Annons
Annons

Omega-3 effektivt vid problem med hjärta och kärl

Forskningen på omega-3 har tydligt uppvisat goda effekter på hjärt- och kärlhälsa. Men nyare studier visar förvirrande resultat och effekten tycks ha minskat med åren. Ändå rekommenderas man att äta fet fisk eller näringstillskott för att få i sig det viktiga fettet. Här får du veta varför.

Redaktionen

20 maj, 2015
Omega-3 effektivt vid problem med hjärta och kärl
Dela inlägget

Forskningen på omega-3 har tydligt uppvisat goda effekter på hjärt- och kärlhälsa. Men nyare studier visar förvirrande resultat och effekten tycks ha minskat med åren. Ändå rekommenderas man att äta fet fisk eller näringstillskott för att få i sig det viktiga fettet. Här får du veta varför.

Redan på 70-talet kunde man se att omega-3-fettsyror möjligen kunde ge en god effekt på hjärta och kärl. Danska forskare konstaterade att eskimåer hade lägre triglycerid- och kolesterolvärden än danskar. Eskimåerna hade även höga halter av omega-3 i sitt blod, tack vare sin fiskrika diet, samt kost bestående av val och säl. Sedan dess har forskningen pekat åt ett och samma håll – att ja, omega-3 påverkar vår hjärt- och kärlhälsa på ett positivt sätt.

Läs också: Omega-3 mot inflammation

Effekt vid hjärta- och kärlsjukdom
De senaste årens studier visar emellertid något förvirrade resultat och effekten av omega-3 tycks minska.
– De första studierna visade att omega-3 reducerar risken för hjärtinfarkt. Effekten av omega-3 har emellertid försvunnit med åren och det beror på att den traditionella behandlingen med medicin har blivit bättre. Omega-3-effekten drunknar i effekten av de andra läkemedlen, förklarar Professor Jan Palmblad, professor emeritus vid Karolinska institutet.
Omega-3 har med andra ord svårt att konkurrera i fråga om effektivitet när någon samtidigt behandlas med vanlig medicin. Men den låga effekten kompenseras till viss del av dess låga risk.
– Har omega-3 effekt vid hjärt- och kärlsjukdom? Svaret är ja, det är bevisat. Men det är högst beroende av vad man ger patienten i övrigt, ju mer läkemedel desto mer minskar effekten. Det är alltså bäst att äta omega-3 i förebyggande syfte, om man tittar på just hjärta och kärl.

Läs också: D-vitaminbrist som ung kopplas till åderförkalkning som äldre

Fisk eller näringstillskott
De flesta fettsyror som kroppen behöver kan bildas från kolhydrater och protein. Undantaget är vissa omega-3- och omega-6-fettsyror, som vi måste få i oss via maten. Fet fisk, eller oljig fisk som kanske är en bättre beskrivning, innehåller rikligt med omega-3. Jan Palmblad tycker att ett intag av fisk tre till fyra gånger i veckan tillgodoser behovet.
– Men om man inte äter fisk så är näringstillskott ett utmärkt alternativ. Man kan ju även fundera över om det är något annat i en riklig fiskdiet som ger en positiv effekt på hjärta och kärl. Kanske handlar det också om att vi byter ut rött kött mot vitt några dagar i veckan? Det är en intressant aspekt.

Läs också: Samband mellan barns sömnkvalitet och omega-3

Makrill, lax och sill
Mängden omega-3 i fisk varierar med årstid och vattentemperatur. Huruvida fisken är vildfångad eller odlad är också av betydelse. Fisk som odlas föds till stor del upp på vegetabiliskt foder, vilket medför att odlad fisk innehåller mer omega-6 och mindre omega-3 än vildfångad fisk av samma art. Idag är mer än 95 procent av den lax som äts i Sverige odlad lax från Norge. Den fisk som innehåller mest omega-3 är makrill, lax, sill och regnbågsforell. För framställning av fiskolja används just dessa feta fiskar.

Vegetabilisk omega-3
Omega-3 förekommer också i alger, rapsolja, linfröolja och valnötter, men då i sin grundform alfalinolensyra, ALA, som vid god näringsstatus och tillgång till enzymer kan konverteras till de aktiva omega-3-formerna EPA och DHA. Man beräknar att cirka 5-15 procent av den ALA kroppen tillförs konverteras.

Läs också: Tillskott av omega-3 kan hjälpa barn med ADD och ADHD

Sänker blodtryck och blodfetter
Något som omega-3 har visat sig förebygga är plötslig hjärtdöd. Det har även visat sig vara positivt i fråga om hjärtinfarkt, samt att det sänker blodtrycket och blodfetterna.
– Omega-3 är kanske allra starkast i fråga om inflammatoriska sjukdomar och därför är det effektivt vid åderförkalkning, eftersom det i grunden är just en inflammatorisk sjukdom. Det är svårt att få den processen att gå tillbaka, men däremot är omega-3 effektivt för att förhindra dess uppkomst, förklarar Palmblad.
Ett varningens ord vill professorn emellertid dela med sig av.
– Omega-3 är inte ett allmänt smörjmedel, det liknar mer ett läkemedel. Man lever inte längre bara för att man får i sig gott om omega-3, framförallt inte om du vid sidan om både super och röker. Det ska ses som ett bra komplement till en i övrigt hälsosam livsstil.

Läs också: Sänkt blodtryck med hälsokost

Hjärtinfarkt
Hjärtat är en muskel som pumpar ut syrerikt blod till kroppens alla organ, men hjärtat behöver även själv syrerikt blod för att jobba. Det är kranskärlen, som ligger på hjärtats utsida, som försörjer hjärtat med blod.
Det kan bildas åderförfettning/åderförkalkning i kranskärlen – det är förträngningar som bildas under längre tid av inlagrat fett och bindväv. Förträngningarna kan ibland proppa igen hela eller delar av kärlen vilket gör att blodet inte kommer fram.
En hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp har bildats och täppt till hjärtats kranskärl så att blodet inte kan passera. Detta ger syrebrist i den del av hjärtat som skulle ha tagit emot blodet från detta kärl. En skada kan uppkomma som gör att hjärtat inte orkar arbeta lika bra som förut. Hjärtinfarkt kan vara en livshotande sjukdom och kräver omedelbar vård.

Läs också: Omega-3 kan minska kostnaden för hjärtsjukdom med 1,3 miljarder

Riskfaktorer
Risken att få hjärtinfakt ökar om man röker, har högt blodtryck, diabetes och högt kolesterol, stressar, är stillasittande och inte motionerar. Bra kostvanor och regelbunden motion kan motverka risken för hjärtinfarkt.

Symtom

  • Bröstsmärta som kan stråla ut i armarna.
  • Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna.
  • Illamående, andnöd, kallsvett och ångest.

 

Läs också: 5 goda vanor som kan skydda mot hjärtinfarkt

Av Emma V Larsson

Annons
Fakta

Fakta

Studier på omega-3
I studien GISSIPrevenzione, som utfördes 1999, deltog 11 323 personer som nyligen hade drabbats av en hjärtinfarkt. De fick näringstillskott bestående av ett gram fiskolja under drygt tre år. Gruppen som åt fiskoljan reducerade risken för hjärtinfarkt med 44 procent och risken för kardiovaskulära dödsfall med 30 procent.
I studien DART som genomfördes 1989 fick 2033 män som nyligen drabbats av hjärtinfarkt äta mycket fet fisk eller fiskoljekapslar. Efter två år hade dödligheten minskat med 20 procent.
Flera studier på omega-3-tillskottet Pikasol Forte har utförts på Aalborg Hospital i Danmark. De visar bland annat att de testade personerna fick sänkt blodtryck, samt sänkta triglyceridnivåer efter endast sex veckor.

Pikasol
Pikasol Forte Original är ett näringstillskott med högkoncentrerade omega-3-fettsyror, främst EPA och DHA. Fiskoljan utvinns ur vild djuphavsfisk, som ansjovis och sardiner, från Stilla havet utanför Chile och Peru.
Dessa fisksorter ger en bra omega-3-olja då de är rika på DHA och EPA.
Pikasol kommer från kontrollerade anläggningar som certifierings-
organet ITP i Peru och IMARPE, marina forskningsinstitut i Peru godkänt.
Fiskoljan är noga kontrollerad och testas under processen till färdig kapsel. Det finns 15 kontrollpunkter för att garantera omega-3-innehållet samt renhet. 3 500 prover per år analyseras för att förhindra härskning och mätningarna visar mycket låga nivåer av oxidation. Det rekommenderas att man äter fet fisk flera gånger i veckan för att få i sig omega-3.

Annons
Annons