Personer som oftare upplever sig känna livsglädje tycks leva längre. Detta indikerar i alla fall en stor brittisk studie som nyligen publicerats i British Medical Journal.
För första gången har en stor grupp människor fått frågor kring livsglädje vid upprepade tillfällen. Drygt 9000 personer, i åldern 50 till 80 år, har vid tre tillfällen, med två års mellanrum, svarat på frågor om livsglädje. Det första gången i en studie en utfrågning om livsglädje inträffar vid upprepade tillfällen.
► Läs också: Skratta mer och förläng livet!
Längre levnad
De första frågorna ställdes redan 2002 och frågorna har handlat bland annat om den upplevda tillfredsställelsen med det man gjorde just nu, och huruvida de ansåg att de kunde titta tillbaka på livet med glädje. Det visade sig att de personer som upplevt mer livsglädje levde längre.
Även när forskarna tog hänsyn till ekonomi, jobb, utbildningsnivå och om personen var deprimerad så stack upplevelsen av livsglädje ut, och gjorde en stor skillnad i hur länge man levde.
Fler studier behövs
För att kunna säga att det framför allt är livsglädjen som är orsaken till en ökad livslängd behövs fler studier. Det man ser i studien är något slags samband, men det är oklart exakt hur och varför.
► Läs också: Tid med barnbarn gör dig friskare
Kan öppna vårdens ögon för frågan
Margda Waern är överläkare och professor i allmänpsykiatri med specialfokus på suicidologi vid Göteborgs universitet. Hon säger till Sveriges radios Vetenskapsradion att hon tycker att vissa av frågorna handlar mer om personlighet än om livsglädje. Till exempel när det gäller vilken inställning man har till umgänge med andra personer, eller hur mycket energi man känner. Hon anser ändå att det går att inspireras av studiens resultat.
– Ja, det öppnar våra ögon för detta, vad gör livet värt att leva? Att i en mer personcentrerad vård så kan detta vara väldigt viktigt.
► Läs också: 11 anledningar att le – varje dag
Vad som gör livet värt att leva är olika för olika personer
Hon säger att hennes erfarenhet är att svaret på vad som gör livet värt att leva kan skifta stort.
– Det kan vara väldigt olika för olika personer.
Hon tror dock att kunskapen skulle kunna komma till nytta i vården.
– Det är inte alltid som man i dagens sjukvård har tid och möjlighet att kunna sätta sig ner och höra patientens berättelse om vad det är som är svårt med livet just nu.
Mer läsning?
• 14 sätt att bli mer lycklig
• Optimera din mentala hälsa med aminosyror
• 7 sätt att bli mer lycklig – enligt vetenskapen
• Nära samband mellan D-vitaminbrist och depression
• Ensamhet – lika stor riskfaktor för tidig död som rökning
• 6 sätt att bli mer optimistisk
Av Isabelle G Hedander
Referens: Paola Zaninotto et al ”Sustained enjoyment of life and mortality at older ages:analysis of the English Longitudinal Study of Ageing”14 dec 2016 The British Medical Journal, BMJ 2016;355:i6267 | doi: 10.1136/bmj.i6267
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!