturlig hjälp vid åderförfettning och högt blodtryck. Den speciella vitlöken kan hämma utvecklingen av plack i artärerna och minska mängden skadlig plack som redan bildats.
Av Inger Palm