Annons

Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden. Här berättar professorn och forskaren Mikael Björnstedt om den senaste forskningen kring hur spårämnet selen samverkar med antioxidanten Q10.

Redaktionen

10 december, 2018
Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa
Dela inlägget

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden. Här berättar professorn och forskaren Mikael Björnstedt om den senaste forskningen kring hur spårämnet selen samverkar med antioxidanten Q10.

Mikael Björnstedt, professor på Karolinska Institutet och forskare, är mannen som initierade den uppmärksammade KiSel-10-studien som tydligt visade att selen och Q10 både kan förbättra våra hjärthälsa, höja vår livskvalitet och förlänga våra liv. Han brinner för att förklara för oss hur selen och Q10 samverkar, att de flesta svenskar har för låga selenvärden och för sin pionjärforskning rörande selen som behandling mot resistent cancer.

Det är över sex år sedan som den så kallade KiSel-10-studiens första resultat publicerades. Det var en svensk forskargrupp vid Linköpings universitet som startade en studie på 443 friska pensionärer och när data analyserades var resultaten häpnadsväckande. Dessa visade att de kroppsegna ämnena Q10 och selen kan minska risken att dö i hjärt-kärlsjukdomar med över 50 procent.

LÄS OCKSÅ: 11 tillfällen då Q10 hjälper

Skyddar hjärta och kärl

Sammanlagt har det gjorts tolv olika analyser på samma blodprov. Resultat som fortsätter att visa att Q10 och selen skyddar hjärta och kärl, ger färre sjukhusbesök och att försökspersonerna upplevde att det fick en bättre livskvalitet och allmänt mådde bättre.
– Bakgrunden till att studien kom till är att vi i min forskargrupp i början av 2000-talet studerade olika reaktioner med selenenzymet thioredoxin reductas. Vi upptäckte då att selen kan aktivera det kroppsegna ämnet Q10 och därför föreslog jag att man skulle undersöka vad Q10 och selen tillsammans har för effekt på hjärt- och kärlhälsan. I Europa har vi selenfattiga jordar och eftersom den möjliga selenbristen hos försökspersonerna kunde påverka funktionen av Q10 kombinerades de båda ämnena, berättar Mikael Björnstedt.

Annons

LÄS OCKSÅ: Därför behöver du selen

Q10 minskar med åldern

Q10 och selen är ämnen som samverkar i kroppen. Ett hjärta som jobbar oavbrutet kräver mycket Q10. Med ökad ålder minskar produktionen av Q10 i hjärtats muskel. När vi är 80 år gamla produceras bara hälften så mycket som när vi är 20 år, trots att hjärtat slår lika många slag. Därför är det viktigt att ibland tillföra ämnet via tillskott, framförallt när vi blir äldre.
– På 1980-talet upptäckte man att Q10 inte bara finns i mitokondrierna, det vi kallar för kroppens energiverk, utan även i alla cellmembranen samt i LDL-kolesterolet, eftersom det är en fettlöslig antioxidant. Q10 skyddar fetterna i våra cellmembran, men också fetterna i blodet, mot oxidation, förklarar Mikael Björnstedt.

Selen behövs för att cellerna ska kunna tillgodogöra sig Q10, vilket sker genom att selen-enzymet thioredoxin reductas bygger om Q10 till en kemiskt aktiv form. För att denna reaktion ska kunna ske måste det finnas tillräcklig mängd selen.

LÄS OCKSÅ: Selen och Q10 – en riktigt bra hjärtmedicin

En fettlöslig antioxidant

Eftersom Q10 är delaktig i energiproduktionen i våra celler är det ett viktigt ämne för många funktioner i kroppen. Ämnet kallas även för ubiqinon. ”Ubi” är latin och betyder ”överallt”. Q10 finns i alla celler, både i cellmembranen och inne i mitokondrierna där energin skapas. Tillsammans med selen verkar de som antioxidanter och skyddar hjärta och kärl.
– På grund av att Q10 är fettlöslig så sätter den sig i cellmembranen. Många kanske inte känner till att Q10 är en mycket starkare antioxidant än exempelvis E-vitamin, säger Mikael Björnstedt.

Annons

Q10 finns i två former som har olika uppgifter i kroppen. För att omvandlingen ska kunna ske mellan de två olika formerna krävs det närvaro av selen. Selen besitter förmågan att återaktivera Q10. Det gör dessa ämnen väldigt effektiva tillsammans, inte bara genom att de skyddar hjärtat, utan att de även kraftigt förbättrar och stärker dess funktion.

LÄS OCKSÅ: 11 tips för naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem

Dödligheten minskade kraftigt

– Vi hade en statistikprofessor som hjälpte oss att räkna på resultatet. Den skyddande effekten var stor – och det här var ju en grupp försökspersoner som inte var sjuka.

Mikael Björnstedt menar att det var ett otroligt spännande resultat eftersom två kroppsegna och naturliga substanser visade sig ha så bra skyddande effekt.
– I KiSel-10-studien var den minskade dödligheten hela 54 procent. Till exempel så ger man betablockare till stora delar av befolkningen, men det minskar bara dödligheten med 20 procent. Studierna är dock inte riktigt jämförbara då de som behandlas med betablockare har en diagnos och är alltså i en betydligt större risk än deltagarna i KiSel10-studien, säger Mikael Björnstedt.

LÄS OCKSÅ: Hjärtspecial: Därför behövs extra Q10

Lågt selenvärde i Sverige

Det har gjorts flera så kallade spin off-studier på originalstudien. Och i en av dessa studier, som publicerades 2016 i European Journal of Clinical Nutrition, där Mikael Björnstedt var med, tittade man på selennivåerna. Man undersökte de som hade låga, normala och höga värden av selen och resultatet visade att de som hade låga nivåer av selen i blodet också hade en kraftigt ökad dödlighet.
– Eftersom vi har selenfattiga jordar i Sverige så har de flesta svenskar ett alldeles för lågt selenvärde. Vi vet inte riktigt vad det kan betyda för hälsan långsiktigt, men jag hoppas det görs fler studier på selen och vad brist kontra normala nivåer kan betyda för folkhälsan. Svenskarna ligger inte i någon riskzon för undre värden. Men i en del av Kina där jordarna är selenfattiga måste livsmedel berikas med selen.

LÄS OCKSÅ: Guide till mineralernas doldisar

Cancerpatienter som får selen

Något man däremot vet är att det finns en koppling mellan struma och sköldkörtelproblem och låga nivåer av selen och jod. Det finns också fakta som pekar på att risken att få cancer ökar något om man har låga selenvärden. Nu spelar livsstilsfaktorer en betydligt större roll när det handlar om cancer, men av just den anledningen har Mikael Björnstedt och hans forskarteam fått möjligheten att titta på selen som möjlig medicin hos vissa cancerpatienter.
– Sedan några år tillbaka har vi fått tillåtelse av Läkemedelsverket att ge höga doser av selen intravenöst till cancerpatienter där cellgifterna inte längre verkar, det vill säga där kroppen har utvecklat en resistens mot medicinen. 2015 publicerade vi en så kallad fas I-studie och resultaten från den studien visade att patienterna tålde höga doser, men att halveringstiden av läkemedlet var väldigt kort.

LÄS OCKSÅ: Piggare med Q10 och selen!

Selen som läkemedel

Mikael Björnstedt genomför nu ytterligare en fas-I-studie där patienterna får selen under en längre tid. Syftet med en sådan studie är att undersöka hur selen uppträder som läkemedel och även undersöka säkerheten och eventuella biverkningar.
– Först när denna fas I-studie är utvärderad kan vi gå vidare med en studie som främst syftar till att jämföra effektiviteten av selen jämfört med konventionella cellgifter. I våra studier har vi sett att selenföreningar kan omvandlas från en antioxidant till en pro-antioxidant och faktiskt få tumörcellerna att begå självmord. Det mest intressanta är att ju aggressivare tumörcellerna är desto effektivare verkar selenet, avslutar Mikael Björnstedt.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Fakta

Coenzym Q10 – även känt som ubiqinon – är en vitaminliknande förening, som finns i alla mänskliga celler.
Selen är ett spårämne, en naturlig substans, som krävs i ”spår” (extremt små kvantiteter) för underhåll av människors hälsa. Det stöder åtminstone 25-30 olika proteiner i människokroppen.

KiSel-10-studien

I KiSel-10-studien användes Bio-Qinon Active Q10, som är den officiella referensprodukten för International Coenzym Q10 Association (ICQA), samordnare för all internationell coenzym Q10 forskning över hela världen. Mer än 100 publicerade studier bidrar till att dokumentera kvaliteten på denna beredning, inklusive dess biotillgänglighet, säkerhet och effekt.

Den selen som användes i studien var den patenterade danska selenjästen SelenoPrecise som innehåller mer än 20 olika organiska selentyper i en formula med extremt god biotillgänglighet. Kliniska studier dokumenterar att nästan 90 procent av seleninnehållet i absorberas i människokroppen.

Annons