Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Ashwagandha
Den motverkar trötthet och hjälper dig att bibehålla fokus och koncentration. Inom folkmedicinen har ashwagandha-roten använts i flera tusen år för att motverka stress, ge energi och styrka, samtidigt som kropp och sinne får återhämtning och vila. Ashwagandha är en adaptogen. Den kallas också indisk ginseng, och ingår i släktet withania.

Fänkål
Fänkålsfrön används oftast i te vid hosta och astma för sin lugnande och slemlösande effekt. Fänkål stödjer matsmältningen och lär kunna motverka trötta och inflammerade ögon. I det forna Egypten odlades fänkål som en del i husapoteket och så småningom spred sig vanan till Grekland och Italien och resten av Medelhavsländerna. Fänkål har också använts för att stimulera mjölkbildandet hos ammande kvinnor.

 

Ginseng
Förr användes ginseng för att lindra astma och stress. I Kina visste man att ginseng kunde minska trötthet och i modern tid har det upptäckts att ginseng har en viss effekt på immunsystemet. Därför används ginseng numera för att motverka förkylning och för att ge ork och pigga upp. Nyare forskning har visat att den mentala prestationsförmågan ökar av ginseng. Även inlärning och ökat välbefinnande kan ses som ett resultat av ginseng.

LÄS OCKSÅ: Naturliga växtbaserade kosttillskott Så blandar du kosttillskott – experten tipsar

Kaffe
Koffeinet i kaffebönorna ger en snabb uppiggande effekt, både hos den vana kaffedrickaren och andra. Dricker du mycket kan du få huvudvärk, och slutar du dricka kaffe, så kan abstinensen ge dig huvudvärk till en början. En kopp kaffe kan göra många saker i kroppen. Vissa kvicknar till och presterar på topp, medan andra känner sig hispiga. Koffeinet kan skärpa våra sinnen när vi behöver det som mest, men det kan också förstöra nattsömnen. Så drick med måtta och inte så sent på dagen.

Guarana
Framställs från växten Paullinia cupana Kunths frön. Den växer i Sydamerika och är populär bland idrottare och finns i sportdrycker och bidrar till att förbättra den mentala prestationen. Guarana innehåller koffein, därav känslan av att känna sig mer vaken. Guarana har en viss temperaturhöjande effekt i kroppen som gör att mer energi går åt och den används av vissa som hjälp att gå ner i vikt.

Reishisvamp
I Kina kallas reishi odödlighetens svamp. Den växer även i Europa, Japan och USA. I den traditionella kinesiska medicinen har den använts i över 2000 år. Svampen har haft en hemlighetsfull stämpel över sig och värderas högt då den ses som ett livselixir med förmåga att ge liv till kroppens alla funktioner. Reishi används för att stödja immunsystemet samtidigt som den har antibakteriella och antivirala egenskaper. Den lär också kunna sänka förhöjt blodtryck och blodsocker. 

 

LÄS OCKSÅ: Örter – från magi till vetenskap

Rosenrot
Samerna tuggade på rosenrot under sina långa vandringar på fjället för att orka mer och hålla sig fokuserade. I Sibiren gavs nygifta par rosenrot i bröllopspresent för att främja fertiliteten. Idag används rosenrot för sina stimulerande och uppiggande egenskaper. Rosenrot är en adaptogen och kan motverka mental stress och utmattning. Rosenrot har i studier visat sig vara lika effektiv vid nedstämdhet och mild depression som antidepressiv medicin.

Rosmarin
Inom folkmedicinen har rosmarin använts för sin avgiftande effekt eftersom växten innehåller saponiner. Den har använts för att minska värken i leder, lugna nerverna och stimulera matsmältningen. I det antika Grekland bar studenter en kvist rosmarin i håret för minnets skull. Om de då visste att rosmarin innehåller ämnen som hindrar nedbrytningen av acetylkolin, en substans som är viktigt för minnet, ska vara osagt. 

Rysk rot
Kallas ibland för sibirisk ginseng och är den adaptogen som påverkar den fysiska prestationen mest. Rysk rot ökar syreupptagningsförmågan, vilket ger mer ork. Modern forskning har studerat prestation och uthållighet i samband med ett intag av rysk rot. Studier visar att en uppiggande effekt nås efter enbart en halvtimma. Rysk rot stärker hjärtat, är antiinflammatorisk och kan förbättra både minnet och synen.

 

LÄS OCKSÅ: Marie-Louise vill hjälpa oss återerövra kunskapen om naturens läkande kraft

Salvia
Salvia är värmevallningarnas fiende nummer ett, men kryddväxten har också en blod-renande och uppiggande effekt. Örten sägs även ha en avslappnande påverkan och kan lindra huvudvärk och stress. Salvia var en populär medicinalväxt i klosterträdgårdarna och är du student eller bara känner dig överansträngd kan du dra nytta av salvians stimulerande egenskaper.

Schisandra
Heter fjärilsranka på svenska och är en buske med röda bär med mycket högt näringsinnehåll som växer vilt i norra Kina. Schisandra har traditionellt använts vid trötthet och klassas som en adaptogen, vilket betyder att den hjälper kroppen att anpassa sig till stress och påfrestningar både kroppsligt som mentalt. Schisandra är leverskyddande och avgiftande. Bären kan stimulera blodcirkulationen och ökar bildandet av kväveoxid i kroppen, vilket bland annat är viktigt för den sexuella prestationen.

Yerba Mate
Guaranifolket i Sydamerika har bryggt te på yerba mate-växten i flera hundra år. Den ger energi och bättre koncentration, vilket också är styrkt i studier. Yerba mate innehåller teofyllin, ett ämne som bidrar att lungorna vidgas och till ökad syresättning, vilket gör det lättare att andas. Växten är antibakteriell, stimulerar immunsystemet och har en viss effekt på produktionen av dopamin. 

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.