Under februari 2017 blev sex personer sjuka av samma variant av ehec-bakterier som orsakade ett utbrott under hösten 2016. Utbrottsutredningen är nu färdig och det är mycket sannolikt att det var nötfärs av kött från ett och samma slakttillfälle under hösten som orsakade samtliga fall.
– Köttfärs är en riskprodukt, säger Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare Mats Lindblad.
Sedan september 2016 har sammanlagt 26 personer blivit sjuka av samma variant av ehec-bakterier. Flera personer, däribland barn, har även drabbats av den allvarliga följdsjukdomen HUS, hemolytiskt uremiskt syndrom, som påverkar njurarna och kan ge kroniska besvär.
► Läs också: Jordbruksverket censurerade orsak bakom utbrott av kycklingsmitta
Har sålts både i färsk och fryst form
Smittskyddsenheter i berörda landsting har tillsammans med Livsmedelsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten undersökt var smittan kom i från. Slutsatsen är att alla som blivit sjuka sannolikt smittats av olika partier nötfärs gjorda på kött från ett och samma slakttillfälle. Det är partier som tillverkades under hösten 2016 och som sålts i färsk eller fryst form. Slakteriet har sedan dess vidtagit flera åtgärder för att undvika smitta.
”Köttfärs är en riskprodukt”
Mats Lindblad är smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket:
– Köttfärs är en riskprodukt, eftersom bakterier på ytan kan blandas in i köttet när det mals. Steker du en hel köttbit räcker det att steka på ytan för att bakterierna ska dö, medan till exempel en hamburgare måste vara helt genomstekt, säger han i ett uttalande.
► Läs också: Flexitarianism – spås bli hetaste kosttrenden 2017
Barn smittas lättare och oftare
Genom att följa några hygienråd kan du skydda dig från att bli smittad, resonerar Livsmedelsverket och menar att råden är extra viktiga att följa när det gäller små barn eftersom de vanligen smittas lättare och oftare insjuknar än vuxna. God hand- och livsmedelshygien förebygger smitta, bland annat.
► Läs också: Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax – och allt mindre omega-3
Råd för att undvika att bli smittad
• Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur eller andra idisslare som till exempel får och getter
• Smaka inte på rå köttfärs
• Genomstek köttfärs ordentligt
• Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött
• Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker
Mer köttrelaterad läsning?
- Nu införs nya regler mot antibiotika i kött
- Ny forskning: Kött har samma effekt som socker på vikten
- Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande
- Trots vegotrend – nu slår köttkonsumtionen nya rekord
- Ofta billigare köpa sitt kött direkt från gården
- Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Läs mer (externa länkar)
• … om ehec på Livsmedelsverkets webbplats
• … om utbrottet på Folkhälsomyndighetens webbplats
• … om ehec på Jordbruksverkets webbplats
• … om ehec på SVA:s webbplats